Resultaatlijst

 
  15 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 15 (0,01s)
Archief Jozef-Maria Heusschen
Beschrijving:
Het archief van mgr. Heusschen bevat enkele bundels met betrekking tot de K.U.Leuven, de faculteit Godgeleerdheid en het CEDOC.
1957 - 1981Archief BE/942855/1142 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Gustaaf Colruyt
Beschrijving:
Het archief van kanunnik Gustaaf Colruyt bevat naast briefwisseling diverse stukken inzake de voorbereiding van retraites, recollecties en artikels. Interessant zijn ook de lijsten van seminaristen van het Grootseminarie van Mechelen. Hierin noteerde Colruyt vaak opmerkingen over de desbetreffende studenten.
1923 - 1958Archief BE/942855/1163 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Fotoarchief Eugeen Lettany
Beschrijving:
In het archief zijn drie delen te onderscheiden: Het meest omvangrijke pakket (20000 negatieven) handelt over Chiro. Komen aan bod: leiding (met de landdagen), leden (met aspi, aspitrant, activiteiten, Dag van Jan en Alleman), groepen (met per provincie bezoek aan de Chirogroepen in hun heem en bivakbezoeken), sensibilisering (publiekelijke Chiro-acties, deelname aan vredesbetogingen, deelname aan Trein-Tram-Busdagen), bindingen (parochiale jeugdzorg, jongerengemeenschappen) en nationale structuur (nationale voorzitters, evenementen op nationaal vlak, jeugdverblijf- en vormingscentra zoals Hiebrand, de verkoopdienst De Banier). Een tweede pakket handelt over het Bisdom Antwerpen: periode van de eerst drie bisschoppen van het jonge bisdom Antwerpen. Afscheid van bisschop Jules Daem, de wijding en het episcopaat van Godfried Danneels en de wijding en eerste stappen van bisschop Paul Van den Berghe. (3500 negatieven). Kort addendum over het bisdom Mechelen-Brussel. Een derde pakket handelt over de Shaidadansgroep Onze-Lieve-Vrouw-Waver (3000 negatieven): jaarlijks optreden, deelname aan de Hanswijkprocessie van Mechelen
1949 - 1994Archief BE/942855/1340 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Fotoarchief Jan Pettens
Beschrijving:
De foto's geven een beeld van de activiteiten die zich in en rond het aartsbisdom Mechelen-Brussel afspelen: viering van Suenens, herdenking Mercier, bijeenkomsten van de werkgroepen gezinspastoraal, priesters derde leeftijd, de voorbereiding van het pausbezoek, de werking van het pastoraal centrum voor evangelisatie, Mechelse parochies en kerken.
1980 - 1990Archief BE/942855/1341 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Interdiocesane Commissie voor Liturgische Zielzorg (ICLZ)
Beschrijving:
Het Interdiocesaan Centrum voor Liturgische Zielzorg (ICLZ) legt zich toe op de vertaling en uitgave van liturgische boeken, het aanreiken van concrete suggesties voor vieringen en het stimuleren van de liturgische pastoraal in Vlaanderen. Daartoe onderhoudt het contacten met de diocesane liturgische commissies. Het archief van de organisatie vormt een goede representatie van dit takenpakket. Het bevat administratieve en boekhoudkundige documenten, verslagen van diverse werkgroepen (i.v.m. homiletische suggesties, jeugdliturgie en ziekenpastoraal) en een thematisch geordende briefwisseling. Daarnaast vinden we er documenten, ontwerpteksten, preken en richtlijnen terug in verband met de liturgie, de sacramenten en alle vieringen doorheen het kerkelijk jaar. Ter illustratie zijn tal van voorbeeldvieringen en parochiebundels in het archief opgenomen. Verder bevat het archief documentatie over diverse congressen, studiedagen en belangrijke evenementen, zoals het pausbezoek, Tv-missen en de viering van het jubileumjaar 2000. Deze documentatie wordt aangevuld met audiovisueel materiaal (stickers, posters, gadgets), boeken en brochures. Onder de archivalia bevinden zich ook dossiers over verschillende publicaties, waaronder Zingt Jubilate en het tijdschrift Zacheüs. Tot slot bestaat een apart onderdeel van het archief uit documentatie en correspondentie van Leopold Michiels, penningmeester van het ICLZ.
1951 - 2007Archief BE/942855/1452 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Hubert Otto
Beschrijving:
Hubert Otto werd in 1850 geboren in Brussel. Zijn hele priesteropleiding verliep in Rome, van 1868 tot 1873. Hij vertrok naar China in 1876. Hij was er gedurende 62 jaar missionaris zonder ooit terug te keren naar Europa. Hij was pastoraal werkzaam in vijf posten. Toen werd hij, in 1890, benoemd tot Apostolisch Vicaris van Kansu. Vijftien jaar later werd het vicariaat gesplitst en kreeg Mgr. Otto Noord-Kansu toegewezen. Na 30 jaar episcopaat werd hij gewoon catechist. Hij overleed in 1938. Het grootste deel van zijn persoonlijk archief maakt deel uit van het Algemeen Archief van Scheut (Generaal Archief) dat berust in het KADOC. Zie de inventaris 'The Archives of the Congregation of the Immaculate Heart of Mary (CICM-Scheut)', onder T.I.a.2. Wat hier volgt als 'addendum' op het bestaand archief zijn tientallen boekjes of verzamelingen van teksten die Hubert Otto schreef i.v.m. catechese, sermoenen, retraites e.d. + getypte transcripties van verschillende van die teksten. Kort na W.O.II startte Scheut zijn 'causa' (proces dat kon leiden tot eventuele zaligverklaring en heiligverklaring van Mgr. Otto). Later werd die 'causa' stopgezet. De teksten waarover hier sprake houden waarschijnlijk allemaal verband met die 'causa'. We volgen de nummering zoals die op de teksten zelf aangebracht werden, maar het is niet duidelijk naar welke classificatie deze nummering verwijst.
1876 - 1950Archief BE/942855/1468 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Acta van de Brugse Bisschoppen
Beschrijving:
Het betreft vooral inkomende briefwisseling en kopieën van uitgaande briefwisseling van het bisdom. In de acta brachten de opeenvolgende bisschoppelijke secretarissen ook verslag uit van de activiteiten en van het vicariaat (sede vacante) en noteerden zij allerlei besluiten en beslissingen.
1671 - 1890Archief BE/942855/18 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief René De Bakker
Beschrijving:
Het archief van René De Bakker bevat verslagen, omzendbrieven van verschillende commissies en raden waarin de deken zetelde. Het geeft een beeld van de werking van het decanaat Tervuren. Daarnaast bevat het een beperkt deel persoonlijke archivalia, agenda's, briefwisseling enz.
1975 - 1992Archief BE/942855/223 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jos Dhooghe
Beschrijving:
De archivalia van Jos Dhooghe bevatten diverse rapporten van het Centrum voor Socioreligieus Onderzoek van de K.U.Leuven. Deze rapporten werden overgebracht naar de bibliotheekafdeling en zijn ontsloten via LIBIS. In de archivalia bevinden er zich nog alleen statistieken i.v.m. de parlementsverkiezingen van 1950, 1954 en 1958 én manuscripten i.v.m. socio-religieuze rapporten over de Belgische bisdommen (1967) met bijhorende statistieken.
1950 - 1967Archief BE/942855/251 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Marcel Fraeyman
Beschrijving:
Het archief van Marcel Fraeyman, in de tijd gesitueerd tussen 1964 en 1975, toont de archiefvormer in een uitermate drukke en geëngageerde periode als proost van het ACW nationaal en van de KWB nationaal. Het arbeiderspastoraal ligt hem nauw aan het hart: hij is ook de stichter van het Centrum voor Arbeiderspastoraal (CAP), in verband waarmee ook briefwisseling en verslagen van vergaderingen bewaard zijn gebleven. Verder blijkt uit zijn papieren ook zijn inzet voor het jeugdpastoraal en het ziekenpastoraal. Als priester van het bisdom Gent bewaarde hij alle correspondentie en verslaggeving van de Diocesane Priesterraad, maar ook deze van de Interdiocesane Priesterraad en omvangrijke dossiers van de Europese bijeenkomsten van de vertegenwoordigers van de interdiocesane priesterraden in Rome (1969), Trier (1970) en Genève (1972). Ook omtrent de bisschoppensynodes 'De Sacerdotio Ministeriali' (1971), 'De Iustitia in Mundo Relatio' (1971) en 'Iustitia et pax' (1972) is hij goed gedocumenteerd. Hij legde trouwens verschillende thematische dossiers aan, zo o.m. over abortus en euthanasie (n.a.v. de pauselijke encycliek 'Humanae vitae'), over echtscheiding, over de sociale leer van de Kerk en de plaats van de priester in de maatschappij. Verder was hij ook actief betrokken bij verschillende Bisschoppelijke Commissies zoals de Werkgroep voor Late Roepingen en de Werkgroep voor Mannelijke Religieuzen. Tot slot bleef ook een interessante briefwisseling (zowel inkomend als uitgaand) bewaard.
1956 - 1981Archief BE/942855/274 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)bisdommen (Subjects\B)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave