BE/942855/1800 Boerenbond - Technische collectie, redactiecollecties en aanvullingen (Afdeling)

Hiërarchische presentatie


Ref. code:BE/942855/1800
Title:Boerenbond - Technische collectie, redactiecollecties en aanvullingen
Level:Afdeling
Notes:In de technische collectie kunnen we van oorsprong drie delen onderscheiden: de eigenlijke techinsche collectie en twee redactiecolleties. Diverse aanvullingen werden ook aan dit archief toegevoegd.

De eigenlijke 'technische collectie' is het archief of klassement van de fotodienst van Boerenbond, dat de laatste jaren op de fotodienst van het Economaat werd bewaard. De technische collectie telt ongeveer 100 000 foto's. De contactafdrukken werden op grote steekkaarten (30x25cm) geplakt en voorzien van een rubriektitel, onderwerp en een nummer dat verwijst naar het negatief. Deze steekkaarten zijn thematisch geordend en ontsloten via een trefwoordenlijst, gaande van aardappel tot zuivel. Achter deze enigszins vreemde trefwoorden gaat het boerenleven in zijn diverse aspecten schuil. Foto's van ploegen en eggen, met paard of tractor, hooien en dorsen, met de hooiwagen of moderne dorsmachines, aardbeivariëteiten en groentenveilingen, maar ook van gezinshulp en gildenleven, melkprijskampen, ploegwedstrijden en ruitertornooien, Vlaamse boeren in Wallonië en jaarmarkten. Landbouwhistorisch gaat het hier om vaak unieke foto's.
Bijna alle foto's werden gemaakt door de fotografen van de Boerenbond. De meeste foto's zijn te situeren tussen 1955 en 1990.
Dit eerste deel omvat de bestanddelen 1 tot en met 409.

De redactiecollecties (van de redactie van "De Boer", het wekelijkse ledenblad van de organsiatie) bestaan uit twee chronologisch te onderscheiden onderdelen (I en II).
Het oudste stuk bevat ongeveer 15 000 tot 20 000 afgedrukte foto's op diverse formaten. De foto's werden op de redactie ook grofweg geordend volgens de trefwoordenlijst van de fotodienst. Het zijn vaak de foto's waaruit de redactie haar keuze maakte voor publicatie. De gepubliceerde foto's kregen een volgnummer (clichénummer?). Dit nummer is voor de periode tot 1961 vaak terug te vinden in "De Boer", wat de identificatie vergemakkelijkt. Soms zijn er overlappingen met de technische collectie of zijn de negatieven terug te vinden in de technische collectie. Maar dat is zeker niet voor alle foto's het geval. Zo zijn er o.a. ongeveer 2000 foto's van rundveeprijskampen van 1923 tot 1970.
Het tweede deel start met bestanddeelnummer 410 en loopt tot nummer 534.

Het recentste onderdeel van de fotocollectie van de redactie werd op KADOC gedeponeerd in 2010. Dit derde deel bestaat uit het fotoarchief van de redactie van de periode nadat de fotodienst van het economaat ophield te bestaan en vóór het digitale tijdperk, vnl. jaren 1990 tot 2005. Dit deel start met bestanddeel 534 en loopt tot nummer 843.
Diverse aanvullingen, waaronder zowel oudere foto's vanaf de jaren 1920 als recentere foto's van na 1980 tot de opkomst van de digitale foto's begin van de jaren 2000, werden ook aan dit archief toegevoegd en vonden hun plaats in de oorspronkelijke ordening. Het betreft de nummers vanaf 844.

De rubriekindeling van het redactie-archief was grosso modo dezelfde als deze van de Technische collectie. De bestanddelen werden bijgevolg toegevoegd in deze rubrieken. Wel werd afgezien van de alfabetische ordening van de rubrieken en werd gekozen voor het inhoudelijk samenbrengen van de rubrieken.

 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven