BE/942855/1793 Archief Dominicanessen (OP) - Brugge, 1764-2011 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1793
Title:Archief Dominicanessen (OP) - Brugge
Archival type:archief
Creation date(s), details:1764-2011
Level:Archief

Information on extent

Extent:15 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Congregatie van de Zusters Dominicanessen van de H. Catharina van Siëna (Engelendale), Brugge (1846-heden)
Authority link:Congregatie van de Zusters Dominicanessen van de H. Catharina van Siëna (Engelendale), Brugge (1846-heden)
Archival history:Het archief van de Congregatie werd in 2005-2006 geordend en geïnventariseerd met medewering van het Forum voor Kerkelijke Archieven Vlaanderen (FoKAV). Voordien was reeds een deel van het bestand, met name het oudste gedeelte berustend bij de algemeen overste, door de zusters zelf geordend. Die eerste schikking vormde gedeeltelijk de basis voor de nieuwe ordening, al werden een aantal dossiers wel herschikt en in andere afdelingen ondergebracht. Het recentere en ongeordende deel van het archief werd, samen met de stukken van recent gesloten huizen en bescheiden die zich nog bij individuele zusters bevonden, hierin geïntegreerd. Dit geldt ook voor de archiefbescheiden betreffende de Congregatie van de Dominicanessen van Erwetegem die in 1957 fusioneerde met de Zusters Dominicanessen van Brugge. Er is voor gekozen om de stukken van de congregatie van Erwetegem niet in een apart bestand onder te brengen omdat de scheiding tussen de periode vóór en ná 1957 niet duidelijk te maken was.
Acquisition:Het archiefbestand werd in 2011 aan KADOC overgedragen.

Information on content and structure

Content:De eerste afdeling bevat voornamelijk historische schetsen en kronieken, zowel betreffende de geschiedenis van het voormalige Dominicanessenklooster in Assebroek/Brugge (Oud Engelendale) als de ontwikkeling van de huidige Congregatie van Zusters Dominicanessen van de H. Catharina van Siëna (Nieuw Engelendale). Voor wat betreft Oud Engelendale zijn in dit bestand geen authentieke bescheiden bewaard. Er zijn wel enkele kopieën en afschriften van kronieken en registers voor handen. De tweede afdeling informeert over de leden en de demografische ontwikkeling van de Congregatie. Het gaat zowel om registers, ledenlijsten, necrologia en collecties van rouwprentjes en –brieven als om individuele dossiers van zusters. Stukken in verband met het bestuur van de Congregatie zijn samengebracht in een derde afdeling. Er is een uitgebreide briefwisseling bewaard van de opeenvolgende algemeen oversten van de Congregatie. Stukken betreffende de geestelijk directeurs zijn dan weer zeer beperkt. In het bijzonder voor de 20ste eeuw zijn ook verslagen van raadsvergaderingen en vergaderingen van priorinnen (lokale oversten) bewaard, evenals stukken betreffende de kapittels. Ten slotte bevat deze afdeling ook de briefwisseling met de kerkelijke overheden in Brugge en Rome. De vierde afdeling is toegewijd aan de stukken in verband met het financieel en patrimoniumbeheer van de Congregatie. Het betreft informatie over het roerend en onroerend patrimonium van de Dominicanessen van Brugge en gegevens over het financieel beheer (boekhouding, leningen, renten, fundaties, erfenissen, schenkingen, etc.). Ook de stukken over de vzw’s van de Congregatie zijn in deze afdeling ondergebracht. Beperkter in omvang zijn de bescheiden verband houdende met het religieuze leven van de zusters Dominicanessen. Behalve een aantal ritualen, gebedenboeken en briefwisseling met de kerkelijke overheden omtrent religieuze aangelegenheden is er weinig bewaard gebleven. Nauw verwant zijn wel een aantal stukken in verband met de religieuze vorming van novicen die, samen met bescheiden betreffende de professionele vorming van de zusters (voornamelijk diploma’s en getuigschriften) behoren tot een zesde afdeling. Afdeling zeven bevat alle stukken die verband houden met de bijhuizen en apostolaatactiviteiten van de zusters. Het gaat om bescheiden in verband met het Sint-Dominicusgesticht in Brugge en omtrent de bijhuizen en instellingen in Terbank, Oostende, Oostduinkerke, Dilbeek, Sluis, Erwetegem (met de huizen in Zottegem en Scheldewindeke) en Halle-Booienhoven. In deze afdeling zijn ook de bescheiden in verband met de missiewerking in Congo verzameld, evenals een aantal stukken verband houdende met kortstondige of mislukte stichtingen van de Congregatie. De achtste afdeling ten slotte is samengesteld uit stukken betreffende externe contacten van de Congregatie, voornamelijk met de Dominicanenorde, maar eveneens met andere religieuze instanties en lekenorganisaties.
System of arrangement:De ordening van het archief, op basis van de KADOC-handleiding voor de ontsluiting van archieven van religieuze archieven, resulteerde in 8 thematische afdelingen waarbinnen de stukken chronologisch werden gerangschikt.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief Dominicanessen Brugge

Information on related materials

Originals (existence, storage location):Het bestand bevat een aantal kopieën van stukken betreffende Oud Engelendale waarvan de originelen zich in het Rijksarchief van Brugge bevinden.
Bibliography:700ste verjaardag van ’t afsterven van den H. Dominicus stichter der Predikheerenorde (6den oogst 1221); 75ste verjaring der stichting der congregatie der Predikheeressen te Brugge (14 october 1846). Brugge, 1921(?)
BERNARD-MARIE (zuster). Vers Doruma… Récit de voyage d’une dominicaine missionnaire de Bruges. Brugge, 1927(?)
COSTERMANS, Jordaan Fons en VAGANÉE, A. Honderd jaar missie in Congo in de Uele 1903-2003: 90 jaar dominicanen. Sint-Amandsberg, 2003
De bode van Engelendale. 1937-8(1949)
De dominikanessen van Engelendale in Vlaanderen en in den vreemde. Gent, 1924
DE MECHELEER, Lieve. De orde van de Dominicanessen: monasticon. Brussel, 2001
DE PUE, Piet. Dominikaanse wetenswaardigheden in West-Vlaanderen. Gent, s.a.
De zeer eerwaarde moeder Maria-Dominica van het orde van den heilige Dominicus, herstelster der Dominicanessen in België. Leuven, 1887
DHAENE, Lieve, COX, Nelly en VIGNERO, Gerrit. Terbank: 800 jaar zorg voor mensen. Heverlee, 1997
Engelendale. IX(1950)-(1963)
Engelendale: de Zusters Predikheeressen der Congregatie van de H. Catharina van Siena. Brugge, 1928
Engelendale. Zusters Dominikanessen te Brugge 1284. (Bibliotheca Alfonsiana Leuven-Brugge. Leuven, 1948
O’DRISCOLL, M. Catharina van Siëna. Straatsburg, 1995
VAN DEN WIJNGAERT, Godelieve en DE PUE, Piet. Geschiedenis van de Zusters Dominicanessen Engelendale, Assebroek en Brugge. Brugge, 1984
ZUSTERS DOMINICANESSEN VAN ENGELENDALE (ed.) Bij de kroezelkopjes. Brugge, 1946(?)
ZUSTERS PREDIKHEERESSEN (ed.) Engelendale. Brugge, 1930(?)
 

Descriptoren

Items:  Gesticht Sint-Dominicus, Brugge (1834-1919) (Organizations\G)
  onderwijs (Subjects\O)
  vrouwen (Subjects\V)
  congregaties (Subjects\C)
  kloosters (Subjects\K)
  rusthuizen (Subjects\R)
  weeshuizen (Subjects\W)
  katholieke kerk (Subjects\K)
  scholen (Subjects\S)
  gehandicapten (Subjects\G)
  psychiatrie (Subjects\P)
  ziekenzorg (Subjects\Z)
  Oostduinkerke [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\West-Vlaanderen [ provincie ]\Veurne [ arrondissement ]\Koksijde [ gemeente ])
  Brugge [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\West-Vlaanderen [ provincie ]\Brugge [ arrondissement ])
  Erwetegem [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ]\Zottegem [ gemeente ])
  Mariakerke [ gehucht ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\West-Vlaanderen [ provincie ]\Oostende [ arrondissement ]\Oostende [ gemeente ])
  Scheldewindeke [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ]\Oosterzele [ gemeente ])
  Assebroek [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\West-Vlaanderen [ provincie ]\Brugge [ arrondissement ]\Brugge [ gemeente ])
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  Sluis [ gemeente ] (Places\Europa\Nederland [ land ]\Zeeland [ provincie ])
  Halle-Booienhoven [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Vlaams-Brabant [ provincie ]\Leuven [ arrondissement ]\Zoutleeuw [ gemeente ])
  Terbank [ gehucht ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Vlaams-Brabant [ provincie ]\Leuven [ arrondissement ]\Leuven [ gemeente ]\Heverlee [ deelgemeente ])
  Dilbeek [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Vlaams-Brabant [ provincie ]\Halle-Vilvoorde [ arrondissement ])
  levensbeschouwing (Subjects\L)
 

Verpakkingseenheden

Aantal:62
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
BE/942855/639 Archief Dominicanessen (OP) - Monasterium Corpus Christi Zelem/Kontich, 1927-2004 (Archief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven