BE/942855/1389 Archief Lambert van Gelder, 1985-2005 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1389
Title:Archief Lambert van Gelder
Archival type:archief
Creation date(s), details:1985-2005
Level:Archief

Information on extent

Extent:2,3 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Lambert van Gelder (1933-heden)
Authority link:Lambert van Gelder (1933-heden)
Archival history:Al enkele jaren geleden heeft Bert Peeters zijn FIPCM-archief bij KADOC ondergebracht. Twee andere voormalige bestuursleden van de FIPCM plaatsten hun betrekkelijk kleine archief ook al bij universiteiten, te weten bij die van Bonn en bij Notre Dame University in de VS. Het meest volledige archief was echter dit van Lambert van Gelder, die van bij de stichting één van de secretarissen was, later algemeen secretaris en bovendien steeds persverantwoordelijke en uitgever van het federatie-tijdschrift Ministerium Novum.
van Gelder bood zijn archief eerst aan, aan het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Directeur Lodewijk Winkeler, raadde hem aan het hele archief op één plek bij elkaar te houden. Daarom werd het archief in 2006 ondergebracht bij KADOC.

Information on content and structure

Content:In functie van zijn opdracht van secretaris en van persverantwoordelijke van de 'lnternational Federation of Married Catholic Priests' (IFMCP) en van uitgever van het tijdschrift van de federatie, Ministerium Novum, hield Lambert van Gelder een zeer overzichtelijk en een alomvattend bestand bij van verslagen, statuten, congresdocumenten, briefwisseling en persknipsels. Zijn archief bevat ook mooi geordende documentatiemappen van ongeveer 44 landen met briefwisseling, nationale tijdschriften, andere publicaties, activiteitenverslagen, persknipsels en dgl.
Lambert van Gelder stond ook bij de wieg van de federatie, tijdens de tweede 'Universal Synod of Married Priests and their Spouses' in Ariccia, en hij maakte in 2005 de ombouw mee van de Internationale Federatie tot een loutere federatie van 'continentale' federaties van bewegingen van Katholieke gehuwde priesters en hun echtgenoten. Zijn archief, samen met dit van Bert Peeters, documenteert vrij volledig het leven van de Internationale Federatie van Katholieke Gehuwde Priesters.

van Gelder was er ook bij in 2002 toen, ten huize van Bert Peeters, de North Atlantic Federation of a Renewed Catholic Priesthood opgericht werd.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Plaatsingslijst van het archief Lambert van Gelder

Information on related materials

Related publications:Volledige reeks van Ministerium Novum, Bulletin of the International Federation of Married Catholic Priests, uitgegeven door de Federatie tot 2002 en vanaf 2002 door de Noord-Atlantische Federatie van Katholieke Gehuwde Priesters en hun Echtgenoten. 1986-2002; 2002-2005
Related audiovisual material:Foto's en prentkaarten van congrescentrum en van Ariccia, stickers, badges en emblemen van de synode bewaard op de Afdeling Audiovisuele Documentatie
CD met ontwerp website van Noord-Atlantische Federatie van Katholieke Gehuwde Priesters en hun Echtgenoten. 2004
CD met een eerste hoofdmap "FIPCM" met daaronder (1) een map "STATUTEN", (2) een map "DECLARFINAL" met eindverklaringen van de opeenvolgende congressen en (3) map "COMITEXE" met verslagen, leden¬lijsten, briefwisseling, verslagen en financiële overzichten van het Uitvoerend Comité en met een tweede hoofdmap "MINISTERIUM NOVUM" met teksten en opmaak van het tijdschrift. 1994-2002
 

Descriptoren

Items:  Peeters, Bert (1915-2011) (Persons\P)
  levensbeschouwing (Subjects\L)
  International Federation of Married Catholic Priests (1986-2005) (Organizations\I)
  Nederlandse Vereniging voor Gehuwd en Ongehuwd Priesterschap (1986-heden) (Organizations\N)
  Hors les Murs, association de prêtres, religieux et religieuses "sortis" de Belgique francophone (1980-) (Organizations\H)
  priesters (Subjects\P)
  huwelijk (Subjects\H)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:BE/942855/498 Archief A.F. (Bert) Peeters, 1942-1999 (Archief)

zie ook:
BE/942855/1767 Archief Inspraak, 1969-2009 (Archief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven