BE/942855/394/1037 KTRO-Braambos. Diaconie. Dl.3: De daad bij het woord/Emilio Platti/Dwarsliggers: Jan van het Kruis en Teresa van Avila, 2003/02/09 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/1037
Ref. code AP:1037
Title:KTRO-Braambos. Diaconie. Dl.3: De daad bij het woord/Emilio Platti/Dwarsliggers: Jan van het Kruis en Teresa van Avila
Genre (film):reportage
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:9 februari 2003
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 videoband
Playing time:0:59:56
Archival Material Types:fysiek item
digitale kopie
Producer:KTRO: Ernest Henau
Cooperation:"Diaconie": Realisatie Marc Roseeuw; "Emilio Platti": Interview Lucette Verboven; "Dwarsliggers": Realisatie KRO; Productie Kris Jacquemyn; Eindredactie Jonathan Beyaert

Information on content and structure

Content:- Diaconie. De daad bij het woord (Afl. 3)
In een reeks van drie uitzendingen geeft Braambos n.a.v. het pastorale jaar voor de dienstbaarheid de christelijke dienstbaarheid een gezicht. Braambos volgt enkele mensen die zich met hart en ziel inzetten in hun job, vrije tijd of engagementen. Een abstract thema krijgt handen en voeten. Elke week verse bloemen in de kerk, een jeugdhuis uit de grond stampen, het tergend trage weekritme van een zieke of eenzame doorbreken, oog en oor hebben voor de schepping, gekneusde zielen opnieuw waardigheid en toekomst bieden. Talloze mensen zetten zich in om Jezus' solidariteit met de zwakke gestalte te geven. Dag na dag. Zelden of nooit haalt hun foto de krant. Zij leveren inspanningen om de enorme berg van verborgen leed af te bouwen. Hun concrete verhalen vertellen over een dienstbare kerk geworteld in verkondiging en gebed. Ze voegen de daad bij het Woord. Getuigenissen van Dirk Vergote (psychiater en diaken te Kortrijk), Tine Becuwe (stagiair biologische landbouw) en Patrick De Muynck (Pax Christi Vlaanderen).
- Emilio Platti
De islam schijnt westerlingen meer dan ooit volslagen vreemd toe. Hij is fascinerend en weerzinwekkend tegelijk, droom en schrikbeeld, exotisch en vijandelijk. Hun stamvader Abraham hebben christenen en moslims nochtans gemeen. Maar zijn er nog andere raakpunten? Lucette Verboven vroeg het aan professor Emilio Platti. De dominicaan is in Vlaanderen het aanspreekpunt voor de islamitisch-christelijke dialoog. Hij is verbonden aan het Dominicaans Instituut voor Oosterse Studies in Caïro en hij is ook hoofddocent islam en christendom aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Een gesprek over multireligiositeit en multicultureel samenleven, over dialoog en conflict.
- Dwarsliggers: Jan van het Kruis en Teresa van Avila
Teresa van Avila (1515-1582) en Jan van het Kruis (1542-1591) zijn de stichters van de orde van de ongeschoeide karmelieten, een orde die zich wijdt aan de verering van de 'Heilige Moeder van God' door boete en gebed. Beide stichters hebben door hun geschriften een overweldigende invloed uitgeoefend op de christelijke spiritualiteit. Vanavond zijn ze de mystici van dienst.

Conditions of access and use

Reproduction conditions:Mits toestemming van de bewaargever
Language:Nederlands
Technique media original:video betacam digital
Color/Image editing:kleur / colored

Information on related materials

Copies (existence, storage location):Digitale kopie in MAM (Meemoo. Vlaams Instituut voor het Archief)
PID5q4rj53d5f
 

Descriptoren

Items:  Vergote, Dirk (Persons\V)
  geloofsleven (Subjects\G)
  islam (Subjects\I)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven