Resultaatlijst

 
Het zoekresultaat bevat digitale afbeeldingen. Switch naar Afbeeldingen om deze te zien.
  101 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 101 (0,01s)
Belgica in de Vaticaanse archieven
Beschrijving:
De regestenlijsten en de microfilms betreffen de belgica in drie Vaticaanse archieven: 1. Het archief van de Congregatie van Buitengewone Kerkelijke Aangelegenheden (1878-1903) is ingedeeld in 'posizioni' of dossiers die chronologisch en doorlopend in 'fascicoli' of delen gebonden zijn. De omvang van een dossier kan zeer verschillend zijn. Zo bevat dossier 152 slechts één brief, een brief van Leopold II aan Leo XIII, terwijl dossier 151 alleen al 18 delen telt. Dit dossier behandelt samen met dossier 147 de Schoolstrijd en de daaropvolgende diplomatieke breuk tussen de Belgische regering en de H.-Stoel in 1880. Deze politiek-religieuze kwestie neemt meer dan de helft van het materiaal van dit fonds in beslag. Onder de andere onderwerpen vermelden we de voorzieningen getroffen door de Congregatie om de goederen van religieuze orden in België veilig te stellen, de militaire dienstplicht, de kerkhovenkwestie, en diverse onderwerpen die meer in rubriek 256 van het archief van het Staatssecretariaat (zie aldaar) zouden thuishoren. Opvallend is het grote aantal originele brieven van de Brusselse nuntius. Ook zijn jaarlijkse rapporten over een specifiek onderwerp werden hier bewaard. Hieruit blijkt dat dit fonds een noodzakelijke aanvulling vormt op rubriek 256 van het Staatssecretariaat. 2. Het archief van de Brusselse nuntiatuur (1875-1916) bevat een goudmijn aan informatie, deels complementair aan het archief van het Staatssecretariaat, rubriek 256, en het archief van de Congregatie voor Buitengewone Kerkelijke Aangelegenheden. Tussen deze instellingen werd immers een drukke correspondentie gevoerd. In het nuntiatuurarchief treft men de minuten van de nuntius en de originelen van de staatssecretaris aan, terwijl in rubriek 256 de originelen van de nuntius zitten en de minuten van de staatssecretaris. In het nuntiatuurarchief bevindt zich ook alle achtergrondinformatie en de briefwisseling die de nuntius voor het opstellen van zijn rapporten naar Rome verzamelde, naast de weerslag van zijn contacten en activiteiten ter plaatse. Het archief van de Brusselse nuntiatuur is voor de periode 1875-1904 onderverdeeld per nuntius en geklasseerd in bundels ('buste'), waarin thematische dossiers ('posizioni') werden ondergebracht. Een aantal posizioni komen regelmatig terug b.v. verkiezingen, Sint-Pieterspenning, Romeinse congregaties enz... Andere dossiers hebben een 'tijdelijk' karakter zoals b.v. de Schoolstrijd, de zaak Dumont, de sociale kwestie e.a. 3. Het archief van het Staatssecretariaat (1878-1915) wordt verdeeld per jaar en elke jaargang onderverdeeld in rubrieken waarvan er 300 voorzien zijn. De rubriek-indeling maakt een onderscheid tussen interne en buitenlandse aangelegenheden. De buitenlandse aangelegenheden zijn grotendeels geografisch afgebakend en hieronder vinden we 'rubrica 256 = Aja-Bruxelles nunzia'. Deze rubriek bevat de briefwisseling van de staatssecretaris met de internuntius van Den Haag en de nuntius van Bru
1875 - 1946Archief BE/942855/ Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief CD&V-Senaatsfractie
Beschrijving:
Het archief van de CD&V-Senaatsfractie bestaat vooral uit briefwisseling, dossiers betreffende de Fractiedagen en verslagen van het Fractiebureau en de fractievergaderingen. Daarnaast zijn er tal van stukken, zoals nota's, toespraken en verslagen, in verband met het parlementair werk van de fractieleden. Tot slot bevat het archief nog een hele reeks van thematische dossiers (o.a. over abortus en de staatshervorming).
1967 - 1999Deelarchief BE/942855/1032 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief echtpaar Remy Merckx - Trees Van Goey
Beschrijving:
Het archief van de politica Trees Merckx-Van Goey weerspiegelt duidelijk haar werkzaamheden en interesses op politiek vlak. Het bevat onder andere enkele stukken uit de periode toen ze Kamerlid was (1985-1995). Men treft onder meer dossiers aan over thema’s als echtscheiding, mensenhandel, handels- en economisch recht, justitie, volksgezondheid en landbouw. De meeste stukken dateren echter uit de periode toen ze lid was van de Vlaamse Raad, later Vlaams Parlement (1985-2004). Het merendeel van deze stukken heeft betrekking op diverse aspecten van onderwerpen als welzijn, gezin en gezondheid, waarmee ze te maken kreeg als voorzitter van de Commissie voor Welzijn en Gezondheid en de Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin. Zo vindt men in het archief uitgebreide dossiers terug over interlandelijke adoptie, gehandicaptenzorg, kinderopvang, bijzondere jeugdzorg, bejaardenzorg, enz. De overige stukken hebben betrekking op haar andere interessevelden, zoals vrouwenemancipatie en gelijke kansen, armoedebestrijding, leefmilieu, economie, buitenlandse en Europese aangelegenheden, toerisme, het Deurganckdok te Doel, AFS. Het archief bevat ook de vergaderstukken van het Bureau en Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, waarvan ze lange tijd de secretaris was. Tot slot bevat het archief ook enkele thematische dossiers betreffende het Hageland en dossiers die Trees Merckx-Van Goey opstelde als Tiense schepen van financiën, toerisme en middenstand, ruimtelijke ordening en stadsvernieuwing.
1985 - 2011Archief BE/942855/1041 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie Casier
Beschrijving:
Het archief van de familie Casier bestaat uit drie delen. het eerste deel is gereserveerd voor de archivalia van Désiré Casier (1824 - 1915) en diens vrouw Léonie Henriette Le Grand (1825 - 1899). Het tweede deel bevat het archief van Joseph Casier (1852 - 1925) en zijn echtgenote Henriette Lierens (1856 - 1886). Het derde deel tenslotte bevat de archivalia van Fernand Casier (1880 - 1977) en diens echtgenote Marcelle Delcourt (1897 - 1982). Elk van deze bestanddelen bevat acht thematische afdeling, die voor elk persoonsarchief identiek zijn. Deze afdelingen zijn achtereenvolgens opvoeding en opleiding, professionele activiteiten, publiek optreden, onderscheidingen, huwelijks- en gezinsleven, archiefstukken betreffende familieleden, beheer van vermogen, gelieerde families. Het archief van deze familie is bijzonder rijk en uitgebreid en kan vanuit diverse invalshoeken bestudeerd worden. Het levert in de eerste plaats een bijdrage aan de mentaliteitsgeschiedenis van de hoge katholieke burgerij op het einde van de negentiende eeuw. Verder bevat het heel wat informatie betreffende het ultramontanisme. Het leeuwendeel van het archief bestaat uit het persoonlijk archief van Joseph Casier. Over nagenoeg alle activiteiten en functies die hij heeft waargenomen, is materiaal voorhanden. Eerst en vooral is het een interessante bron voor de opvattingen van de (oudheidkundige) Joseph casier t.o.v. kunst en monumentenzorg. Ook verschaft het een blik op het ontluikende organisatiekatholicisme in Gent in de tweede helft van de negentiende eeuw. In het archief bevinden zich eveneens de archieven van de textielbedrijven Casier Frères (Gent), SA de Quatrecht Corroirie en SA Union textile (Aalst). Verder bevat het eveneens het archief van het glazeniersatelier Bethune (1821-1894), in 1875 overgenomen door ir. architect Arthur Verhaegen (1847-1917) en vervolgens door Joseph Casier. Het bedrijfsarchief omvat kasboeken, orderboeken, een enorme fotocollectie, etc. Zowel de bedrijfs- als de kunsthistoricus (voor een stijlanalyse van het glazeniersatelier) kunnen hierin hun gading vinden. De uitgebreide verzameling foto's bij het archief zijn eveneens van belang. De archiefstukken betreffende de gelieerde families bevatten eveneens interessante informatie. De uitgebreide briefwisseling met de familieleden toont de hechte familieband en staat zelfs toe een blik te werpen achter de muren van de contemplatieve kloosters.
1842 - 1977Archief BE/942855/107 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Christelijke Volkspartij (CVP) - arrondissement Gent-Eeklo
Beschrijving:
Het archief beslaat slechts de meest recente periode. Het archief bevat in de eerste plaats stukken betreffende de bestuursverkiezingen en de dossiers i.v.m. de verschillende verkiezingen. Verder vinden we enkele dossiers betreffende bestuursakkoorden, werkgroepen van de CVP, etc. Het archief is op bepaalde vlakken niet volledig.
1976 - 1993Deelarchief BE/942855/1075 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief André Goossens
Beschrijving:
Het archief van andré Goossens heeft voornamelijk bestrekking op de politiek en het bestuur van Brugge. Daarnaast bevat het archief nog een aantal dossiers betreffende het ACW en de CVP van Brugge.
1961 - 2000Archief BE/942855/1146 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Verzameling Verkiezingsdocumentatie
Beschrijving:
De dossiers zijn chronologisch geordend per kiesomschrijving en per categorie van verkiezingen (Europees, wetgevend, provinciaal, gemeentelijk, sociaal). Ze bevatten de verkiezingspropaganda (brochures, folders enz.), de kiesblaadjes en/of de programma's van individuele kandidaten en partijen.
1845 - 2014Archief BE/942855/1148 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief CD&V-Kamerfractie
Beschrijving:
Het archief van de CD&V-Kamerfractie belicht vooral de werkzaamheden van de fractieleden in de Kamercommissie voor de Landbouw en de Middenstand, de Kamercommissie voor het Bedrijfsleven en het Wetenschapsbeleid en de Kamercommissie voor de Infrastructuur, het Verkeer en de Overheidsbedrijven. Daarnaast bestaat het archief uit thematische dossiers, die voornamelijk handelen over de dioxinecrisis en ethische kwesties.
1982 - 2001Deelarchief BE/942855/1185 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Théodore Lefèvre
Beschrijving:
Het bestanddeel van het archief overgedragen door Prof. Dr. W. Dewachter bevat enkele interessante dossiers uit de laatste jaren van Lefèvre's CVP-voorzitterschap (1958-1961). Vooral de briefwisseling met zijn partijgenoot en Eerste Minister G. Eyskens over diverse politieke kwesties die aan de orde van de dag waren, is boeiend: ze handelt o.a. over sociaal-economische en koloniale aangelegenheden, Vlaams-Waalse verhoudingen, samenstelling van de regering. Uit de periode nadien moeten vooral de dossiers over de vorming van de regering Lefèvre-Spaak worden vermeld. Hierbij bevinden zich ook stukken van informateur P. Harmel. Voor het overige bevatten de archivalia afkomstig van het Centrum voor Politieke Studies redevoeringen als premier (in het parlement, op radio en T.V., voor de partij ...) evenals interviews, gelegenheidsboodschappen, artikels en karikaturen van Lefèvre. De archivalia afkomstig van zijn privé-secretaris Jacques Piens hebben vnl. betrekking op het laatste luik van zijn loopbaan als minister-staatssecretaris van Wetenschapsbeleid. Het zijn overwegend redevoeringen, artikels en interviews. Het door Kris Hoflack overgedragen deel bestaat voor een groot deel uit kopies van stukken uit het onderdeel neergelegd door Prof. Dr. Dewachter en een aantal originele stukken van Théo Lefèvre. Belangrijk is dat het een groot deel audiocassettes bevat afgenomen door K. Hoflack over de figuur van Theo Lefèvre.
1914 - 1973Archief BE/942855/1251 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Gerard Cooreman
Beschrijving:
De meest interessante dossiers verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog. Cooreman was toen als minister van Staat nauw bij het regeringswerk betrokken. Uit deze periode zijn o.a. te vermelden: documenten over de Vlaamse en Waalse beweging, de buitenlandse missies van Cooreman en een uitgebreide reeks verslagen van minister van Koloniën J. Renkin over de toestand in de kolonie (1915-1918). Cooreman had een interesse in de economische problematiek en men vindt dan ook een schat aan informatie betreffende bevoorrading van België en plannen voor de wederopbouw. Met betrekking tot de voor-oorlog vindt men interessante bronnen over de regeringscrisis van 1907 en het Katholiek Congres van Mechelen van 1909 dat door Cooreman werd voorgezeten. De archivalia van na de wapenstilstand zijn weinig belangrijk. Boeiend zijn de dossiers met personalia over de familie. Zij situeren niet alleen de figuur van Cooreman in zijn sociale context, maar tekenen ook de mentaliteit en levenswijze van een katholieke familie uit de hoge burgerij. De fotocollectie betreft eveneens de politieke loopbaan en de familie van Cooreman.
1870 - 1926Archief BE/942855/150 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)katholieke partij (Subjects\K)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave