BE/942855/707 Archief Apostolische Nuntiatuur België - Archivio Nunziatura Apostolica in Belgio (Bruxelles), 1835-1946 (Deelarchief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/707
Title:Archief Apostolische Nuntiatuur België - Archivio Nunziatura Apostolica in Belgio (Bruxelles)
Creation date(s), details:1835-1946
Level:Deelarchief

Information on context

Name of the creator / provenance:Apostolische nuntiatuur, België (1835-)
Authority link:Apostolische nuntiatuur, België (1835-)

Information on content and structure

Content:Dit overzicht bevat regesten, een beschrijving van de inhoud van een document, van stukken uit de Vaticaanse archieven die handelen over Belgische aangelegenheden.

Conditions of access and use

Access regulations:Het originele archief kan worden geraadpleegd in het Archivio Segreto Vaticano (ASV) na een toelatingsprocedure. Meer info
Language:Latijn
Frans
Italiaans
Remarks language:Documenten die afkomstig zijn van of gericht zijn tot Belgen, zijn veelal in het Frans opgesteld. Correspondentie met Romeinse Congregaties verloopt doorgaans in het Italiaans. Latijn was de taal van de liturgie, en werd tevens gebruikt voor officiële documenten. Ook wanneer Latijn tussen correspondenten de enige gemeenschappelijk gekende taal was, werd voor deze dode taal geopteerd.
Finding aid file:Regestenlijst Belgica in Vaticaanse archieven. Apostolische Nuntiatuur België

Information on related materials

Originals (existence, storage location):Città del Vaticano, Archivio Segreto Vaticano, Arch. Nunz. Belgio
Copies (existence, storage location):Heel wat dossiers uit het archief van de Nuntiatuur te Brussel (1875-19xx) werden gemicrofilmd en kunnen in de leeszaal van KADOC worden geraadpleegd en gescand.
Van de microfilms voor de periode (1875-19xx) zijn er digitale kopieën gemaakt. Een reeks dossiers voor de periode (1918-1939) werden door het Geheim Vaticaans Archief gedigitaliseerd. De digitale kopieën kunnen in de leeszaal van KADOC worden geraadpleegd mits toestemming van de hoofdarchivaris.

Voor raadpleging van de beschikbare kopieën op KADOC, vul een verzoekformulier in.
Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers uit de inventaris die je wenst te raadplegen.
Related publications:Inventaris 'Archivio della nunziatura apostolica in Belgio (Bruxelles). Indice 1211 a cura di Giuseppe Umberto Maria Lo Bianco'. Città del Vaticano, 2005

Additional comments

Notes:Buste 44 tot 121 werden door KADOC beschreven volgens de oude indeling in Posizioni. De buste 1 tot 44 en 122 tot 228 werden beschreven op basis van de nieuwe inventaris van Giuseppe Umberto Maria Lo Bianco. De structuur in LIAS volgt de nieuwe indeling in fascicoli, met een verwijzing naar de oude indeling. Verwijzing naar de originele busta en fascicoli nummers zijn opgenomen in het veld former reference codes.

Description management

Former reference codes:ASV Indice 1162
Description info:De regestenlijsten kwamen tot stand in verschillende projecten. In 2021-2022 werd een lijst opgemaakt voor de periode van Pius XII binnen het cultureelerfgoedproject 'Geheimen van een paus. België in de Vaticaanse archieven van het pontificaat van Pius XII (1939-1958)'.
 

Descriptoren

Items:  Apostolische nuntiatuur, België (1835-) (Organizations\A)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven