Resultaatlijst

 
  14 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 14 (0,03s)
Archief August Cool
Beschrijving:
Over zijn jeugdjaren en Limburgse tijd zijn slechts weinig documenten voorhanden. Voor wat de periode als nationaal vakbondsleider aangaat (1932-1968) bevat het archief voornamelijk toespraken voor nationale bestuursorganen, vakcentrales en gewestelijke verbonden en rond bepaalde aandachtspunten of actieterreinen van de vakbeweging. Er zijn ook archivalia over de internationale contacten van Cool, zijn buitenlandse reizen en zijn bezoeken aan Kongo, evenals over zijn functies als gemandateerde van het ACV. Voor een grondig onderzoek naar het beleid en de werking van het ACV is men eerder aangewezen op het organisatiearchief. Over de activiteiten van Cool en het ACV tijdens de bezetting zijn enkele belangrijke documenten aanwezig. De functies die hij na zijn pensionering bleef waarnemen en de nieuwe activiteiten die hij ontplooide in internationale organisaties, verenigingen en instellingen, in Kongo-Zaïre en op het binnenlandse vlak zijn in het archief zeer goed vertegenwoordigd. De aan het archief verbonden fotocollectie werd eveneens overgedragen.
1921 - 1982Archief BE/942855/147 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief bestuursorganen van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) en van diverse diensten
Beschrijving:
Dit archief is samengesteld uit diverse onderdelen, met als enige band dat ze door diverse diensten of personen binnen het ACV zijn voortgebracht. De belangrijkste bescheiden zijn wel de verslagboeken van het ACV-Bureau (1920-1925 en 1944-1975), het ACV-Bestuur (1920-1925; 1932-1940) en de ACV-Raad (1932-1940). Deze vrij omvangrijke en gedetailleerde verslagen geven een goed beeld van de standpunten en de strategie van het vakverbond en zijn centrales, de moeilijkheden waarmee ze kampten en hun bestuurlijk-administratieve organisatie. Ook de dubbels van de uitgaande briefwisseling bleven partieel bewaard voor de jaren 1976-1978, 1980, 1981 en 1983. Verder bevinden zich in dit bestand archivalische eenheden van diverse diensten (en medewerkers), o.m. G. Sauvage (CEDEFOP), Robert Lecoq (Wereldoorlog II), de Centrale Werkloosheidsdienst, Sporta, L. Zeeuwts en R. Kuylen, P. Silon en M. Degreef (Dienst Onderneming). Een ander omvangrijk onderdeel vormen de documentatiedossiers van Marie-Antoinette (Netty) Vanderreydt, medewerkster van de ACV-Studiedienst.
1920 - 1991Deelarchief BE/942855/19 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Theo Peeters
1950 - 2017Archief BE/942855/2194 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Vormingsdienst en de Dienst Techniek en Produktiviteit van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV)
Beschrijving:
Het archief biedt een goed inzicht in de (zeer diverse) vormingsactiviteiten die door het ACV werden ingericht voor militanten en leden. Naast de dossiers over de eigenlijke werking van de Vormingsdienst bevat het archief ook uitgebreide (documentatie)dossiers over o.a. vakbeweging, sociaal overleg, vormingswerk, sociale wetgeving, inkomenspolitiek, arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap in het bedrijfsleven. Vanuit de Vormingsdienst van het ACV werd ook de activiteiten van het Wereldverbond van de Arbeid en zijn Europese deelorganisatie opgevolgd. Bepaalde onderdelen van het archief (veelal syllabussen, lesteksten en -schema's) werden gevormd in het kader van de vormingsactiviteiten van de ACV-Dienst Techniek en Produktiviteit en de ACV-Dienst Onderneming. Sommige dossiers werpen een licht op de werking Centrale Hogeschool voor Christelijke Arbeiders in Heverlee.
1950 - 1983Deelarchief BE/942855/29 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jozef Houthuys
Beschrijving:
Het archief bestaat uit twee delen. Een eerste deel bevat de toespraken en vaak bijhorende documentatie van Houthuys als ACV-voorzitter. Deze voordrachten zijn niet alleen van belang voor het ACV-standpunt over bijna iedere sociaal-economische of politieke aangelegenheid uit de betrokken periode of voor de verhouding met de socialistische vakbeweging, maar brengen ook vaak biografische gegevens aan over ACV-vrijgestelden (uit professionele en interprofessionele organisaties) of historische informatie over de christelijke vakverenigingen. Een tweede deel betreft het engagement van Houthuys in de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, de vzw 'Samenwerking en Solidariteit'.
1969 - 1987Archief BE/942855/311 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Landelijke Bediendencentrale (LBC) - gewest Brussel
Beschrijving:
Het archief van de Brusselse gewestafdeling van de Landelijke Bediendencentrale bevat de centrale vergaderstukken van deze organisatie. Verder werden er dossiers per bedrijf bewaard, die de syndicale werking in deze ondernemingen illustreren. We vinden in dit archief ook dossiers betreffende de paritaire comités.
1950 - 1990Deelarchief BE/942855/414 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Albert Roscam
Beschrijving:
De archivalia betreffen de werking van de Juridische Dienst van het ACV-gewest Mechelen, het sociaal overleg in bepaalde bedrijfstakken en ondernemingen en de evolutie van sociale wetgeving en voorzorg.
1945 - 1970Archief BE/942855/525 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Verbond van Kristelijke Werkgevers (VKW) / Etion
Beschrijving:
Dit archief bevat zowel archief van het VKW als van UNIAPAC België. Het gaat hier over twee duidelijk onderscheiden archiefvormers, waarvan het archief door omstandigheden vermengd is geraakt en in één bestand is verenigd. Het archief bevat zowel voor het VKW als voor UNIAPAC België de dossiers van de bestuursorganen, met onder andere briefwisseling, verslagen en werkdocumenten, naast talrijke bescheiden betreffende congressen, studie- en vormingsinitiatieven, binnen- en buitenlandse contacten. Daarnaast bevat het archief voor beide organisaties financieel-boekhoudkundige stukken en gegevens betreffende hun personeel. De dossiers belichten dus de verschillende aspecten van de werking en de activiteiten van deze organisaties. Ook is er in het archief een chronologisch geordende verzameling persknipsels met betrekking tot het VKW aanwezig. Deze dossiers moeten op een makkelijke manier een onderzoek naar de beeldvorming omtrent het VKW in de pers mogelijk maken. Het archief bevat eveneens archivalia met betrekking tot de cv Het Tehuis der Werkgevers en der Ingenieurs. Het gaat voornamelijk over briefwisseling betreffende de aandelen van de vennootschap, maar tevens zijn er stukken aanwezig betreffende de stichters en de vennoten, de vereffening van de vennootschap, boekhoudkundige documenten e.a.
1890 - 2008Deelarchief BE/942855/731 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief August Cool (bewaargeving ACV)
Beschrijving:
Het archief van ACV-voorzitter August Cool is een zeer rijke bron voor de studie van de christelijke vakbeweging en voor de algemene socio-politieke ontwikkeling van België. Een eerste afdeling heeft specifiek betrekking op Cools voorzitterschap van het ACV. Ze bevat o.m. de door Cool bewaarde werkdocumenten en notities bij de bestuursorganen van het ACV (Congressen, Raad, Bestuur en Dagelijks Bestuur), documenten m.b.t. het financieel beleid van de vakbond (Financiële Commissie), documenten m.b.t. het beheer van het Huis van de Arbeid en tal van dossiers m.b.t. vieringen en huldigingen. De onderzoeker vindt er o.m. informatie over de begrenzing van de syndicale centrales, de Vlaams-Waalse verhoudingen (binnen het ACV), de reglementering van de bijdragen en voordelen, de ACV-deelname aan internationale zendingen via de Belgische Dienst Opvoering Produktiviteit (BDOP), de paritaire besprekingen (1952-1968), de hervorming van de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (1955-1956), de artsenstaking (april-mei 1964), de hervorming van de kolenindustrie (1953-1957), de betrekkingen met het ABVV en de stakingen tegen de Eenheidswet. Cool volgde ook het algemeen politiek beleid op de voet. Een afzonderlijk onderdeel biedt inzicht in de ontwikkeling van ACV-Kongo en diens opvolger. In deze afdeling bevinden zich eveneens enkele dossiers gevormd door adunct-algemeen secretaris Jef Keuleers. In een tweede afdeling werden de dossiers samengebracht die Cool vormde vanuit zijn vertegenwoordigende functies binnen en vanuit het ACW/MOC (Nationaal Bureau, Kongo-commissie, Agendacommissie, Controlecomité voor de Elektriciteit, Nationaal Raad voor Wetenschapsbeleid, Nationaal Comité voor Economisch Expansie, Nationale Arbeidsraad, Nationale Bank, K.U.Leuven,...). Een derde afdeling belicht Cools voorzitterschap van het Internationaal Christelijk Vakverbond / Conféderation Internationale des Syndicats Chrétiens (ICV/CISC). Naast zijn algemene briefwisseling, bevat het o.m. congresstukken (1961 en 1968), werkdocumenten van het Bureau, de Financiële Commissie en het Internationaal Solidariteitsfonds. Via de dossiers van de diverse ICV-commissies wordt o.m. de vertegenwoordiging van deze organisatie in de EGKS en de OEES belicht. Ook de vergaderstukken van de Europese Organisatie van het ICV (Dagelijks Bestuur, Conferenties, commissies) werden hier bewaard. Cool voerde ook een uitvoerige correspondentie met en legde documentatie aan over de christelijke vakorganisatie in Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Enkele dossiers belichten de evolutie van de Internationale Christelijke Sociale Vereniging (ICSV) en de IFKAB. De vierde afdeling brengt dossiers samen i.v.m. de andere internationale functies, lidmaatschappen en contacten van Cool, o.m. de Benelux, het Verbond van Christelijke Vakorganisaties in de EGKS, de Commission Syndicale Consultative auprès de l'OECE/OCDE, de Conseil Consultative de l'Agence Européenne de Productivité (AEP) en het
1944 - 1968Archief BE/942855/799 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Antoine Van den Abeele
Beschrijving:
In het archief zijn enkel stukken bewaard m.b.t. de activiteiten van de Brugse ondernemer Antoine Van den Abeele in het VKW. De briefwisseling en persoonlijke documentatie van Van den Abeele (1961-1969) belicht de werking van de werkgeversorganisatie te Brugge in al zijn facetten. Ook m.b.t de werking van VKW-Kortrijk is veel informatie aanwezig. Van VKW-nationaal zijn voor de jaren 1960 de centrale vergader- en congresstukken aanwezig. Van den Abeele was bovendien betrokken bij het Tehuis der Werkgevers en der Ingenieurs en het Leon Bekaertfonds.
1952 - 1974Archief BE/942855/805 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)sociaal overleg (Subjects\S)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave