BE/942855/394/1314 KTRO-Braambos magazine. Close-up: Pinksterbezinning/Dialoog moslims en christenen/Bodar door het land van Franciscus. Dl.1, 2014/06/08 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/1314
Ref. code AP:1314
Title:KTRO-Braambos magazine. Close-up: Pinksterbezinning/Dialoog moslims en christenen/Bodar door het land van Franciscus. Dl.1
Genre (film):reportage
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:8 juni 2014
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 videoband
Playing time:0:58:59
Archival Material Types:fysiek item
digitale kopie
Producer:KTRO: Toon Osaer
Cooperation:"Close Up": Interview Erik Galle; "Dialoog": Sylvester Productions iov RKK/KTRO; "Bodar door het land van Franciscus": RKK-productie

Information on content and structure

Content:- Close-up: Pinksterbezinning
Het tv-programma ‘In Godsnaam’ van Annemie Struyf zorgde ervoor dat de zusters van de Abdij Nazareth te Brecht bekende trappistinnen geworden zijn. Braambos zocht hen op naar aanleiding van het feest van Pinksteren. Welke betekenis heeft dit feest van de Heilige Geest voor hen en voor hun leven in gemeenschap?
- Dialoog
Dialoog is een vierdelige reeks over de mogelijkheden van een interreligieuze dialoog tussen moslims en christenen. In de eerste aflevering tonen we verschillende projecten in België en Nederland die hier concreet mee bezig zijn. We nemen een kijkje bij het ABC: Amsterdams Buurvrouwen Project, waar Amsterdamse vrijwillige(ste)rs Nederlandse les geven bij allochtone vrouwen thuis en zo hun inburgering bevorderen. In datzelfde multiculturele Amsterdam ontmoeten we een Turkse imam die samen met de Franciscaanse gemeenschap La Verna interreligieuze gespreksavonden organiseert. In Antwerpen komt de parochiale werking ‘Antwerpen Warm Noord’ aan bod waar christenen en moslims samen de handen uit de mouwen steken voor de minderbedeelden.
De toenadering tussen deze twee religies is zeker niet nieuw. Hoogleraar Interreligieuze Dialoog Marcel Poorthuis vertelt over de doorbraak die de interreligieuze dialoog kende in het 2de Vaticaans Concilie. Tinne Grolus, stafmedewerker van Franciscaanse Spiritualiteit situeert Franciscus Van Assisi in zijn tijd als een van de eerste bruggenbouwers. Johan Vrints, stafmedewerker van KMS (Kerkwerk Multicultureel Samenleven) heeft het over de verschillende niveaus van de interreligieuze dialoog en gaat daarbij de moeilijkheden niet uit de weg.
- Bodar door het land van Franciscus
Afl. 1/3: De rijke jongeling die zich bekeert
In een drieluik gemaakt door RKK-televisie schetst de priester, kunsthistoricus Antoine Bodar het leven van Franciscus van Assisi. Door letterlijk in zijn voetstappen te treden en belangrijke plaatsen uit zijn leven te bezoeken, krijgen we een beter zicht op de rijke persoonlijkheid van deze laatmiddeleeuwse heilige.

Conditions of access and use

Language:Nederlands
Technique media original:video betacam digital
Color/Image editing:kleur / colored

Information on related materials

Copies (existence, storage location):Digitale kopie in MAM (Meemoo. Vlaams Instituut voor het Archief)
PID7w6737dr3g
 

Descriptoren

Items:  interreligieuze dialoog (Subjects\I)
  Trappistinnen - Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, Brecht (1950-heden) (Organizations\T)
  islam (Subjects\I)
  kloosterleven (Subjects\K)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven