BE/942855/1831 Archief Johan Leman, 1977-2008 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1831
Title:Archief Johan Leman
Archival type:archief
Creation date(s), details:1977-2008
Level:Archief

Information on extent

Extent:7,6 strekkende meter
Extent, remarks:76 archiefdozen

Information on context

Name of the creator / provenance:Leman Johan (1946-)
Authority link:Leman Johan (1946-)

Information on content and structure

Content:Het archief werpt een blik op de migratie- en integratieproblematiek, voornamelijk in België, waarin Leman zich op verschillende vlakken verdiepte. Als directeur van Foyer in de jaren 1980 werd hij rechtstreeks geconfronteerd met de problematiek van migratie en integratie, een veld dat hem sterk interesseerde gezien zijn studies theologie, filosofie, antropologie en oosterse filologie en geschiedenis. uit deze periode is echter niets bewaard in het archief. De eerste stukken betreffen zijn functie als kabinetchef van de Koninklijk Commissaris voor Migrantenbeleid, Paula Van Opdenbosch- d'Hondt. De bewaarde archiefstukken geven een kijk op de werking van het commissariaat en de perceptie door het publiek. De stukken geven niet alleen een blik op het gevoerde beleid op internationaal en bewegingen op nationaal vlak, maar geven in mindere mate ook inzicht in de lokale acties en levende thema's. Het Koninklijk Commissariaat wordt in 1993 opgevolgd door het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, waar Leman directeur van wordt. Vanuit deze functie worden zijn werkzaamheden op het vlak van beleidsvoorbereiding verder gezet en aangevuld met concrete initiatieven rond klachtenbehandeling en preventie. Thema's die uitvoerig aan bod komen in het archief zijn de opvolging van (extreem) rechts, mensenhandel, onderwijs en vertegenwoordiging van de moslimgemeenschappen. Uit de briefwisseling en openbare optredens van Leman blijkt de weerslag van de werkzaamheden van het centrum op het maatschappelijke leven. Leman combineert zijn beleidsfuncties met een academische carrière, waarvan enkele brieven met studenten en collega's bewaard zijn. Het archief van Johan Leman geeft bijgevolg een goed beeld van het Belgische migrantenbeleid en de uitbouw hiervan gedurende een ruime periode.
Appraisal and destruction:Een reeks verslagen van de Interministeriële Conferentie voor het Migrantenbeleid van 1991 tot 1992 werd vernietigd. Deze documenten worden bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Andere verslagen werden wel bewaard, gezien het om geannoteerde versies gaat.
System of arrangement:Het archief diende grondig geordend te worden. Doordat Leman zijn functie als kabinetchef sterk aanleunde bij zijn functie als directeur van het CGKR en de informatie ook relevant was voor zijn academische carrière geraakten stukken vermengd. Dossiers werden gereconstrueerd voor zover dat mogelijk was en onderdelen werden geordend volgens de functies die Leman bekleedde.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Abbreviations:EMB: Executif des Musulmans de Belgique
EUMC: European Monitoring Centre on Racisme and Xenophobia
ECRI: European Commission against Racism and Intolerance
VLOR: Vlaamse Onderwijsraad
KCM: Koninklijk Commissariaat voor het Migratenbeleid
ICM: Interdepartementale Commissie Migranten (Vlaams niveau)
Interkabinettenwerkgroep voor migrantenbeleid (bereidt de IMC voor)
IMC: Interministeriële Conferentie voor het Migrantenbeleid
CGKR: Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding
Finding aid file:Inventaris van het archief Johan Leman

Description management

Date(s) of description:ca. 1-9-2012 - ca. 1-2-2013
 

Descriptoren

Items:  D'Hondt, Paula (1926-2022) (Persons\D)
  migrantenorganisaties (Subjects\M)
  migranten (Subjects\M)
  onderzoek (Subjects\O)
  beleid (Subjects\B)
  Foyer (1969-heden) (Organizations\F)
  Dominicanen - Vlaamse Provincie (1958-2015) (Organizations\D)
  Katholieke Universiteit Leuven (1970-heden) (Organizations\K)
  Unia (1993-heden) (Organizations\C)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
BE/942855/944 Archief Paula Van Opdenbosch (D'hondt), 1981-1998 (Archief)

zie ook:
BE/942855/2164 Archief Dominicanen (OP) - Belgische Provincie Sint-Rosa (1861-1958)/Vlaamse Provincie Sint-Rosa (1958-2015), 1817-2015 (Deelarchief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven