BE/942855/1761 Archief Fondatie Terninck, 1697-2013 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1761
Title:Archief Fondatie Terninck
Archival type:archief
Creation date(s), details:1697-2013
Level:Archief

Information on extent

Extent:67 strekkende meter
Running meters:67,00

Information on context

Name of the creator / provenance:Fondatie Terninck (1697-)
Authority link:Fondatie Terninck (1697-)
Archival history:De 300-jarige Fondatie Terninck beschikt over een ruim, historisch zeer interessant en goed bewaard gebleven archief. Het was kanunnik Christiaan Terninck zelf die hiertoe de aanzet
gaf. Zo liet hij in de hoofdgebouwen een speciale archiefruime, 'in het gewelfft camerken ofte soo genoemt archief plaetsken', optrekken om belangrijke documenten en valuta in onder te brengen. Bij testamentaire beschikking bepaalde hij bovendien dat zijn gehele administratie er onmiddellijk na zijn overlijden in moest worden ondergebracht. De geestelijke dochters van zijn stichting kregen de opdracht het archief zorgzaam te bewaren.

Information on content and structure

Content:Het archief van de Fondatie Terninck bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden gehelen: het Oud Archief bestrijkt de periode 1697-1850; het Modern Archief loopt van 1850 tot nu. De totale omvang kan worden geschat op 35 strekkende meter. Het naoorlogse archief neemt een aanzienlijk deel van de totale hoeveelheid voor zijn rekening. Omstreeks 1780 en in 1850 inventariseerden respectievelijk rentmeester/landmeter Petrus Stijnen en Jozef De Bom de archieven van de Fondatie. Het Oud Archief bevat naast administratieve en boekhoudkundige stukken, nog tal van regelgevende bescheiden voor de organisatie van de stichting en de communiteit. Daarnaast biedt het ook een mooie collectie kaarten en plannen van het goederenbezit van de Fondatie. Het Modern Archief is het resultaat van de productie van vier archiefvormers:
1. de rentmeester en het college van
provisoren
2. de zusters van de Fondatie
3. de scholen van de Fondatie
4. het Dagcentrum Terninck.

Bij het overlijden van kanunnik Terninck in 1745 werd ook een gedeelte van zijn bibliotheek aan de Fondatie overgemaakt, doorgaans achttiende-eeuwse stichtende literatuur voor geestelijken. De collectie van de zusters weerspiegelt de inhoud van een traditionele kloosterbibliotheek van vrouwelijke religieuzen en omvat een 1000-tal titels. Als onderwijzeressen voorzagen de zusters zich van eigentijdse pedagogische en religieuze werken. Het gedeelte negentiende-eeuwse en vroeg-twintigste-eeuwse publicatie heeft echter sterk onder het bombardement van 1945 geleden. Naast de archiefbescheiden en de bibliotheek bezit de Fondatie een kleinere collectie foto's, hoofdzakelijk afkomstig uit het kloosterslot en vooral uit de periode na 1945. De unieke archiefcollectie van de Fondatie Terninck biedt ruime mogelijkheden voor verder historisch onderzoek. Zij opent perspectieven voor een studie over de stichterfiguur, maar ook over de geschiedenis van de vereniging van geestelijke dochters en de latere diocesane congregatie. Alle aspecten daarvan (apostolaat, materieel beheer, spiritualiteit enz.) kunnen binnen hun tijdscontext worden onderzocht.
Geographical information:Antwerpen

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief van de Fondatie Terninck (1697-2013)

Information on related materials

Bibliography:P. VISSCHERS, Historische Avondstonden. Antwerpen, 1854.
J. JACOBS, De l’origine, des développements et de l’organisation de la fondation Terninck à Anvers. Brussel, 1863.
A.M. GERING, De Fundatie Terninck te Antwerpen (1697-1750). Licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, departement Moderne Geschiedenis, 1990.
I. GOOSSENS, De Terninckstichting te Antwerpen (1750-1798, 1801). Licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, departement Moderne Geschiedenis, 1992.
V. MAES, De Fondatie Terninck in Antwerpen (1801-1856). Licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, departement Moderne Geschiedenis, 1997.
J. LUYTEN, Fondatie Terninck: Ontsluiting van archief, bibliotheek en audiovisueel materiaal, in: KADOC-Nieuwsbrief 5, 2002, blz. 4-6.

Description management

Date(s) of description:30-3-2004
 

Descriptoren

Items:  levensbeschouwing (Subjects\L)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  Verbist, Hubertus (1846-1899) (Persons\V)
  Ceulemans, Andreas (1920-2004) (Persons\C)
  onderwijs (Subjects\O)
  congregaties (Subjects\C)
  gehandicaptenverenigingen (Subjects\G)
  kloosters (Subjects\K)
  liefdadigheidsinstellingen (Subjects\L)
  scholen (Subjects\S)
  katholiek onderwijs (Subjects\K)
  religieuzen (Subjects\R)
  Antwerpen [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Antwerpen [ arrondissement ])
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven