Resultaatlijst

 
  3 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 3 van 3 (0,01s)
1
Archief familie Casier
Beschrijving:
Het archief van de familie Casier bestaat uit drie delen. het eerste deel is gereserveerd voor de archivalia van Désiré Casier (1824 - 1915) en diens vrouw Léonie Henriette Le Grand (1825 - 1899). Het tweede deel bevat het archief van Joseph Casier (1852 - 1925) en zijn echtgenote Henriette Lierens (1856 - 1886). Het derde deel tenslotte bevat de archivalia van Fernand Casier (1880 - 1977) en diens echtgenote Marcelle Delcourt (1897 - 1982). Elk van deze bestanddelen bevat acht thematische afdeling, die voor elk persoonsarchief identiek zijn. Deze afdelingen zijn achtereenvolgens opvoeding en opleiding, professionele activiteiten, publiek optreden, onderscheidingen, huwelijks- en gezinsleven, archiefstukken betreffende familieleden, beheer van vermogen, gelieerde families. Het archief van deze familie is bijzonder rijk en uitgebreid en kan vanuit diverse invalshoeken bestudeerd worden. Het levert in de eerste plaats een bijdrage aan de mentaliteitsgeschiedenis van de hoge katholieke burgerij op het einde van de negentiende eeuw. Verder bevat het heel wat informatie betreffende het ultramontanisme. Het leeuwendeel van het archief bestaat uit het persoonlijk archief van Joseph Casier. Over nagenoeg alle activiteiten en functies die hij heeft waargenomen, is materiaal voorhanden. Eerst en vooral is het een interessante bron voor de opvattingen van de (oudheidkundige) Joseph casier t.o.v. kunst en monumentenzorg. Ook verschaft het een blik op het ontluikende organisatiekatholicisme in Gent in de tweede helft van de negentiende eeuw. In het archief bevinden zich eveneens de archieven van de textielbedrijven Casier Frères (Gent), SA de Quatrecht Corroirie en SA Union textile (Aalst). Verder bevat het eveneens het archief van het glazeniersatelier Bethune (1821-1894), in 1875 overgenomen door ir. architect Arthur Verhaegen (1847-1917) en vervolgens door Joseph Casier. Het bedrijfsarchief omvat kasboeken, orderboeken, een enorme fotocollectie, etc. Zowel de bedrijfs- als de kunsthistoricus (voor een stijlanalyse van het glazeniersatelier) kunnen hierin hun gading vinden. De uitgebreide verzameling foto's bij het archief zijn eveneens van belang. De archiefstukken betreffende de gelieerde families bevatten eveneens interessante informatie. De uitgebreide briefwisseling met de familieleden toont de hechte familieband en staat zelfs toe een blik te werpen achter de muren van de contemplatieve kloosters.
1842 - 1977Archief BE/942855/107 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Gerard Cooreman
Beschrijving:
De meest interessante dossiers verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog. Cooreman was toen als minister van Staat nauw bij het regeringswerk betrokken. Uit deze periode zijn o.a. te vermelden: documenten over de Vlaamse en Waalse beweging, de buitenlandse missies van Cooreman en een uitgebreide reeks verslagen van minister van Koloniën J. Renkin over de toestand in de kolonie (1915-1918). Cooreman had een interesse in de economische problematiek en men vindt dan ook een schat aan informatie betreffende bevoorrading van België en plannen voor de wederopbouw. Met betrekking tot de voor-oorlog vindt men interessante bronnen over de regeringscrisis van 1907 en het Katholiek Congres van Mechelen van 1909 dat door Cooreman werd voorgezeten. De archivalia van na de wapenstilstand zijn weinig belangrijk. Boeiend zijn de dossiers met personalia over de familie. Zij situeren niet alleen de figuur van Cooreman in zijn sociale context, maar tekenen ook de mentaliteit en levenswijze van een katholieke familie uit de hoge burgerij. De fotocollectie betreft eveneens de politieke loopbaan en de familie van Cooreman.
1870 - 1926Archief BE/942855/150 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie Joseph de Hemptinne
Beschrijving:
De kern van dit familiearchief wordt gevormd door de bescheiden van Joseph de Hemptinne, zijn kinderen en kleinkinderen. Daarnaast bevat het hoofdzakelijk bescheiden van de intimus aan huis, Victor Mousty. Het archief biedt een goed beeld van de leef- en denkwereld van een 19de- eeuws aristocratisch en diep religieus gezin. Het geeft tevens een goed inzicht in de hechte familiale banden. Tevens leggen de documenten getuigenis af over de geloofsbeleving en het kloosterleven in het laatste kwart van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Verder bevat het archief gegevens betreffende de missionering (van Syrië, Kongo en China). Ten slotte kan men ook wijzen op het archief van Raoul de Hemptinne (1884 - 1945), voor een studie van de rol van de Belgische adel in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder bevat het een schat aan gegevens betreffende diverse aspecten van het ultramontanisme. Ook is er informatie te vinden over de Pauselijke zoeaven.
1858 - 1950Archief BE/942855/195 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)levensstijl (Subjects\L)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave