BE/942855/394/1230 KTRO-Braambos magazine. Close up. Terugblikken op 2010 met mgr. De Kesel/Het evangelie in kleur: Miniaturenboek uit Echternach/Twee over Een: Enzo Bianchi, 2011/01/02 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/1230
Ref. code AP:1230
Title:KTRO-Braambos magazine. Close up. Terugblikken op 2010 met mgr. De Kesel/Het evangelie in kleur: Miniaturenboek uit Echternach/Twee over Een: Enzo Bianchi
Genre (film):reportage
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:2 januari 2011
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 videoband
Playing time:1:00:04
Archival Material Types:fysiek item
digitale kopie
Producer:KTRO: Toon Osaer
Cooperation:"Close Up": Interview Bert Claerhout; "Het evengalie in kleur": Redactie en Regie Marc Roseeuw; "Twee over Een": Interview Lucette Verboven

Information on content and structure

Content:- Close up. Terugblikken op 2010 met mgr. De Kesel
Samen met Mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, wordt terug geblikt op de dramatische gebeurtenissen die de Kerk in 2010 hebben getroffen.
- Het evangelie in kleur: Miniaturenboek uit Echternach
Een van de pronkstukken in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel is het 'Echternacher Evangelistar', een miniaturenboek afkomstig uit de abdij van Echternach. Het dateert uit 1030 en is in Karolingische, vroeg Romaanse stijl. Eenenveertig miniaturen volgen de cyclus van het kerkelijke jaar en vertellen het zondagsevangelie. De miniaturen zijn van een uitzonderlijke gaafheid en eenvoud. De monniken schilderden het essentiële en niets daarbuiten. De zeggingskracht van de afbeeldingen is heel krachtig en direct. Het blijft mensen raken tot op vandaag.
- Twee over Een: Enzo Bianchi
Enzo Bianchi is de stichter en prior van een dubbelklooster in het Noord-Italiaanse Bose, niet ver van Turijn. Mannen en vrouwen, katholieken, protestanten en orthodoxen wonen, werken en bidden er samen. Bianchi stichtte de gemeenschap in 1965. Sindsdien heeft ze vertakkingen in onder andere Jeruzalem en Assisië. Lucette Verboven ontmoette Bianchi in de Oude Abdij van Drongen en vroeg hem of het christendom nog in staat is een tegengewicht te bieden aan de cultus van het ego en het libertinisme. Waarom spreekt het christendom nog zo weinig aan? Is het celibaat niet achterhaald? Moeten we schrik hebben van de islam? Het echte gevaar zou wel eens uit een heel andere hoek kunnen komen, zo meent Bianchi. Toch is deze moderne profeet niet pessimistisch, integendeel. 'Dit is de maatschappij waarin God ons geplaatst heeft, er is geen andere.' Bianchi wijst tenslotte naar het vieren van vriendschap als ultieme vorm van schoonheid die te vinden is in deze wereld.

Conditions of access and use

Language:Nederlands
Technique media original:video betacam digital
Color/Image editing:kleur / colored

Information on related materials

Copies (existence, storage location):Digitale kopie in MAM (Meemoo. Vlaams Instituut voor het Archief)
PIDvd6nz8tm1g
 

Descriptoren

Items:  Bianchi, Enzo (Centrum Vaticanum II - Personen\)
  oecumene (Subjects\O)
  De Kesel, Jozef (1947-) (Persons\D)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven