Resultaatlijst

 
  15 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 15 (0,01s)
Archief Katholieke Wereldorganisatie voor Communicatie (SIGNIS)
Beschrijving:
Het omvangrijke archief van SIGNIS bestaat uit twee duidelijk van elkaar te onderscheiden archiefbestanden, met name het archief van de Katholieke Organisatie voor de Film en het Audiovisuele (OCIC) en het archief van de Internationale Katholieke Organisatie voor Radio en Televisie (UNDA). Deze internationale organisaties verenigden katholieken die professioneel actief waren op het vlak van radio en televisie (UNDA) en van film (OCIC). Beide organisaties fuseerden in 2001 tot SIGNIS. De werking van deze beide internationale mediaorganisaties wordt duidelijk geïllustreerd door de talloze bundels aangaande de Algemene Vergadering, congressen, centrale bestuursorganen en de algemene briefwisseling. Daarnaast zijn er archiefstukken aanwezig over diverse studiedagen, deelname aan allerhande festivals, uitgereikte prijzen en allerhande projecten. Een groot deel van de archiefstukken belicht de externe relaties van de beide organisaties. Naast regionale organisaties in alle werelddelen, beschikten UNDA en OCIC ook over een groot ledenbestand. In de archieven vindt men een zeer uitgebreide briefwisseling terug met hun aangesloten leden. Deze leden zijn vaak nationale katholieke organisaties voor film, radio en televisie van over de hele wereld. Ook de contacten met het Vaticaan en andere internationale organisaties worden uitvoerig gedocumenteerd. In het UNDA- en OCIC-archief treft men daarenboven dossiers en briefwisseling aan van enkele personen die een prominente rol speelden in de werking van UNDA en OCIC. Het gaat hier onder meer om Andrew Agnelli, J. Schneuwly, Yvonne de Hemptinne en Emmanuel Flipo. Bij de archieven hoort eveneens een uitgebreide bibliotheek- en audiovisuele collectie.
1920 - 2002Archief BE/942855/1429 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jozef Coolsaet
Beschrijving:
Het archief van Jozef Coolsaet bevat voornamelijk dossiers betreffende Coolsaets activiteiten bij de BRT en dossiers betreffende televisie.
1958 - 1987Archief BE/942855/148 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jan Jaspers
Beschrijving:
In het archief van deze adviseur van minister van Cultuur Luc Martens bevinden zich dossiers m.b.t. het statuut van de BRTN (VRT), het orkest en het koor van de BRTN (VRT), de totstandkoming van het Muziekdecreet en het Podiumdecreet en het Europees Centrum voor Opera en Vocale Kunst (ECOV vzw).
1992 - 1999Archief BE/942855/1496 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Interdiocesane Raad voor Media en Cultuur
1957 - 2000Archief BE/942855/1772 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Paul De Haes
Beschrijving:
De papieren De Haes bevatten een groot aantal brieven i.v.m. zijn pastorale taken en zijn positie als vertrouwensman en vriend naast vele notities en teksten i.v.m. cursussen, voordrachten, conferenties en artikels van hemzelf en van anderen. Een aantal dossiers hebben betrekking op de oprichting van het permanent diaconaat in België, de opleiding van diakens in Mechelen-Brussel, de contacten van De Haes met het Internationaal Diaconaal Centrum, de voortgezette vorming van priesters, de Oecumenische Commissie, het aandeel van De Haes in tijdschriftenredacties en zijn bijdrage tot de voorbereiding van het pausbezoek in mei 1985. De papieren De Haes bevatten verder nog documentatie van de Bisschopsraad, de Pastorale Raad, het IPB, de Priesterraad en verscheidene commissies, de problematiek van huwelijk en gezin enz. Een fotocollectie vergezelde de archiefbescheiden.
1923 - 1984Archief BE/942855/193 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Johan Fleerackers
Beschrijving:
Het archief van Fleerackers vormt een zeldzaam rijk geheel. Het weerspiegelt niet enkel zijn jeugd, opleiding, loopbaan en activiteiten, maar bevat ook heel wat persoonlijk en familiaal materiaal. De zorg voor zijn archief blijkt al uit zijn persoonlijke stukken. Hij hield naast zakagenda's lidkaarten etc. ook brochures en inkomkaartjes van culturele activiteiten bij. Binnen de stukken betreffende zijn collegeperiode en zijn studentenjaren vallen voornamelijk de dossiers op betreffende het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) op. Deze dossiers bevinden zich echter niet op het KADOC, maar zijn ondergebracht bij het studentenarchief aan de K.U.Leuven. De stukken over zijn periode als Secretaris van de Kultuurraad voor Vlaanderen (KRV) zijn niet volledig, maar toch kan de rol van de KRV als drukkingsgroep bij de totstandkoming van de culturele autonomie van Vlaanderen aan de hand van deze dossiers onderzocht worden. Het archief bevat echter ook archief van zijn periode als kabinetschef van Cultuur van vijf opeenvolgende CVP-ministers (1965 - 1977). Het bevat cruciale informatie betreffende het cultuurbeleid in België tijdens een voor Vlaanderen uiterst belangrijke scharnierperiode. Een ander belangrijk onderdeel van het archief wordt gevormd door de archivalia m.b.t. Vaste Gemengde Commissie ter Uitvoering van het Belgisch-Nederlands Cultureel Akkoord en de officiële betrekkingen tussen Nederland en België in het algemeen. Tevens zijn documenten aanwezig van zijn periode als voorzitter van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. Ook van andere culturele of maatschappelijke organisaties of instellingen waarvan hij lid was, zijn stukken bewaard. De invloed die hij op deze manier op cultureel Vlaanderen uitoefende, is van groot historisch belang. Het materiaal over de BRT en het mediabeleid in het algemeen is eveneens omvangrijk. Fleerackers was immers als vast lid van de Vaste Comissie van de Raad van bestuur van de BRT nauw betrekken bij het beleid van de BRT. Ook vanuit de CVP fungeerde hij als mediaspecialist. Over het cultuurbeleid van de overheid sinds 1965, de weg naar culturele autonomie voor Vlaanderen en de culturele samenwerking met Nederland in het bijzonder, verschaft dit archief dus belangrijke informatie.
1936 - 1989Archief BE/942855/270 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Joos Florquin
Beschrijving:
Het archief bestond oorspronkelijk ook uit een verzameling documenten over het Vlaamsche Volkstooneel (afkomstig uit het archief van het VVT) en over katholiek toneel in Vlaanderen (zeer divers). Het archief bevat eveneens bevat eveneens briefwisseling met het redactiesecretariaat van het tijdschrift 'Nieuw Vlaanderen' (1934-1936), een stapel teksten van radio-uitzendingen in de Nederlandse Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een fotocollectie m.b.t. het theater. De eigen archivalia van Florquin betreffen vooral zijn TV-programma's (kritieken). Eveneens aanwezig zijn een ganse reeks scripts van de televisieprogramma's 'Ten Huize Van'. Een belangrijke aanvulling in 1997 bevatte de (door de geïnterviewde personaliteiten) verbeterde manuscripten van de interviews voor Ten Huize Van (publicaties) en de uitzendingen 'Hier spreekt men Nederlands'.
1930 - 1974Archief BE/942855/271 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Ast Fonteyne
Beschrijving:
Het archief is opgedeeld in tien afdelingen. De eerste drie behoren tot de persoonlijke sfeer. Het betreft zijn afkomst en familie, zijn studies en een categorie personalia. De volgende afdeling heeft betrekking op Fonteynes prestaties als acteur, decorateur en kostuumontwerper bij het Vlaamsche Volkstooneel en bij Van Onzen Tijd. De vijfde afdeling betreft zijn medewerking aan Jong Dietschland en zijn contacten met Ernest Van der Hallen. De zesde afdeling bevat de stukken die betrekking hebben op zijn activiteiten als jeugdleider bij het Verdinaso. De zevende en de achtste afdeling maken de hoofdbrok van het archief uit. De eerste bevat de stukken betreffende zijn onderwijsopdrachten in het humaniora, het Koninklijk Muziekconservatorium te gent en de Sociale Hogeschool te Heverlee. De achtste afdeling belicht Fonteynes activiteiten als regisseur bij het NIR/BRT en de periode van Zender Brussel, voor schooltoneel of bijzondere toneelopdrachten. De negende afdeling beschrijft Fonteynes optreden als voordrachtgever en kerklector. De tiende afdeling bevat een gedeelte van de rijke bibliotheek van Fonteyne. Bij het archief is ook een fotocollectie aanwezig, die bewaard wordt op de audiovisuele afdeling. Met het archief van Ast Fonteyne beschikt het KADOC over een bronnenverzameling die toelaat een belangrijke episode uit het katholiek Vlaams cultuurleven van de twintigste eeuw te bestuderen en een biografie van Fonteyne te schrijven. Het bevat interessante aanvullingen bij de geschiedenis van de VVT. Gedetailleerde tekeningen, toelichtingen, etc. bij de dialogen, decors en kledij van de door Fonteyne geregisseerde werken, geven de toneelhistoricus een inzicht in Fonteynes dramatische visie en aanpak. De dossiers betreffende de televisiespelen geven een inzicht in de pioniersjaren van de televisie in Vlaanderen. Een tweede belang ligt in de informatie die verschaft wordt betreffende de geschiedenis van het vrij onderwijs en voor de pedagogische uitstraling van Fonteyne in het bijzonder. De onderzoeker vindt er echter ook gegevens die bijdragen tot een studie van de voordrachtkunst in Vlaanderen. Het archief doet tevens de artistieke en intellectuele levenskring van Fonteyne herleven. Ook voor de lokale geschiedschrijving en de folklore heeft het archief zijn belang. Wie de godsdienst bestudeerd, zal ten zeerste geinteresseerd zijn in de documenten die getuigen van Fonteynes religieuze beleving en zijn cursussen voor lectoren en inspirerende knipsels. Bij het archief zijn ook de geluidscassettes gevoegd van het interview afgenomen van dokter Lucien De Cock in het kader van de publicatie 'Ast Fonteyne, een kwestie van stijl'
1888 - 1990Archief BE/942855/272 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jan Joos
Beschrijving:
De papieren Joos bevatten naast een uitgebreide briefwisseling met familie, vrienden en weldoeners, talrijke dossiers met preken, voordrachten en met briefwisseling, werk- en voorbereidende documenten, verslagen van vergaderingen en scripts i.v.m. de religieuze radio- en T.V.-uitzendingen, het Vaticaans Paviljoen op de Wereldtentoonstelling, de Pauselijke Commissie voor Film, Radio en Televisie, de Pauselijke Commissie voor Sociale Communicatiemiddelen en Unda-vergaderingen en -congressen. Het eigenlijke archief van Le Christ au Monde berust in Rome. Hier zijn vooral brieven van Legrand aan Joos en archivalia i.v.m. boekbesprekingen bewaard. De papieren Joos zijn o.m. interessant voor de studie van de Chinamissionering, voor het katholiek radio- en televisieapostolaat, het concept en het ideeëngoed achter het Vaticaans Paviljoen te Brussel (1958) en de uitwerking van de conciliedecreten i.v.m. de massamedia in de Pauselijke Commissie voor Sociale Communicatiemiddelen. Een uitgebreide collectie films (o.a. over de Wereldtentoonstelling) en foto's (o.a. over de katholieke T.V.-uitzendingen) werd eveneens overgedragen.
1929 - 1982Archief BE/942855/335 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Beeld- en geluidsarchief Katholiek Televisie en Radiocentrum (KTRC-KTRO)
Beschrijving:
Het archief omvat een geluidsarchief en een film- en videoarchief. Op de eerste plaats is er het geluidsarchief. Dit omvat enerzijds de missie-uitzendingen van pater Jan Joos, 'Vlaanderen zendt zijn zonen uit'. Anderzijds zijn er de geluidsbanden, en recentelijk de digitale opnamen, met het religieus radioprogramma van zondagavond en met de televisie-eucharistievieringen. Deze televisie-eucharistievieringen maken ook deel uit van het film- en later videoarchief, dat daarnaast bestaat uit afleveringen van Kerkwerf, Tussen Staf en Mijter, programma's over katholieke internaten, de Kerk in de Belgische Krijgsmacht, de katholieke jeugdorganisaties, Broederlijk Delen en andere solidariteitsacties, de missies enz. Het archief omvat naast de afgewerkte uitzendingen ook de rushes en werkbanden.
1962 - 2015Deelarchief BE/942855/394 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)televisie (Subjects\T)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave