Resultaatlijst

 
Het zoekresultaat bevat digitale afbeeldingen. Switch naar Afbeeldingen om deze te zien.
  25 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 25 (0,01s)
Archieven Redemptoristen (CssR) - Noord-Belgische Provincie
1574 - 2010Archief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archieven Jezuïeten (SJ) - Belgische (1832-1935) en Vlaamse (1935-) Provincie
16. eeuw - 2012Archief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archives des Jésuites (SJ) - Province Belge Méridionale et du Luxembourg
1552 - 21. eeuwArchief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archieven Passionisten (CP) - Provincie Sint-Gabriël
ca. 1391 - 2013Archief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archieven Dominicanen (OP) - Belgische Provincie Sint-Rosa (1861-1958)/Vlaamse Provincie Sint-Rosa (1958-2015)
1729 - 2015Archief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archieven Benedictijnen (OSB) - Sint-Andriesabdij Zevenkerken
1801 - 2013Archief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archieven Montfortanen (SMM) - Belgische Provincie
1850 - 2020Archief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Nationaal Secretariaat van het Davidsfonds
Beschrijving:
Het archief omvat vooreerst de notulen en werkdocumenten van de centrale bestuursorganen (vooral hoofdbestuur en algemene vergadering). Naast de centrale briefwisseling van het Hoofdbestuur, de voorzitters en de secretarissen-generaal (ca. 1901-) bleef ook briefwisseling bewaard van individuele leden van het Hoofdbestuur en van enkele propagandisten/vrijgestelden. De werkingsverslagen van die propagandisten bieden een boeiende kijk op de werking van de lokale afdelingen. Het centrale archief bevat bovendien dossiers i.v.m. de verkiezingen van het hoofdbestuur en de voorzitter. Ook van de algemene vergaderingen en congressen, de diverse jubileumvieringen en huldigingen, de colloquia, concerten en autozoektochten bleven bundels bewaard. De onderzoeker vindt binnen dit centrale archief ook de jaarverslagen en werkdocumenten van de bestuursorganen van het Jong-Davidsfonds, dossiers m.b.t. de ledenadministratie en de uitgave van tijdschriften voor leden en bestuursleden. Een eerste afdeling bevat de notulen en werkdocumenten van de centrale bestuursorganen (congressen, jaarvergaderingen en hoofdbestuur), tevens een aantal stukken met betrekking tot de verkiezing van het bestuur. Een tweede afdeling wordt gevormd door de briefwisseling en werkdocumenten van vier opeenvolgende secretarissen-generaal (hoofdsecretarissen), m.n. Karel Heyndrickx, Eduard Amter, Clem De Ridder en Fons Valvekens. Een derde deel bevat het archief van de ledenadministratie en de andere diensten. Een vierde afdeling groepeert de stukken met betrekking tot het personeel van het Davidsfonds, een vijfde heeft betrekking op de tijdschriften uitgegeven door het Davidsfonds. Een volgend onderdeel in hat archief heeft betrekking op de diverse activiteiten van het Davidsfonds: jubilea en huldigingen, prijzen en wedstrijden, zoektochten, tentoonstellingen, colloquia en conferenties, concerten, filmvoorstellingen en rondleidingen. We vinden eveneens in het archief uitgebreide dossiers betreffende het sociaal-cultureel vormingswerk en de subsidiëring van en door het davidsfonds en dossiers betreffende diverse Culturele Centra. In afdeling 8 bevinden zich de dossiers van Amter i.v.m. het Jong-Davidsfonds en andere dossiers en stukken betreffende de bestuurorganen en werking van deze vereniging. De omvangrijke afdeling 9 groepeert de dossiers van Amter en De Ridder over het engagement van het Davidsfonds binnen de brede Vlaamse beweging en de contacten van de organisatie met diverse Vlaamse (koepel)organisaties. In afdeling 10 tenslotte bevinden zich de dossiers van Amter i.v.m. de 'culturele concentratie' tijdens de Tweede Wereldoorlog, de contacten van het Davidsfonds met de bezetter en zijn houding t.o.v. de repressie en epuratie. Het archief had een sterk documentaire inslag. Dit is vooral duidelijk in afdeling 9 (Vlaamse beweging). De onderzoeker vindt hierin zowel briefwisseling, moties en manifesten als zeer diverse documentatie i.v.m. de diverse hete hangijzers e
1903 - 1995Deelarchief BE/942855/1006 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Xaveer F. Smeesters (1885-1979)
Beschrijving:
Dit persoonsarchief heeft voornamelijk betrekking op de acvtiviteiten van X.F. Smeesters in het Davidsfonds. Zo vinden we er een reeks documenten met betrekking tot het Hoofdbestuur van het Davidsfonds, alsook van de Gouwbond West-Vlaanderen en van Brabant en van de afdeling Groot-Brussel, Leuven en Kortrijk. Verder treffen we er diverse documentatiemappen aan, zoals over de Eerste Wereldoorlog, de Vlaamse beweging, de geschiedenis van het Davidsfonds, overlijdensberichten. Ook werden er in dit archief bidprentjes aangetroffen die nu in naar de verzameling bidprentjes van het KADOC zijn overgebracht.
1914 - 1968Archief BE/942855/1007 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Verzameling interviews over de uitgeverijen van Averbode
Beschrijving:
Lijst van geïnterviewden: - Johan Ballegeer, 3 maart 1997 Dit interview werd afgenomen door Inge Misschaert in het kader van haar licentieverhandeling over Johan Ballegeer, onderwijzer en jeugdauteur. Ballegeer verwierf vooral bekendheid met zijn nieuwe historische verhalen waarin hij op een originele wijze de Vlaamse problematiek koppelt aan een sociale bewogenheid en oog heeft voor het verhaal van de kleine mens. In 1986 verscheen van hem bij Averbode 'Geen meiden aan boord'. Het was het begin van een succesvolle reeks. In 1933 kwam er een einde aan de samenwerking tussen de auteur en Averbode, maar niet aan de literaire cariiière van Ballegeer, die bleef publiceren bij diverse uitgeverijen. - Roger Corthouts, Taucremont, 21 en 28 maart 1995 Het interview is chronologisch opgebouwd en behandelt de jeugdjaren en de volledige loopbaan van Corthouts. De klemtoon ligt wel op zijn functie als hoofdredacteur van de Franstalige tijdschriften van de uitgeverij De Goede Pers Averbode. - Aloïs Goyvaerts, Leuven, 5 maart 1996 Dit interview handelt over de historiek van het tijdschrift 'Ons Land' in de periode 1932-1946. In het tweede deel gaat Goyvaerts in op de historiek van de NV Orbis die het blad overkocht van Altiora (1945-1983) - Tuur Peeters, 20 februari 1995 Dit interview werd afgenomen door Leen Verrote in het kader van haar licentieverhandeling over het tijdschrift 'Top'. - Katrien Seynaeve, 22 december 1997 Dit interview werd afgenomen door Leen Verrote en Lien Van Biesebrouck in het kader van hun licentieverhandeling over het tijdschrift 'Top'. Seynaeve was redactielid van het tijdschrift. - René Swartenbroekx, 12 december 1997 Dit interview werd afgenomen door Leen Verrote in het kader van haar licentieverhandeling over het tijdschrift 'Top'. Swartenbroekx was vanaf 1975 reeksleider van de jeugduitgaven van Uitgeverij Altiora en van 1982 tot 1991 redacteur van het tijdschrift 'Top'. - Harry Van Pelt, Averbode, 8 en 22 februari 1995 Het interview handelt over de jeugdjaren, de roeping en de eigen opleiding van Harry Van Pelt. Het tweede deel gaat in op zijn activiteiten als redacteur van 'Ons Land' en op de Eucharistische Kruistocht. - Norbert Vranckx, 12 februari 1997 Dit interview werd afgenomen door Inge Misschaert in het kader van haar licentieverhandeling over Johan Ballegeer.
1995 - 1997Archief BE/942855/1036 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)uitgeverijen (Subjects\U)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave