BE/942855/1477 Archief Broeders van de Christelijke Scholen - District België Noord, 1514-2009 (Deelarchief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1477
Title:Archief Broeders van de Christelijke Scholen - District België Noord
Archival type:archief
Creation date(s), details:1514; 1787-2009
Level:Deelarchief

Information on extent

Extent:80,4 strekkende meter
Extent, remarks:599 archiefdozen, 25 klokdozen en 3 portefeuilles

Information on context

Name of the creator / provenance:Congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen (1680-1725 ; 1725-heden)
Authority link:Congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen (1680-1725 ; 1725-heden)
Archival history:Het volledige archiefbestand (zo’n 300 strekkende meter) is in de zomer van 2007 in bewaring gegeven op het KADOC. Het archief werd bewaard te Groot-Bijgaarden en het is in de jaren ’80-’90 een eerste maal ontsloten door de broeders J. Palmans, P. Buggenhout en H. J. Machiels. Uit de inleiding op hun inventaris komen we te weten dat het archief verspreid over verschillende kamers (onder andere de kapittelzaal, het secretariaat, maar ook in een slaapkamer) bewaard werd. In een nota uit 1998 aan de broeder provinciaal, lezen we dat er een groot plaatsgebrek was. In hun inventaris voegden ze een schema toe hoe ze het archief hadden aangetroffen en hadden ingedeeld en dat blijkbaar, ondanks hun zorgen, nog steeds in wanorde verkeerde.
Zij herverpakten het materiaal in gebufferde archiefdozen, zonder dat de stukken in gebufferde omslagen waren opgeborgen. De stukken waren veelal opgeborgen in enveloppen en kartonnen mappen, hoewel af en toe ook in plastic omslagen. Uit de inventaris blijkt dat zij kozen voor een onderwerpsmatige aanpak. Het archief werd in verschillende grote afdelingen gegoten: De la Salle, kloosterprovincie, de broeder-opvoeder, iconografie, archiefzaken,… Dit resulteerde in een grote vermenging van diverse archiefvormers: het archief van broeder visiteur, van broeder inspecteur en broeder procureur werden samen met de diverse huisarchieven, maar ook met schenkingen (vb. E. Veevaete), stukken van oudleerlingenverenigingen,… vermengd. Deze indeling was niet houdbaar en er werd gekozen voor een indeling die beter aansluit bij de taken van de congregatie en haar leden.
Latere aanvullingen waren in de oorspronkelijke inventaris van de broeders makkelijk terug te vinden: deze zijn met een typemachine bijgetikt op de bladen, of op aparte bladen ertussen gevoegd, wat soms kan leiden tot wanorde in de inventaris, zoals bij ESV (Sint-Truiden Sint-Trudo). Bij deze laatste overdracht werd ook semi-dynamisch archief overgedragen, dat door de school weer werd opgehaald, zoals blijkt uit de bijgevoegde pagina in de inventaris. Daarnast was van sommige afdelingen nog niet alle materiaal geïnventariseerd. Dit werd geïntegreerd in het overige archief. Soms is ook het omgekeerde het geval: in de inventarissen staan af en toe stukken beschreven die door ons niet teruggevonden zijn.
De boeken en tijdschriften die in sommige archieven aanwezig waren, werden verwijderd en overgedragen aan de Bibliotheekafdeling van het KADOC. De oorspronkelijke archiefbibliotheek kan echter steeds worden gereconstrueerd door de oude inventaris te raadplegen.
Ten slotte is het ook belangrijk om te melden dat diverse stukken betreffende de Sint-Lukasscholen en de Sint-Lukascommuniteit van Gent, afkomstig uit het schoolarchief van Sint-Lukas Gent, ook in deze inventaris zijn opgenomen.

Information on content and structure

Content:Dit archief bevat materiaal over zeer diverse onderwerpen. Met name voor heemkundigen en lokale historici bevat het zeer veel interessant materiaal over het religieuze leven in tientallen kloosters verspreid over Vlaanderen en Brussel. Daarnaast zijn er de persoonsarchieven, waarin er dossiers en archieven zitten van broeders met zeer uiteenlopende bezigheden: architecten, historici, schrijvers, poëten en componisten, maar ook een poppenspeler, sterke drank-stoker,... Deze dossiers laten met andere woorden toe om een zeer gedetailleerd te schetsen van de sociale en persoonlijke achtergrond van een broedergemeenschap in de twintigste eeuw. Het archief bevat daarnaast ook een schat aan informatie voor pedagogiek en onderwijsgeschiedenis: dossiers van de schoolboekenuitgeverij Procure, nota's over de Lasalliaanse pedagogiek, maar vooral de diverse schoolarchieven (bewaard in samenhang met de huisarchieven). dit wordt aangevuld met de zeer actieve oudleerlingenwerking van de broeders en de diverse Lasalliaanse lekenverenigingen.
Appraisal and destruction:De rekeninguittreksels (1952-1956) van het Comité des Parents des Anciens Elèves zijn vernietigd. De afdeling DDP en de nummers DDN-4/1 en DDN-4/4 (financiële bewijsstukken betreffende de lekenleerkrachten) zijn vernietigd; deze info is ook terug te vinden in de nummers 302 en 304-305.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming.
Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in.
Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief van de Broeders van de Christelijke Scholen (FSC) - District België Noord; 1787-2009.

Information on related materials

Related archival material:Zie ook de Zuid-Belgische en Nederlandse districtsarchieven voor diverse huizen (waaronder de Limburgse) en de gemeenschappelijke geschiedenis met de Zuid-Belgische en Nederlandse districten.
Related publications:Het tijdschrift Architecture – Arts Décoratifs, van het Instituut Jean Béthune – Sint-Lucas Brussel, afkomstig uit het schoolarchief Sint-Lucas Gent, is overgedragen aan de bibliotheek en wordt bewaard onder KYB 6863.
Related audiovisual material:De AV-collectie uit het archief wordt beschreven in het beeldarchief Broeders Christelijke Scholen.
 

Descriptoren

Items:  congregaties (Subjects\C)
  België [ land ] (Places\Europa)
  onderwijs (Subjects\O)
 

Verpakkingseenheden

Aantal:1
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
BE/942855/1827 Archief Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas Gent, 1801-2003 (Deelarchief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven