Resultaatlijst

 
  14 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 14 (0,01s)
Archief Sobriëtas, Federatie van Rooms-katholieke Matigheids- en Onthoudersverenigingen
Beschrijving:
Het archief bevat naast verslagen van vergaderingen, briefwisseling en boekhoudkundige stukken divers materiaal betreffende (inter)nationale contacten met verenigingen en instellingen die eveneens actief zijn in de drank- en drugsbestrijding. Het archief van de Federatie Sobriëtas bevat ook tal van bescheiden afkomstig van de West-Vlaamse afdeling. Het archief beslaat grotendeels de periode dat pater Puts, kapucijn van Brugge, de vereniging leidde. De abonnementenregistratie van het tijdschrift De Weg is eveneens in het federatie-archief opgenomen.
1920 - 2019Archief BE/942855/1089 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Brouwerij Viersel
Beschrijving:
Het archief bestaat vooral uit de registers waarin de bezoekers van de brouwerij Viersel hun ervaringen en bevindingen noteerden.
1970 - 2001Archief BE/942855/1169 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Trias
Beschrijving:
Het archief betreft de diverse activiteiten van deze NGO van christelijke signatuur op het vlak van vorming, animatie, voorlichting, publiciteit en ontwikkelingsprojecten. Het gros van het archief bestaat uit zeer gedetailleerde dossiers van de tientallen projecten die Trias ondersteunde. Vooral projecten in de landen Zaïre/Congo, Tanzanië, Rwanda, Senegal, Uganda, El Salvador, Chili en Guatemala zijn goed vertegenwoordigd.
2002 - 2018Archief BE/942855/1201 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken (CSVW)
Beschrijving:
Het archief belicht diverse aspecten van de geschiedenis van de christelijke sociale vrouwenbeweging. I.v.m. de activiteiten van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken zelf, zijn er dossiers van de diverse beleidsorganen, met statuten, over syndicale actie, koloniale werking, gewestelijke sociale scholen e.d. Ook over KAV, vooral m.b.t. de vooroorlogse werking en activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er enkele interessante bronnen. Het belangrijkste deel wordt evenwel gevormd door in dit fonds geïntegreerde persoonsarchieven van pioniers van de christelijke vrouwenbeweging in België: Maria Baers (1883-1959), Victoire Cappe (1886-1927) en proost Jan Belpaire (1881-1972). De verregaande identificatie tussen deze figuren en de beweging maken dat de verschillende om historische redenen met elkaar vervlochten delen moeilijk te ontwarren zijn. De papieren van Baers vormen de hoofdmoot. Het gaat om voordrachten en nota's o.m. over doelstellingen en ontwikkeling van de vrouwenbeweging, persoonlijke briefwisseling en een uitgebreide reeks parlementaire dossiers. Van 1936 tot 1954 zou ze immers als gecoöpteerd senator en in officiële raden (o.a. Hoge Raad van het Gezin) de belangenverdediging van de katholieke vrouwen ter harte nemen. In de tussenoorlogse periode vertegenwoordigde Baers eveneens de christelijke sociale vrouwenbeweging op het internationale forum, o.a. in de UCISS en het ICV, waar ze voorzitster was van de Vrouwencommissie. Ook over haar contacten met het IAB en met de Volkenbond zijn dossiers aanwezig. Van de jong gestorven Victoire Cappe zijn er diverse notities, documenten over haar buitenlandse reizen en briefwisseling o.a. met haar mentor, de Leuvense hoogleraar V. Brants. Uit de papieren van Jan Belpaire zijn vooral de dossiers m.b.t. de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen te vermelden. Tot slot bevat dit fonds het archief van de Dienst voor Gezinnen door Oorlog Geteisterd (DGOG), een katholieke humanitaire hulpactie tijdens de Tweede Wereldoorlog waarvoor het Algemeen Secretariaat in de Brusselse Poststraat lokalen ter beschikking stelde. Voor thema's als onderwijs voor en opvoeding en emancipatie van de volksvrouw, vrouwen en geloof/Kerk/Katholieke Actie, vrouwen en politiek enz. biedt het archief zeer veel informatie. Samen met het archief werd een omvangrijke verzameling foto's, affiches en films overgedragen.
1912 - 1970Archief BE/942855/128 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief vzw De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud
Beschrijving:
Het archief van de natuurvereniging De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud bestaat voornamelijk uit bestuurlijk-administratieve documenten. In het archief bevinden zich de stukken van de diverse beheers- en beleidsorganen (Algemene en Statutaire Ledenvergadering, Raad van Beheer en Dagelijks Bestuur) en werkgroepen (Werkgroep Administratie, Werkgroep Animatie, Werkgroep Educatie, Werkgroep Natuurgidsen en Werkgroep Natuurpark Dijleland). Daarnaast werd de briefwisseling, vanaf de stichting tot de jaren '90, en het eigen tijdschrift, 'Tijdingen', overgedragen. De overgedragen stukken laten toe de diversiteit van de activiteiten en de globale ontwikkelingslijnen - van kleinschalig actiecomité tot veelzijdige natuurorganisatie met semi-professionele werking - te schetsen.
1969 - 2007Archief BE/942855/1379 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Luc Versteylen
Beschrijving:
Het archief bevat de persoonlijke documenten van Luc Versteylen. Verwant aan dit archief zijn deze van de Oude Brouwerij van Viersel en van de Herbelevingsbeweging Anders GAan LEVen. Het archief van Versteylen zelf bevat briefwisseling, lesvoorbereidingen, manuscripten van boeken, gedichten, toneelstukken, toespraken, artikels en ontelbare notities. Vanaf de jaren 1960 nam Versteylen de gewoonte aan om al wat hij schreef (en hij schreef voortdurend) en ook zijn briefwisseling strikt chronologisch te ordenen per jaar, maand, dag en uur. Per maand werd er soms tot 5 à 6 ringmappen gevuld. Vanaf de jaren 1980 werd ook een computerbestand opgebouwd (zie Lieverleven.be) waarin alle belangrijke gebeurtenissen rond de Oude Brouwerij van Viersel, de Groene Fietsers, de Herbelevingsbeweging Anders GAan LEVen AGALEV), Helaba enz werden ingevoerd. Men kan er zien wat er op een bepaalde dag in een bepaald jaar is gebeurd en de onderzoeker kan teruggaan naar de chronologische mapjes en alle briefwisseling, notities, krantenknipsels rond dit gebeuren terugvinden. In het archief bevinden zich foto's uit de kinderjaren van Versteylen, cursusnotities en eerste manuscipten van toneelstukjes, gedichten, cursiefjes enz. van tijdens zijn vormingsjaren, waaronder zijn bekende Kartouchke's. Het archief is ook belangrijk om Versteylen te leren kennen als leraar. Naast lesschema's is vooral het ontstaan belangrijk van zijn systeem 'bedenkingen bij' (BB). Hierbij noteerden de leerlingen anoniem persoonlijke reacties op bepaalde waarnemingen in een klapper. Het basisschema hierbij is 'je hoorde of je zag (iets) en je dacht (het volgende)'. Dit schrijfsysteem werd later de basis van de werking in de Oude Brouwerij van Viersel van de bekende schrijfgesprekken in de 'bakoven'. Het archief bevat zeer veel materiaal rond het ontstaan en de groei van Viersel, rond de kijk van Versteylen op de catechese en de omgaan met seksualiteit en met de 'nulde wereld'. Het archief geeft ook een goed beeld van de reacties hieromtrent in de onderwijswereld, in de jezuïetengemeenschap van het Xaveriuscollege zelf en van de provincie en van de heel brede publieke opinie. Versteylen had steeds sterke voeling met de pers en werd (en dit was wederzijds) graag geïnterviewd. Ook dit fenomeen kent ruime weerslag in het archief.
1927 - 2006Deelarchief BE/942855/1391 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Aktiegroep Spoorweg Blaasveld
Beschrijving:
Het archief bevat de verslagen, tijdschriften, ledenlijsten enz. van de actiegroep die zich in het begin van de jaren 1980 keerde tegen de aanleg door de NMBS van een spoorwegviaduct doorheen het centrum van Blaasveld. De actiegroep werd mee geanimeerd door de lokale KWB-afdeling en door de latere ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.
1980 - 1982Archief BE/942855/1482 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Paul Tant
Beschrijving:
Het archief bevat de stukken (verslagen, werkdocumenten) van de parlementaire Dioxinecommissie.
1999 - 2001Archief BE/942855/1485 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Désiré De Swaef
Beschrijving:
Het archief van De Swaef, vergezeld van een zeer diverse fotocollectie, getuigt van de grote belezenheid en ruime belangstelling van de archiefvormer. Over bijna iedere maatschappelijke en kerkelijke problematiek van de laatste dertig jaar zijn uitgebreide documentatiedossiers aanwezig, vermengd met de omvangrijke briefwisseling van De Swaef in een vaak hem eigen polemische stijl: roeping en celibaat, ethische vraagstukken als abortus, euthanasie, eugenese enz, vrouw en kerk, democratie versus dictatuur van links en rechts, arbeidersontvoogding en -vorming, arbeiderspastoraal (zeer uitgebreide dossiers), ontwikkelingssamenwerking, de verschillende sacramenten, gezin, ontspanning, de pauselijke encyclieken, de Vlaamse kwestie enz. De Swaef hanteerde deze bundels als basismateriaal voor zijn talrijke voordrachten en persartikels, waarvan de ontwerpen en de manuscripten eveneens aanwezig zijn. De hoeveelheid dossiers m.b.t. het ACW-arrondissement Gent en zijn takken en diensten is eerder beperkt.
1935 - 1988Archief BE/942855/215 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief AGALEV (Anders GAan LEVen)
Beschrijving:
Het archief betreft de beweging Anders Gaan Leven (niet de politieke partij) zoals ze werd opgericht door pater Luc Versteylen. De omzendbrieven, folders en pamfletten, uitnodigingen en verslagen, briefwisseling, persknipsels enz. van deze beweging werden in jaarlijkse dossiers (1976-1982)geordend.
1976 - 1982Archief BE/942855/48 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)actiegroepen (Subjects\A)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave