Informatie over zoeken

Fulltext zoeken

Fulltext zoeken

Vrij zoeken voor het snel vinden van zoveel mogelijk beschreven archief- en collectiestukken. Fulltext wil zeggen in alle velden van de beschrijving. Let op: er wordt niet gezocht in de descriptoren die aan de beschrijving gekoppeld zijn (gebruik daarvoor de methode Zoeken op descriptor).
Begin met fulltext zoeken ter oriëntatie (is er veel te vinden over) . Omdat het niet uitmaakt waar de zoekterm in de beschrijving staat, levert dat een relatief lange zoekresultaatlijst op waardoorheen gescrolld moet worden op zoek naar relevante titels. Definieer de zoekopdracht daarom zo exact mogelijk (bijv. meerdere woorden of getallen combineren met '& ' zoals 15030 & 5005).
Zoeken in een veld

Zoeken in een veld

Gericht zoeken in specifieke velden bijv.zoeken op titel (in het titelveld) en op datering (in het dateringsveld).
Gebruik het zoeken in een veld als een zoekterm in een specifiek element van de beschrijving moet voorkomen.
Zoeken door bladeren

Zoeken door bladeren

Scroll in de boomstructuurweergave naar een archief of collectie en klik de achtereenvolgende beschrijvingsniveaus open om een beschrijving in de hiërarchische context te vinden.
Met scrollen iets zoeken dat kan soms heel lang duren. Sneller is dan fulltext zoeken en in de resultaatlijst klikken op de knop Context (knop voor lokaliseren in de boomstructuur).
Zoeken op descriptor

Zoeken op descriptor

Gericht zoeken met een descriptor. Een descriptor is een gecontroleerd trefwoord bijv. een gestandaardiseerde persoonsnaam of topografische aanduiding. Zoek op descriptor om alles te vinden waaraan een bepaald trefwoord is toegekend (bijv. de naam van een vervaardiger).
Komt een bepaalde descriptor (nog) niet voor dan betekent dat niet dat er geen materiaal is over die persoon, die organisatie, dat pand of dat onderwerp. Gebruik altijd de andere zoekmethoden voor aanvullende titels!

Met dit zoekprogramma kunt u kiezen uit verschillende manieren van zoeken, van eenvoudig zoeken tot geavanceerd zoeken.

Indien het zoekresultaat te groot is, probeer de zoekopdracht dan te specificeren. Dat kan bijvoorbeeld door te zoeken in specifieke zoekvelden of door alleen in een bepaalde periode te zoeken. Als een zoekactie niets of minder oplevert dan u verwacht dan kan dat komen omdat de betreffende records nog niet (opnieuw) zijn geïndexeerd en probeer het daarom de volgende dag nog een keer (de betreffende index wordt na kantoortijd geactualiseerd). Lees de documentatie over zoeken met Query. Indien u slechts één zoekmanier gebruikt dan kunt u een aantal records missen die u wel met een andere manier had kunnen vinden. Voor de beste zoekopbrengst gebruikt u alle zoekmanieren.


Deze onzichtbare link wordt gebruikt door Google of andere zoekmachines voor hun indexering.
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven