BE/942855/1708 Archief Toneel Sint-Jozefsparochie Antwerpen, 1920-1977 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1708
Title:Archief Toneel Sint-Jozefsparochie Antwerpen
Archival type:archief
Creation date(s), details:1920-1977
Level:Archief

Information on extent

Extent:4 archiefdozen

Information on context

Name of the creator / provenance:Parochie Sint-Jozef, Antwerpen (1860-2006)
Authority link:Parochie Sint-Jozef, Antwerpen (1860-2006)

Information on content and structure

Content:Het archief is afkomstig van Guido Van den Eynde waarvan de vader en verscheidene andere familieleden actief waren in het toneelleven in de Antwerpse Sint-Jozefsparochie. Het bevat dossiers van de toneelactiviteiten in het kader van de Sint-Jozefskring, het Sint-Jozefspatronaat voor Jongens (o.a. Toneelgroep Comoedia). De bundels bevatten programma’s en prospectussen, affiches, foto’s, persknipsels met aankondigingen en recensies van de opgevoerde stukken, stukken inzake toneeltornooien en contacten met het AKVT.

Getuigenis van Guido Van den Eynde over zijn vader Emiel Van den Eynde:
Sint-Jan Berchmanspatronaat, Sint-Jozefskring en Comoedia zijn eigenlijk één en dezelfde toneelvereniging.
De oorsprong ligt bij de “patronage” van het Sint-Jan Berchmanscollege: studenten en oud-studenten die “toneel” gingen spelen en was gesitueerd in Antwerpen-Centrum maar niet verbonden met de parochie van O-L-Vrouw.
Er werd o.a. gespeeld in de Concordiazaal in de Lange Gasthuisstraat.
Zoals dat meestal gaat met studenten wanneer ze wat ouder worden viel de “patronage” uiteen maar enkelen wilden toch verder blijven 'toneel-spelen' en daarvoor ging men op zoek naar een geschikte toneelzaal. Deze werd gevonden in de parochie Sint-Jozef in een parochieschool aan de Charlottalei (zaal Hanocq) en werd de benaming dus Sint-Jozefskring en dus parochiaal met alle voor- en nadelen en die grotendeels afhankelijk waren van wie de pastoor was. In die periode had de pastoor het nog altijd voor het zeggen. Ik herinner me bv dat er alleen stukken konden gespeeld worden met alleen mannen. In de 'revues' speelden mannen vrouwenrollen. Later konden ook vrouwen meespelen maar aanvankelijk in religieuze stukken.
Zelf heb in één keer meegespeeld in “Kerstmis volk op Kerstmis” als herder maar naar het schijnt heb ik meer gekeken naar de 'souffleurbak' alhoewel ik dacht dat ik mijn kleine rol wel goed ingestudeerd had!
Op een bepaald moment is er dan een ruzie ontstaan met de pastoor, de reden weet ik niet, ik was toen in legerdienst, en is de groep 'buiten gevlogen'.
Weer op zoek naar een toneelzaal en na een korte periode in een zaal van een school kwam men terecht in de zaal van Sint-Laurentius parochie aan de Markgravelei en werd de benaming: Comoedia. Er was echter geen binding met de parochie zelf.
De oorspronkelijke leden werden natuurlijk ouder en de jongeren vonden dat het tijd was voor een 'revolutie' en namen het bestuur over, gevolg: nog geen jaar later was het gedaan met Comoedia.
Gelukkig heeft mijn vader dat niet meer moeten meemaken.

Tijdens de oorlogsjaren heeft mijn vader meegespeeld bij het kindertheater “De Zonnejeugd”
Na de oorlog heeft mijn vader moeten kiezen: verder aan theater doen of een 'vast' werk zoeken en met vier kinderen had hij niet veel keuze.
“De Zonnejeugd” werd later dan het “Jeugdtheater”.
Ref: http://depot.vti.be/dspace/bitstream/2147/389/1/ISAD_KJT.pdf
Mijn vader was ook jarenlang bestuurslid van het AKVT (Algemeen Katholiek Vlaams Toneelverbond)
Het zal U niet verwonderen dat het laatste gesprek dat ik met mijn vader had op zijn sterfbed over theater ging!

Na mijn mislukt debuut ben ik zelf altijd aan theater blijven doen maar dan vooral de technische kant: licht- geluid- en decor, eerst dus bij Comoedia maar omdat die maar enkele producties per jaar hadden en ik meer wou ben ik naar het Augustijner theater gegaan.

Guido Van den Eynde
15 augustus 2010

Conditions of access and use

Access regulations:Raadpleegbaar na toestemming van de bewaargever. Voor raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst of inventaris.
 

Descriptoren

Items:  toneelverenigingen (Subjects\T)
  Algemeen Katholiek Vlaams Toneelverbond (1924-[1949]) (Organizations\A)
  patronaten (Subjects\P)
  Antwerpen [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Antwerpen [ arrondissement ])
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
BE/942855/1144 Archief Nationaal Vlaams Kristelijk Toneelverbond (NVKT), 1949-2000 (Archief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven