Resultaatlijst

 
  6 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 6 van 6 (0,01s)
1
Archief NCMV/Unizo-Studiedienst
Beschrijving:
Het materiaal in dit bestand dateert uit de periode voor de naamsverandering van het NCMV naar UNIZO (2000). Het archief is vrij uitgebreid en bevat documenten betreffende zeer verschillende maatschappelijke, politieke en economische thema's die het NCMV als belangenorganisatie van zelfstandige ondernemers aanbelangden. De onderzoeker krijgt een goed beeld van de topics die het voorwerp uitmaakten van onderzoek binnen de NCMV-studiedienst. Algemene dossiers schetsen de ontwikkeling van het KMO-beleid in België en Vlaanderen. De standpunten van het NCMV / UNIZO kunnen uit deze dossiers afgeleid worden.
1961 - 1997Deelarchief BE/942855/1167 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jef Deschuyffeleerstichting / Instituut voor Politieke Vorming (Ipovo)/Dinamo
Beschrijving:
Het archief bevat nauwelijks stukken uit de beginperiode. Zie wel de archivalia onder nummer 352. In de plaatsingslijst (met doorlopende nummering) zijn elf rubrieken opgenomen. De vergaderstukken van de beheersorganen van het Instituut zijn verre van volledig. Het archief bevat wel een nagenoeg volledige reeks briefwisseling van de opeenvolgende Ipovo-directeurs (Miet Smet, Luc Martens, Miet Deckers). Samen met de collectie omzendbrieven en nota's bestrijkt zij de jaren 1973-1993. Een vierde rubriek bevat de dossiers van de arrondissementele Ipovo-verbonden en -verantwoordelijken, dit voor de jaren 1973-1984. Rubriek V bevat de subsidiedossiers voor de Dienst Volksontwikkeling en de vergaderstukken van de Hoge Raad voor Volksontwikkeling. Het financieel en personeelsbeleid van Ipovo wordt geïllustreerd door de dossiers in rubriek VI. De zeer diverse werking van Ipovo vindt zijn weerslag in tal van thematische dossiers (nummers 140 t.e.m. 288). Deze bevatten veelal nota's, brochures, werkmappen, wat briefwisseling en notities maar zijn inhoudelijk van zeer uiteenlopende kwaliteit. De dossiers m.b.t. de thema's vrouwenemancipatie en deze die de weerslag vormen van de (vormende) activiteiten van het Instituut voor lokale mandatarissen werden samengebracht. Onder rubriek VIII werden de dossiers samengebracht i.v.m. activiteiten en studie-opdrachten als voorbereiding op nationale, Europese of lokale verkiezingen. Vooral m.b.t. de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 is veel materiaal aanwezig. De internationale contacten en activiteiten (o.m. studiereizen naar Den Haag en Straatsburg) vinden hun neerslag in de dossiers onder rubriek IX. Rubriek X bevat dossiers m.b.t. de algemene CVP-werking en rubriek XI enkele diversen. Een aanvulling op het archief (doosnummers 147 tot 178) heeft vooral betrekking op de werking in de jaren 1990 (CVP-congressen, vormingsinitiatieven, studiebezoeken, mediatraining, Politieke Academie enz.). Een aanvulling uit 2007 bevat voor het eerst dossiers van de organisatie met haar nieuwe naam Dinamo.
1967 - 2001Deelarchief BE/942855/161 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Christelijke Volkspartij (CVP) - arrondissement Turnhout
Beschrijving:
Het betreft een omvangrijk arrondissementeel CVP-archief met uitgebreide dossiers over werking van de bestuursorganen, de verkiezingen (Europese, nationale en gemeenteraadsverkiezingen), de plaatselijke afdelingen, de financiële en administratieve organisatie en het CVP-programma.
1929 - 1994Deelarchief BE/942855/172 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Christelijke Volkspartij / Parti Social Chrétien (CVP/PSC) en de Christelijke Volkspartij (CVP)
Beschrijving:
Het archief van de CVP - Nationaal is een rijk en belangrijk archief. Het directe belang van dit archief is onmiddellijk duidelijk. Het is immers dé bron om de evoluties binnen de partij te gaan bestuderen. We vinden er in de eerste plaats verslagen en werkdocumenten van de nationale bestuursorganen van de partij, zoals het Nationaal Comité van CVP-PSC voor de splitsing in twee afzonderlijke partijen, de Vlaamse Vleugel van het nationaal Comité, het Bureau van het nationaal Comité, Partijraad, Partijbestuur, Dagelijks Bestuur, e.a. Van de diverse CVP-commissies en -werkgroepen (afdeling 2) werden eveneens notulen, werkdocumenten en documentatie overgemaakt. Die zijn echter minder volledig. De werking van het partijsecretariaat, het beheer en de ledenadministratie worden vrij uitvoerig gedocumenteerd. Ook het redactie-archief van het tijdschrift Zeg werd aan het KADOC overgemaakt. Het partijarchief bevat bovendien dossiers m.b.t. vrijwel alle nationale manifestaties en partijcongressen van de CVP sinds de stichting tot het einde van de jaren 1980. Ook over de kiescampagnes sinds 1954 is relatief veel materiaal bewaard gebleven. De door het nationaal partijsecretariaat verzamelde documentatie over de werking van de diverse CVP-arrondissementen en de onderlinge briefwisseling is eveneens uitvoerig te noemen. Het archief bevat bovendien uitvoerige documentatie m.b.t. de werking van de Bond voor CVP-Provincie- en Gemeenteraadsleden. Enkele bundels werpen een licht op de rol van de partij bij regeringsformaties en op haar binnenlandse en buitenlandse contacten. Het archief bevat overigens ook een omvangrijke audiovisuele collectie: fotocollectie(1958-1996) en affichecollectie (1978-2007). In de fotocollectie vind je in de eerste plaats foto's met betrekking tot de werking van de CVP en EVP: congressen, verkiezingen, activiteiten, kandidaten en leden, bestuur, werkgroepen en Europese werking. Daarnaast tref je er ook foto's aan van andere politieke partijen en organisaties en een thematisch geordende fotocollectie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Enkele van deze onderwerpen zijn: 'armoede', 'bedrijven, havens en industrie', 'derde wereld', 'energie', 'gehandicapten', 'woningen', 'milieu', 'verkeer','derde leeftijd', ... Tot slot bevat de collectie ook foto's met betrekking tot het buitenland. Deze zijn geordend per land of per persoon. Het betreft voornamelijk persfoto's die gebruikt werden voor hun tijdschriften 'ZEG' 'Keerpunt' en 'Ampersand'. De affichecollectie is een aanvulling op de reeds uitgebreide aanwezige collectie en betreft vooral affiches van de verkiezingen vanaf 2000.
1919 - 2016Deelarchief BE/942855/173 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Alfred Bertrand (1913-1986)
Beschrijving:
Het archief Bertrand bestrijkt zijn volledige loopbaan, ook al zijn de eigenlijke 'kabinetspapieren' onvolledig en fragmentair. Enkel de periode voor de Tweede Wereldoorlog vinden we niet terug. De dossiers uit zijn ministerperiode hebben eerder betrekking op zijn positie als CVP-regeringslid van ACW-strekking. Bertrand zat als lid van de ACW- en CVP-top mee aan de onderhandelings- en bestuurstafel. Zo treffen we heel wat documenten aan i.v.m. regeringsvormingen, opstelling en uitvoering van het regeringsprogramma en de regeringspolitiek (b.v. staatshervorming, grondwetsherziening tijdens de regering Eyskens-Merlot/Cools, 1968-1971). Andere dossiers handelen over kwesties waarbij Bertrand betrokken was, waarvoor hij geconsulteerd werd of die zijn kiesregio aanbelangden (b.v. Limburgse kwesties als de mijnenproblematiek en de reconversiepolitiek). Ook vinden we heel wat dossiers en stukken betreffende het Europees Parlement en de EVP. Op het KADOC bevindt zich eveneens de opname en de tekst van een uitgebreid en diepgaand interview (oktober-augustus 1986) met Bertrand over vrijwel alle aspecten van zijn loopbaan. De tekst is via gedetailleerde klappers ontsloten. De overgedragen foto's betreffen vooral de ministeriële loopbaan.
1942 - 1986Archief BE/942855/72 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Verzameling interviews met CVP-prominenten
Beschrijving:
De interviews kaderen in het project 'Geschiedenis van de CVP' naar aanleiding van 40 jaar Christelijke Volkspartij. Het doel was getuigenissen te verzamelen van prominenten uit de CVP en andere personen die sleutelfuncties in de partij hebben bekleed. Op die wijze werd getracht een geluidsarchief tot stand te brengen voor toekomstig historisch onderzoek. Uit de studie van het nationaal CVP-archief en van de arrondissementele CVP-secretariaten was immers gebleken dat er heel wat lacunes restten doordat vele documenten waren verloren gegaan en zelfs wanneer de archieven goed bewaard waren, het niet gemakkelijk was daaruit de partijgeschiedenis en -werking te distilleren. Dat het geschreven bronnen zijn, brengt tevens met zich mee dat ze zelden de sfeer, subjectieve ervaring en de persoonlijke visie op bepaalde gebeurtenissen en de evolutie van de partij weergeven. 1) Lijst van de geïnterviewden: - Mevr. Aerts en mevr. Piot - Alfred Bertrand - Albert De Gryse - Mevr. Demasure - Placide De Paepe - Dries Dequae - August E. De Schryver - Jacques De Staercke - Gaston Eyskens - R. Houben - Josse Mertens de Wilmars - Ludovic Moyersoen - F. Tanghe - Gaby Vandeputte - Renaat Van Elslande - Rik Vermeire 2) Notulen van de begeleidingscommissie, vragenlijst, KADOC-nota over mondelinge geschiedenis (1987) 3) Lijst met samenstelling van parlement, bestendige deputaties en CVP besturen. 1945.
1900 - 1985Deelarchief BE/942855/901 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)politiek programma (Subjects\P)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave