Resultaatlijst

 
Het zoekresultaat bevat digitale afbeeldingen. Switch naar Afbeeldingen om deze te zien.
  9 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 9 van 9 (0,01s)
1
Archief Alfred Daelemans
Beschrijving:
Het kernarchief van NSKO-SNEC bevindt zich niet in het archief Daelemans. Toch gaat het hier ook niet echt om een zuiver persoonlijk archief. De dossiers betreffende NSKO-SNEC van de periode van 1958-1962 (NVKNO) en 1962-1989 (NSKO-SNEC) die zich in het archief bevinden zijn dikwijls eerder van onderwijspolitieke aard en van het niveau van de inrichtende machten. Zij geven wel een zeer goed beeld van de moeilijke jaren waardoorheen Daelemans het Katholiek onderwijs succesvol heeft geleid. Zeer systematisch en omstandig aanwezig zijn de dossiers over fundamentele pedagogiek. Men voelt hier duidelijk aan dat de pedagogiek voor Daelemans ook letterlijk van fundamenteel belang is. Vanaf 1990 is Daelemans belast met de communautarisering van NSKO-SNEC en bevat het archief dan ook nog steeds de verslagen van het Centraal Bureau waarin het overleg tussen de taalvleugels van het Katholiek onderwijs plaats vindt. Zeer omstandig is het archief over het Europees Comité voor het Katholiek onderwijs (CEEC/ECKO) waarvan Daelemans voorzitter was en over Office International de l’Enseignement Catholique (OIEC) waarin hij een zeer belangrijke rol speelde als penningmeester. Daelemans was ook erg betrokken bij de Antwerpse Katholieke Vlaamse Hogeschool en bij het Katholiek Opvoedings- en cultuurwezen in Brussel. Het archief is ook belangrijk omdat het vele van zijn bezielende toespraken en teksten bevat waaruit zeer sterk zijn persoonlijke visie op het Katholiek onderwijs naar voor komt. De mappen met een zeer gevarieerde briefwisseling, persoonlijke engagementen en met hulpverleningsdossiers geven een interessant beeld van een man met zeer veel interesses en ontelbare vrienden en die voor zeer veel mensen vanuit verschillende hoeken aanspreekbaar was.
1957 - 1997Archief BE/942855/1258 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Bestelbaar Daelemans, mgr.
tussen 1960 en 1990Bestanddeel BE/942855/1328/260 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Josu De Aguirre
Beschrijving:
In dit archief vindt men de dossiers betreffende het statuut van het personeel in het gesubsidieerd onderwijs en de dossiers betreffende het Centraal Paritair Comité.
1959 - 1991Archief BE/942855/180 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Bestelbaar Affiche FGTB, betoog tegen SNEC-Connection
s. d. (sine dato)Bestanddeel BE/942855/2257/KCA14583 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur Laat de afbeelding zien
Bestelbaar Affiche NSKO, informaticadag, Halle, 6 mei 1989. aankondiging van het programma
 Bestanddeel BE/942855/2257/KCB1795 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur Laat de afbeelding zien
Bestelbaar Affiche NSKO. organigram van de studierichtingen in België
s. d. (sine dato)Bestanddeel BE/942855/2257/KCC56 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur Laat de afbeelding zien
Archief Nationale Confederatie van Ouderverenigingen (NCOV)
Beschrijving:
Het NCOV-archief valt onmiddellijk op door zijn grote omvang. Het laat dan ook toe om diverse aspecten van het vrij katholiek onderwijs te bestuderen. Vooreerst vinden we in het archief de dossiers van diverse bestuursorganen van de nationale confederatie terug, die moeten toelaten om de standpunten en de evoluties ervan op te sporen. Ook kan men aan de hand van die documenten de onderlinge verhoudingen tussen deze bestuursorganen nagaan, alsook hun relatie tot regionale en plaatselijke oudercomités en de contacten met andere organisaties binnen en buiten het vrij katholiek onderwijs zoals het NSKO en het Centrum voor Sociaal-Cultureel Werk. Daarnaast komen allerlei thema's naar voor die een onderzoek waard zijn, zoals de schoolwetgeving, de problemen van rationalisatie en organisatie van het vrij katholiek onderwijs, de belangenvertegenwoordiging en allerlei pedagogisch-didactische thema's. Van bij de aanvang stelde het NCOV zich tot doel de werking van de plaatselijke katholieke ouderverenigingen en van hun regionale federaties te coördineren op nationaal vlak, alle problemen betreffende onderwijs en opvoeding te bestuderen, de ouders te vertegenwoordigen bij alle overheden waar hun belangen als opvoeders ter sprake komen en de vrijheden en belangen van de ouders inzake onderwijs te verdedigen. Het archief stelt de onderzoeker perfect in staat na te gaan hoe en in welke mate deze doelstellingen in de praktijk werden omgezet.
8-1944 - 2000Archief BE/942855/458 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Antoon Nicaise
Beschrijving:
Het archief van Antoon Nicaise weerspiegelt in eerste instantie zijn werk als onderpastoor en pastoor in de gemeenten Otegem, Oostende en Helkijn. Het bevat naast handgeschreven preken ondermeer informatie over parochiale werken, roepingen, liturgie, brieven van parochianen, communievoorbereidingen, retraites maar ook facturen en rekeningen i.v.m. het onderhoud van de pastorijen. Ook zijn betrokkenheid in een aantal organisaties en verenigingen (o.a. de BJB, VKAJ, NCMV, VKSJ, VKBMJ enz.) vindt men terug. Daarnaast zijn er persoonlijkere stukken zoals een aantal agenda's, briefwisseling met familieleden en met de bisschop (i.v.m. zijn eigen benoeming) en mappen waarin hij documentatie over uiteenlopende onderwerpen (bv. Mariacongregaties, fotografie, film, kerstverhalen enz.) heeft samengebracht.
1939 - 1971Archief BE/942855/476 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Frans Valvekens
Beschrijving:
Het archief van deze verantwoordelijke van de christelijke onderwijzersvakbond belicht uitgebreid (maar niet altijd op even geordende wijze) zowel de interne besluitvorming en verhoudingen in de christelijke onderwijsvakbonden als hun optreden in het veld. Diverse thema's komen aan bod: sociale conflicten en overleg, het statuut van de leerkracht, het gemeenschappelijk vakbondsfront in het onderwijs, de relatie met het episcopaat en de CVP, tuchtkwesties, bijscholing, participatie van leerlingen en ouders, de vierde graad, de gehuwde vrouw in het katholiek onderwijs. Ook een aantal beleidsmatige en politiek getinte thema's zijn goed gedocumenteerd: de pluralistische school, (de herziening van) het schoolpact, de onderwijsrationalisatie, het leerlingenvervoer, de federalisering van het onderwijs, de leerplicht. Ten slotte betreffen ook heel wat bundels de inzet van Valvekens in de internationale christelijke vakorganisaties van het onderwijs.
1918 - 1975Archief BE/942855/833 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)Nationaal Secretariaat van het Katholiek Onderwijs / Secrétariat National de l'Enseignement Catholique (1957-1993) (Organizations\N)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave