Resultaatlijst

 
  12 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 12 (0,01s)
Archief August Cool
Beschrijving:
Over zijn jeugdjaren en Limburgse tijd zijn slechts weinig documenten voorhanden. Voor wat de periode als nationaal vakbondsleider aangaat (1932-1968) bevat het archief voornamelijk toespraken voor nationale bestuursorganen, vakcentrales en gewestelijke verbonden en rond bepaalde aandachtspunten of actieterreinen van de vakbeweging. Er zijn ook archivalia over de internationale contacten van Cool, zijn buitenlandse reizen en zijn bezoeken aan Kongo, evenals over zijn functies als gemandateerde van het ACV. Voor een grondig onderzoek naar het beleid en de werking van het ACV is men eerder aangewezen op het organisatiearchief. Over de activiteiten van Cool en het ACV tijdens de bezetting zijn enkele belangrijke documenten aanwezig. De functies die hij na zijn pensionering bleef waarnemen en de nieuwe activiteiten die hij ontplooide in internationale organisaties, verenigingen en instellingen, in Kongo-Zaïre en op het binnenlandse vlak zijn in het archief zeer goed vertegenwoordigd. De aan het archief verbonden fotocollectie werd eveneens overgedragen.
1921 - 1982Archief BE/942855/147 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Placide De Paepe
Beschrijving:
De papieren De Paepe betreffen vooral zijn belangrijk wetgevend werk op sociaal terrein (pensioenwetgeving, ziekteverzekering, betaald verlof enz.). Het zijn hoofdzakelijk technische dossiers, geordend per wet of K.B., met o.m. stukken van Kamer en Senaat, nota's van de Ministerraad en het Ministerieel Comité voor Economische en Sociale Coördinatie, niet-officiële nota's en adviezen en persknipsels. Daarnaast bevat het archief o.m. documentatiemappen over de parlementaire tussenkomsten en initiatieven van De Paepe, toespraken als minister en als burgemeester van Gent en dossiers die betrekking hebben op zijn beheersfuncties. Op het KADOC bevindt zich eveneens de opname en de tekst van en interview met De Paepe (20 februari en 17 april 1986). Het gesprek betreft vrijwel alle aspecten van zijn loopbaan en is toegankelijk via uitgebreide klappers.
1935 - 1988Archief BE/942855/204 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW)
Beschrijving:
In het algemeen kan worden gesteld dat het ACW-archief een essentiële bron vormt voor de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van ons land vanaf 1920. Het is een omvangrijk en rijk geheel met weliswaar enkele storende leemten. Zo ontbreken van alle nationale bestuursorganen de verslagen van verscheidene jaren. Ook de briefwisseling vanuit het nationaal secretariaat is verre van volledig. Daar tegenover staat dat het archief ons via verslagen en briefwisseling zeer goed informeert over de werking op gewestelijk, arrondissementeel en provinciaal vlak (dossiers van de secretarissenvergaderingen en m.b.t. de ACW-verbonden, vaak vanaf hun oprichting). De dossiers afkomstig van of betreffende de ACW-takken (ACV, LCM, KWB en EP, KAV-LOFC, (V)KAJ-JOC(F), LVCC) zijn zeer uitgebreid maar wellicht toch onvolledig bewaard gebleven. Eenzelfde opmerking kan gelden voor die bundels die slaan op de werking van de talrijke centrales (beroepsoriëntering, volksontwikkeling), tijdelijke commissies en werkgroepen (Familiale Commissie, Congocommissie, Sociale Zekerheid, Fiscale Commissie, Jeugd, Verbruik, Onderwijs, enz.) en diensten (o.a. studiedienst). De bewegingspers, Vlaamse Sociale Weken, Vlaamse Sociale Studiedagen, Sociale Scholen en Rerum novarumvieringen komen eveneens uitgebreid aan bod, net als de talrijke contacten met sociale (zuster)organisaties in het buitenland. Over de politieke werking van het ACW informeert het archief de onderzoeker uitstekend: de vertegenwoordiging van het ACW in de Katholieke Partij en de CVP, in regering, Kamer en Senaat en provincie- en gemeenteraden wordt goed geïllustreerd. Over bepaalde politieke vraagstukken (Koningskwestie, Schoolstrijd) en over vele kiesstrijden zijn dossiers aanwezig. Tenslotte treffen we in het archief nog de bundels aan i.v.m. contacten met derden (episcopaat, andere katholieke organisaties, overheid, werkgevers, enz.), enkele personalia en kleinere fondsen van oud-verantwoordelijken (o.a. R. Hulpiau en O. Behogne). Een belangrijke later overgedragen aanvulling betreft het ACW-archief tot en met 1979. Het gaat hier om het vrij volledige archief van het nationaal secretariaat, de nationale diensten, de persoonlijke klassementen ìvan enkele verantwoordelijken en de centrale boekhouding. Eveneens bevinden zich in deze aanvulling archivalia afkomstig van mgr. Fraeyman, B. Drees en de ACW-Congocommissie. Intussen zijn ook archieven uit latere periodes overgedragen. Bij het archief hoort een rijke foto-, film- en affichecollectie.
1906 - 2013Deelarchief BE/942855/30 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Hendrik Heyman
Beschrijving:
Het archief van Hendrik Heyman werd verspreid teruggevonden bij de secretaris van het ACW-arrondissement Sint-Niklaas en bij de kinderen Heyman. Ze zijn hoofdzakelijk samengesteld uit briefwisseling, nota's van diverse aard, aantekeningen, persknipsels en allerlei gedrukte documentatie naast foto's. De papieren bevatten in hoofdzaak stukken betreffende de gemeentelijke politiek te Sint-Niklaas, de christelijke arbeidersbeweging en de katholieke politiek in België en de Europese integratie. De stukken gegroeid uit zijn parlementaire activiteiten en zijn activiteiten als minister kunnen een licht werpen op diverse pijnpunten van het naoorlogse België. Over een aantal periodes uit Heymans leven en over enkele domeinen van zijn activiteit is betrekkelijk weinig bewaard gebleven, zodat zijn ministerschap (1927-1932) en zijn bijdragen tot de Europese integratie kwantitatief het best vertegenwoordigd zijn. Het archief bevat ook waardevolle stukken i.v.m. opvallende politieke feiten en ontwikkelingen als de regeringspolitiek t.o.v. het Vlaamse vraagstuk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, de regering Poullet-Vandervelde in 1925-1926 en de bestuursmoeilijkheden te Sint-Niklaas in 1935-1936.
1910 - 1958Archief BE/942855/309 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Robert Houben
Beschrijving:
Onderwijs en onderwijsbeleid vormen de belangrijkste onderwerpen in het archief van Houben. Vooral de voorgeschiedenis en de voorbereidingen van het Schoolpact, zijn inhoud en uitvoering worden zeer uitvoerig gedocumenteerd via verslagen (o.a. de stukken van de Permanente Schoolpactcommissie), briefwisseling (met de meeste onderwijsministers) en studiedocumenten (o.a. van CEPESS). Hierbij gaat het vaak om unieke stukken afkomstig van een hoofdrolspeler en direct betrokkene bij vermelde problematiek. Een tweede omvangrijk deel betreft het wetenschapsbeleid in ons land, de universitaire expansie vanaf het begin van de jaren zestig en de geschiedenis van de KU Leuven (expansie en overheveling, financiering, uitbouw ziekenhuizen enz.). Verder is over bijna elk onderwijsthema van enig belang uit de periode 1955-1975 eersterangsdocumentatie aanwezig (o.a. rationalisering van de verschillende niveaus, leerlingenvervoer, internaten, pluralistisch onderwijs, opeenvolgende begrotingen). Tevens zijn er dossiers betreffende bedrijfsorganisatie, arbeidswetgeving en sociale wetgeving. Vermelden we tenslotte ook nog de verslagen in fotokopievorm van de vergaderingen van het Comité van Secretarissen-Generaal voor de periode 1940-1944. Op het KADOC bevindt zich eveneens de samenvattende tekst van een interview met Houben (14 november 1985). Zie ook het dossier met briefwisseling Houben in het archief van Frank Swaelen (693)
1940 - 1981Archief BE/942855/310 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Romain Moyersoen
Beschrijving:
Hoewel het archief van Romain Moyersoen kleiner in omvang is dan dat van zijn zoon Ludovic Moyersoen, weerspiegelt het archief zeer goed de diversiteit van diens lange en afwisselende politieke loopbaan. Over de meeste functies zijn dossiers bewaard, ook al zijn deze vaak weinig omvangrijk en coherent. Het archief is volgens deze politieke functies geordend. Interessant en uniek voor de onderzoeker is de uitgebreide en diverse briefwisseling met vele prominente katholieke politici uit de tussenoorlogse periode. Moyersoens persoonlijke rol in de uitbouw in de jaren 1920 van een prille sociale wetgeving komt in deze documenten goed tot uiting. Ze illustreren ook de stabiliserende betekenis van een figuur als Moyersoen in een door standentegenstellingen en financiële en politieke schandalen ontredderde katholieke partij in de jaren 1930. Ook in de positiebepaling van de partij tegenover de opkomende autoritaire strekking speelde Moyersoen een rol. Tenslotte belichten de dossiers eveneens de activiteiten en de opvattingen van de groep katholieke parlementsleden rond Moyersoen in het kader van de voorbereiding (1940-1944) van het naoorlogse België. Thema's als de voorbereiding van de oprichting van de CVP, invoering van de sociale zekerheid na 1945, de Koningskwestie en het sociaal huisvestingsbeleid van de nationale overheid voor en na Wereldoorlog II worden slechts fragmentarisch belicht. Ook het persoonlijk engagement van Moyersoen in bijvoorbeeld de christelijke mutualiteiten kreeg geen neerslag in het archief.
1887 - 1961Archief BE/942855/451 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Albert Nyssens
Beschrijving:
De archivalia Nyssens bestaan uit publikaties van Nyssens over o.m. het meervoudig stemrecht, de sociale wetgeving, professor E. Pirmez, de verhouding tussen Kerk en Staat in de Belgische grondwet en handelsrecht, naast een in memoriam over Nyssens.
1880 - 1901Archief BE/942855/479 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archivalia Prosper Poullet
Beschrijving:
Hoewel de stukken een tijdsspanne van vijftig jaar bestrijken, dateren de meeste uit de Eerste Wereldoorlog en de jaren 1920. Vooral voor de oorlogsperiode en de daaropvolgende jaren zijn belangrijke bronnen aanwezig, vnl. over de Vlaamse kwestie en in het bijzonder de taalproblemen in het Belgisch leger. Daarnaast moeten de dossiers over de Belgische buitenlandse politiek speciaal worden vermeld en in mindere mate deze over onderwijsaangelegenheden, financiële en sociale kwesties en over aangelegenheden van de Katholieke Partij.
1884 - 1937Archief BE/942855/513 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Albert Roscam
Beschrijving:
De archivalia betreffen de werking van de Juridische Dienst van het ACV-gewest Mechelen, het sociaal overleg in bepaalde bedrijfstakken en ondernemingen en de evolutie van sociale wetgeving en voorzorg.
1945 - 1970Archief BE/942855/525 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Belgische Volksbond
Beschrijving:
In feite is het archief van de Belgische Volksbond zoek, hoogstwaarschijnlijk vernietigd of verloren gegaan. Van de uitgebreide organisatorische briefwisseling die vooral door de secretarissen - en dan vooral door Gustaaf Eylenbosch sinds 1895 - werd gevoerd is er geen spoor meer. Wat rest is nog het door pater S.H. Scholl gerecupereerde verslagboek dat de notulen bevat van de Middenraad en het Middenbestuur van maart 1891 tot juni 1914. De lezing van de notulen is voor tal van onderwerpen interessant : christen-democratie, Daensisme, stemrecht, sociale wetgeving, militie- en defensieproblematiek, Kongo, Vlaamse Beweging enz. Daarenboven werd in 1995 via Andries Caluwaerts (Gent) en Wim van de Steene (Mechelen) het kasboek terug gevonden van de Fédération des Sociétés Ouvrières Catholiques Belges/Verbond van Volkswerken, 1878-1890, evenals enkele rekeningen van het Secretariaat van de Belgische Volksbond, 1911-1912. Het leert ons over de ereleden van het Verbond en de oplage van het maandblad.
1891 - 1914Archief BE/942855/70 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)sociale wetgeving (Subjects\S)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave