BE/942855/1612 Beeldarchief Minderbroeders - Vlaamse Provincie Sint-Jozef (Deelarchief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1612
Title:Beeldarchief Minderbroeders - Vlaamse Provincie Sint-Jozef
Archival type:archief
Level:Deelarchief

Information on extent

Extent:ca. 10.000 foto's
Extent, remarks:78 dozen, 3 klokdozen, 6 grote omslagen
Running meters:9,40

Information on context

Name of the creator / provenance:Minderbroeders-Franciscanen - Provincie Sint-Jozef (1842-heden)
Authority link:Minderbroeders-Franciscanen - Provincie Sint-Jozef (1842-heden)

Information on content and structure

Content:Het fotoarchief van de Minderbroeders-Franciscanen omvat bij benadering 10.000 foto's. Een aanzienlijk aandeel vormt het gedeelte van de persoonsdossiers. De samenstelling van deze dossiers is evenwel ongelijjk. De oudste dossiers bevatten meestel enkele portretten van de paters en broeders. Later is men deze dossiers eerder als een verzameling van foto's van de betrokken persoon gaan beschouwen. In het overgrote deel van de gevallen was het onmogelijk om deze dossiers volledig naar hun oorspronkelijk opzet te gaan uitzuiveren. Enkel een aantal grotere fotoverzamelingen werden als dusdanig afgezonderd.

In deze persoonsdossiers zijn er heel wat foto's van de hand van minderbroeder-fotograaf Longinus De Munter. Van hem is er bovendien een apart dossier waarin een deel van zijn fotografisch werk is opgenomen. Het grootste gedeelte van zijn oeuvre bevindt zich evenwel in Lokeren. Ook het grootste gedeelte van de fotodossiers over de huizen, en dan meer bepaald deze over het gebouwencomplex, zijn meer dan waarschijnlijk van zijn hand, net als de foto' over het Lokerse Clarissenklooster. Zijn naam wordt evenwel nauwelijks op de foto's vermeld.

De huizen werden gerangschikt alfabetisch volgens plaatsnaam. In deze reeks werden ook de kloosters opgenomen die na de Franse Revolutie niet terug opgericht werden. Hier valt de fotoreportage te vermelden over de kroning van Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts te Leuven in 1905. Niet enkel het volumineuze album werd bewaard, maar eveneens de originele 'buitenformaat' glasplaten.

Het missiegedeelte van het fotoarchief is voorlopig eerder beperkt. Het overgrote deel van de missiefoto's worden vooralsnog, net als het missiearchief zelf, bij de minderbroeders te Sint-Truiden bewaard. Enkel het Chinagedeelte bevindt zich op het KADOC. De missiewerking van de Belgische minderbroeders, die sinds 1872 werkzaam waren in China, liet zijn sporen na in de vorm van een paar duizend foto's en glasplaten (zowel positieven als negatieven). Ook hier weer wordt een groot gedeelte gevormd door portretten en groepsfoto's van de leden van de congregatie en hun verantwoordelijken en van de verschillende missieposten. Belangrijk is dat deze foto's ook een glimp geven van het dagelijks leven van de missionarissen en hun ontmoeting met een andere, voor hen vreemde wereld.

Een niet onaanzienlijk deel van het archief wordt gevormd door de glasplaten, het merendeel glaspositieven (voorlopers van de dia's). Vaak zijn het thematische reeksen die gebruikt werden voor projecties tijdens missieavonden. Deze reeksen worden systematisch ingescand en zullen op termijn online raadpleegbaar zijn.

De fotocollectie is meer dan louter documentatie van hun activiteiten. Ze zijn een belangrijke bron voor de geschiedenis van de congregatie en van hun inspanningen op diverse terreinen.

Het laatste onderdeel bevat de collectie zegelmatrijzen. Deze collectie die ongeveer 100 stuks omvat bestaat voornamelijk uit matrijzen ivm de minderbroeders. Vooral deze uit de 18de en 19de eeuw zijn goed vertegenwoordigd. Van de meeste zegels is niet geweten hoe ze in Sint-Truiden zijn terechtgekomen.

Conditions of access and use

Access regulations:Raadpleegbaar na toestemming van de bewaargever. Voor raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst of inventaris.
Reproduction conditions:De wet op de auteursrechten dient te worden nageleefd.
Finding aid file:Inventaris van het beeldarchief Vlaamse Minderbroeders

Information on related materials

Bibliography:Jef Ballinckx, 'P. Longinus De Munter, OFM: Franciscaan en fotograaf'. Brugge, 1992.
Sara Lievens. 'The China archives of the Belgian Franciscans: inventory', Leuven Chinese studies, nr. 3. Leuven, 1998.
Johan De Vos, 'Fotograferen in verwondering. Missionarissen in China'. Kadoc Expo 4. Leuven, 2009.
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
BE/942855/1649 Archief Minderbroeders (OFM)- Vlaamse Provincie Sint-Jozef, 16. c.-2010 (Deelarchief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven