BE/942855/1659 Archief Zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie - Gent/Sint-Amandsberg, 1605-2008 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1659
Title:Archief Zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie - Gent/Sint-Amandsberg
Archival type:archief
Creation date(s), details:1605-2008
Level:Archief

Information on extent

Extent:8 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie, Gent/Sint-Amandsberg (1669-heden)
Authority link:Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie, Gent/Sint-Amandsberg (1669-heden)
Acquisition:Het archief werd in 2010 aan KADOC overgedragen.

Information on content and structure

Content:Het archief bevat hoofdzakelijk bescheiden met betrekking tot de 19de en 20ste eeuw. Oudere stukken bleven ter bewaring in het moederhuis van de congregatie te Gent.
Het archief dat in 2010 bij KADOC ter bewaring werd gedeponeerd bevat tal van bescheiden en documentatiemateriaal betreffende de geschiedenis van de congregatie. Het gaat zowel om drukwerk en lezingen over de historische ontwikkeling van de zustergemeenschap als om een beperkt aantal bescheiden in verband met de ‘eerste fase’ (1669-1805) uit de geschiedenis van de congregatie. Ook bevat het archief talrijke bundels met normatieve richtlijnen voor de congregatie (regel, constituties, gebruikenboek, directorium). Het betreft o.a. de eigenlijke documenten uit 1836 en de jaren 1960 evenals diverse voorbereidende documenten en aanvullingen van het bestuur van de congregatie en de diocesane overheden.

Over het bestuur van de congregatie zijn voornamelijk stukken bewaard die betrekking hebben op de tweede helft van de 20ste eeuw. Het gaat om richtlijnen, voorbereidende documenten en notulen van de algemene kapittels van 1967/1968, 1972, 1978/1979, 1984 en bescheiden in verband met de keuzekapittels vanaf 1930. Voorts zijn ook notulen van vergaderingen van de algemene raad en de oversten en omzendbrieven van de algemeen overste bewaard gebleven. Deze derde afdeling bevat tevens dossiers omtrent de algemeen oversten (vanaf Joanna Theresia Windey) en de geestelijk directeurs van de congregatie. Ten slotte zijn ook archiefstukken voorhanden betreffende de betrekkingen van het algemeen bestuur met de overzeese stichtingen en de diocesane overheden.
Bescheiden in verband met de leden van de congregatie zijn verzameld. Het gaat in de eerste plaats om professieregisters, necrologia en diverse lijsten en statistieken met biografische gegevens over de zusters en informatie omtrent de demografische evolutie van de kloosterpopulatie.

Inzake de spiritualiteit en het gebedsleven van de congregatie is er heel wat documentatiemateriaal bewaard over de persoon en de spiritualiteit van Franciscus van Sales en Jeanne de Chantal, stichters van de Orde van de Visitatie (1610). Betreffende de liturgie en devotie van de zustergemeenschap zijn officieboeken, missaals en gebedenboeken voor handen, evenals bescheiden betreffende de kapel, relieken, inwijdingen, broederschappen, bedevaarten en de cultus van Maria, Jozef en Franciscus van Sales, alsook versies van het ‘ceremonieel’ voor intrede, inkleding en professie.
De stukken met betrekking tot de religieuze en professionele vorming van de zusters zijn eveneens bewaard gebleven. Het gaat om bescheiden over de inrichting en het verloop van het noviciaat en junioraat, evenals gegevens omtrent de permanente religieuze vorming van de geprofeste zusters op congregationeel en diocesaan niveau: retraites, lezingen, recollecties, studiedagen, ... Het bestand bevat tevens stukken in verband met de professionele vorming van de zusters, voornamelijk met het oog op hun taken in het onderwijs en de missioneringsopdrachten. Ook over de vorming van het bestuurskader van de congregatie zijn documenten bewaard.

Deze deponering bevat ook het archief van de Algemene Econome van de congregatie en bevat in hoofdzaak stukken aangaande het patrimoniumbeheer van de congregatie. Het gaat onder meer om stukken omtrent oorlogsschade, schenkingen, fundaties, pensioenen en verzekeringen. Het archiefbestand bevat ook afzonderlijke dossiers omtrent de verschillende bijhuizen en communauteiten in België en Engeland.
Het archief bewaardt ook stukken die betrekking hebben op de externe contacten van de congregatie met de Orde van de Visitatie, andere religieuze orden en congregaties, katholieke organisaties en burgerlijke autoriteiten.
Accruals:Bescheiden omtrent de 17de- en 18de-eeuwse geschiedenis van de congregatie bevinden zich in het Stadsarchief en het Rijksarchief van Gent. Bij de algemeen overste worden nog ledenregisters en diploma’s bewaard.

Conditions of access and use

Access regulations:Raadpleegbaar na toestemming van de bewaargever. Voor raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst of inventaris.
Finding aid file:Inventaris van het archief van de Congregatie van de Zusters van O.-L.-Vrouw-Visitatie, Gent/Sint-Amandsberg

Information on related materials

Related audiovisual material:Beeldmateriaal wordt bewaard onder KFZ309.
Albums worden bewaard onder KFH2441-2465.
 

Descriptoren

Items:  Bisdom Gent (1834-heden) (Organizations\B)
  Bracq, Henricus (1804-1888) (Persons\B)
  Baasrode [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Dendermonde [ arrondissement ]\Dendermonde [ gemeente ])
  Bracq, Jules (1835-1910) (Persons\B)
  katholiek onderwijs (Subjects\K)
  Vercruysse De Solart, Raymond (1868-1936) (Persons\V)
  Van der Straeten, Robert (1886-1974) (Persons\V)
  Visitatie Mariakerke (-heden) (Organizations\V)
  Visitatiehumaniora, Gent (-1999) (Organizations\V)
  Sint-Amandsberg [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ]\Gent [ gemeente ])
  Leopoldsburg [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Limburg [ provincie ]\Hasselt [ arrondissement ])
  Steendorp [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Sint-Niklaas [ arrondissement ]\Temse [ gemeente ])
  missie (Subjects\M)
  missiecongregaties (Subjects\M)
  onderwijsinstellingen (Subjects\O)
  onderwijs (Subjects\O)
  religieuzen (Subjects\R)
  kloosters (Subjects\K)
  religieuze orden (Subjects\R)
  religieuze instituten (Subjects\R)
  vrouwen (Subjects\V)
  Bottelare [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ]\Merelbeke [ gemeente ])
  Sint-Blasius-Boekel [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Oudenaarde [ arrondissement ]\Zwalm [ gemeente ])
  Bert, Maria (1842-1918) (Persons\B)
  Semmerzake [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ]\Gavere [ gemeente ])
  Gent [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ])
  Langerbrugge [ gehucht ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ]\Evergem [ gemeente ]\Evergem [ deelgemeente ])
  Mater [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Oudenaarde [ arrondissement ]\Oudenaarde [ gemeente ])
  Onkerzele [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ]\Geraardsbergen [ gemeente ])
  Rupelmonde [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Sint-Niklaas [ arrondissement ]\Kruibeke [ gemeente ])
  De Wilde, Adeline (1868-1948) (Persons\D)
  Laroy, Camilla (1891-1972) (Persons\L)
  De Vriendt, Irène (1914-1996) (Persons\D)
  Edelare [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Oudenaarde [ arrondissement ]\Oudenaarde [ gemeente ])
  Eine [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Oudenaarde [ arrondissement ]\Oudenaarde [ gemeente ])
  Mariakerke [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ]\Gent [ gemeente ])
  Muylaert, Caroline (1831-1862) (Persons\M)
  Cornelis, Marie (1811-1882) (Persons\C)
  Windey, Joanna-Theresia (1790-1857) (Persons\W)
  Gavere [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ])
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
BE/942855/1570/605 Dossier inzake de organisatie van retraites onder leiding van E.P. Theodoor de Paepe en E.P. Alexander, 1941-1947 (Bestanddeel)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven