BE/212934/PP/VEREECKEN Archief Pierre Vereecken, 1939-2013 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/212934/PP/VEREECKEN
Siglum:VEREECKEN
Title:Archief Pierre Vereecken
Archival type:archief
Creation date(s), details:1935-2013
Level:Archief

Information on context

Name of the creator / provenance:Pierre Vereecken
Authority link:Vereecken Pierre (1929-2013)
Archival history:Pierre Vereecken bewaarde zijn archief verspreid over zijn woning en praktijk. Hierbij maakte hij een onderscheid tussen zijn beroepsactiviteiten en zijn private bezigheden. Het archief dat voortkwam uit zijn werk als psychiater en psychoanalyticus werd op die manier voornamelijk bewaard in zijn praktijkruimten, terwijl hij zijn private archief, de aantekeningen over cultuur en zijn omvangrijke bibliotheek grotendeels in zijn woning bewaarde. Het archief werd tot de overdracht naar het universiteitsarchief in dezelfde toestand bewaard.

In de loop der jaren hield Vereecken zich actief bezig met het beheer van zijn archief. Zo herlas hij geregeld zijn aantekeningen, voegde hij opmerkingen toe en dacht hij na over de ordening van afzonderlijke stukken. Daarnaast voerde hij ook selecties uit waarbij hij stukken die hun relevantie verloren hadden, zoals oudere bewijsstukken bij belastingaangiften, vervallen verzekeringsdocumenten en contracten, verwijderde. Ook de dossiers van patiënten die niet langer bij hem in behandeling waren, werden na verloop van tijd vernietigd.
Acquisition:In zijn testament bepaalde Pierre Vereecken dat vrijwel zijn volledige bezit na zijn dood aan KU Leuven moest worden geschonken. Deze schenking bestond uit het archief, zijn kunstcollectie, vastgoed en een financieel bedrag. In april 2014 werd het archief overgebracht naar de magazijnen van het universiteitsarchief. In overleg met de adviescommissie van het fonds Vereecken werd er door de universiteit besloten om de kunstcollectie af te stoten en te schenken aan de familie Vereecken.

Information on content and structure

Content:Het archief van Pierre Vereecken documenteert zijn volledige leven, waarbij zowel zijn privéleven aan bod komt, als zijn professionele activiteiten. Het professionele archief bestaat voornamelijk uit aantekeningen betreffende de theorie en de praktijk van de psychoanalyse, gegevens over patiënten (dossiers en intakeverslagen), de wetenschappelijke bibliotheek en stukken over zijn verschillende publicaties in wetenschappelijk tijdschriften in binnen- en buitenland. Ook de voorwerpen die gebruikt werden bij de therapie, zijn in het archief opgenomen. Een ander omvangrijk onderdeel van het archief bestaat uit de aantekeningen en bibliotheek betreffende Europese en Aziatische kunst en cultuur.
Collection period:1935 - 2013
Appraisal and destruction:Gedurende de verwerking van het archief Vereecken werd het bestand geschoond en werden bepaalde stukken vernietigd. Onder meer kranten, reclamefolders, reisbrochures en rekeninguittreksels werden niet opgenomen. Daarnaast werden ook medische foto’s, ongebruikte voorschriftenboekjes en formulieren van psychiatrisch onderzoek vernietigd. De niet-geannoteerde boeken uit de bibliotheek en de collectie stadsplannen zullen op termijn worden overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek.
System of arrangement:Het archief werd geordend volgens de traditionele afdelingen van een persoonsarchief. De hoofdindeling bestaat uit de categorieën ‘Algemeen’, ‘Privéleven’ en ‘Openbaar leven’. De afdeling ‘Openbaar leven’ werd verder ingedeeld volgens de verschillende functies die Vereecken tijdens zijn leven uitoefende, namelijk die van psychiater, sollicitant, docent en cultuurwetenschapper. Andere afdelingen zijn ‘Publicaties en lezingen’ en ‘Documentatie’.

Vereecken zelf had in zijn archief het onderscheid gemaakt tussen zijn werk-gerelateerde archief, dat hij voornamelijk in zijn praktijk bewaarde, en zijn persoonlijke archief, bibliotheek en aantekeningen over kunst en cultuur, dat zich hoofdzakelijk in zijn woning bevond. Deze scheiding was echter niet absoluut, zodat er ook aantekeningen over kunst en cultuur terug te vinden waren in de praktijk en vice versa. Binnen deze opdeling tussen werk en privé ordende Vereecken de stukken hoofdzakelijk op onderwerp en vorm. De onderwerpen die Vereecken hanteerde werden zo veel mogelijk behouden en logisch geordend binnen de hoofdstructuur, waarbij er rekening werd gehouden met de samenhang van de concepten en theorieën uit de psychoanalyse.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar in de studiezaal van het universiteitsarchief, volgens de voorwaarden die zijn opgenomen in het leeszaalreglement. Ter bescherming van de privacy zijn bepaalde onderdelen van het archief uitsluitend raadpleegbaar met toestemming van de archivaris.
Reproduction conditions:Het maken van reproducties is toegestaan volgens de voorwaarden die zijn opgenomen in het leeszaalreglement.
Abbreviations:1. D = duiding
2. I = interventie
3. BH = behandeling
4. Ψa= psychoanalyse
5. Δ = stoornis
6. BW = het bewuste
7. Buiwe = buitenwereld
8. B = bevestiging
9. MO = moeilijkheden
10. Gag = gedrag
11. Pa = patiënt of pathologie
Subtitle finding aid:Inventaris

Description management

Date(s) of description:6-7-2015 - 4-3-2016
 

Descriptoren

Items:  România [ land ] (Places\Europa)
  Rusland [ land ] (Places\Europa)
  España [ land ] (Places\Europa)
  Cambodja [ land ] (Places\Azië)
  China [ land ] (Places\Azië)
  Nepal [ land ] (Places\Azië)
  Japan [ land ] (Places\Azië)
  India [ land ] (Places\Azië)
  Indonesië [ land ] (Places\Azië)
  Sri Lanka [ land ] (Places\Azië)
  Antwerpen [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Antwerpen [ arrondissement ])
  Wilrijk [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Antwerpen [ arrondissement ]\Antwerpen [ gemeente ])
  België [ land ] (Places\Europa)
  Balgarija [ land ] (Places\Europa)
  Deutschland [ land ] (Places\Europa)
  France [ land ] (Places\Europa)
  Hellas [ land ] (Places\Europa)
  Italia [ land ] (Places\Europa)
  Leuven [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Vlaams-Brabant [ provincie ]\Leuven [ arrondissement ])
 

Gebruik

Toestemming vereist:None
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven