BE/942855/394/1304 KTRO-Braambos magazine. Close-up: Broederlijk Delen/Christenen in het Oosten. Dl.2: Ethiopië/Het jaar van Paus Franciscus, 2014/02/16 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/1304
Ref. code AP:1304
Title:KTRO-Braambos magazine. Close-up: Broederlijk Delen/Christenen in het Oosten. Dl.2: Ethiopië/Het jaar van Paus Franciscus
Genre (film):reportage
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:16 februari 2014
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 videoband
Playing time:1:02:51
Archival Material Types:fysiek item
digitale kopie
Producer:KTRO: Toon Osaer
Cooperation:"Close Up": Interview Erik Galle; "Christenen in het Oosten": coproductie CFRT & France Télévisions; "Het jaar van Paus Franciscus": RKK, Interview Erik Galle

Information on content and structure

Content:- Close-up: Broederlijk Delen
Broederlijk Delen richt dit jaar de spots op Senegal met als thema ‘Plan(t) de toekomst’. Gesprek met Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen, en vrijwilligers Jan De Roeck, Jolien Van De Wijer en Michiel Baets
- Christenen in het Oosten : – Ethiopië - Afl. 2
Documentairemaker Jacques Debs neemt de kijker bij de hand en laat hem kennismaken met de geloofsgemeenschappen ter plaatse. In vier uitzendingen bezoekt hij Armenië, Ethiopië, India en Libanon. De rechtstreekse band met de eerste christelijke gemeenschappen is treffend. Maar ook hoezeer vervolging en grote beproevingen deel uitmaken van de verscheiden geschiedenissen.
De tweede uitzending neemt hij ons mee naar Ethiopië. Gedurende vele eeuwen afgescheiden van de rest van de christenheid ontwikkelde de orthodoxe kerk er een liturgie en kunst die getuigen van grote schoonheid. Verscheidenheid is er troef. Er is de grote inzet van zusters in een weeshuis, maar evenzeer het klooster Debre Damo waar midden in de uitgestrektheid van de natuur 150 eremieten leven. Wonend op een afgeplatte berg zijn ze alleen te bereiken via een touw van 15 meter. Zij zien het als hun zending te bidden voor de hele mensheid.
- Het jaar van Paus Franciscus
Dat Paus Franciscus door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen werd tot persoon van het jaar 2013 is veelzeggend. Hij is heel open en benaderbaar. Maakt duidelijke keuzes. Zijn eerste bezoek buiten Rome is aan Lampedusa en wanneer hij de president opzoekt, laat hij de pauselijke limousine achterwege. RKK Kruispunt TV praat met Vaticaankenners Marco Politi en Robert Mickens (The Tablet), met Trishia Thomas (AP-correspondente) en Erik Borgman, vooraanstaand Nederlands theoloog. Alessia Giuliani, de eerste vrouw die exclusief het Vaticaan en de paus fotografeert, vertelt over de uitstraling van paus Franciscus.
Aan Vlaamse zijde wordt gepolst bij hoofdredacteur Geert De Kerpel, waarbij het Halewijnmagazine 'De Paus. Franciscus, man van het volk' als uitgangspunt wordt genomen.

Conditions of access and use

Language:Nederlands
Technique media original:video betacam digital
Color/Image editing:kleur / colored

Information on related materials

Copies (existence, storage location):Digitale kopie in MAM (Meemoo. Vlaams Instituut voor het Archief)
PIDtd9n30h34d
 

Descriptoren

Items:  Herijgers, Lieve (1962-) (Persons\H)
  Ethiopië [ land ] (Places\Afrika)
  De Kerpel, Geert (Persons\D)
  Senegal [ land ] (Places\Afrika)
  ontwikkelingssamenwerking (Subjects\O)
  Bergoglio, Jorge (1936-) (Persons\B)
  Broederlijk Delen (1977-heden) (Organizations\B)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven