BE/942855/1941 Archief Gasthuiszusters-Augustinessen - Lier, 1246-2014 (Deelarchief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1941
Title:Archief Gasthuiszusters-Augustinessen - Lier
Archival type:archief
Creation date(s), details:1246-2014
Level:Deelarchief

Information on extent

Extent:9 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Congregatie van de Gasthuiszusters Augustinessen, Lier (circa 1250-heden)
Authority link:Congregatie van de Gasthuiszusters Augustinessen, Lier (circa 1250-heden)
Acquisition:Het archief werd in 2014 overgedragen.

Information on content and structure

Content:Het archiefbestand is zowel chronologisch als thematisch erg heterogeen. Voor de vroegste geschiedenis (dertiende eeuw tot zestiende eeuw) zijn er een beperkt aantal charters en pauselijk bullen betreffende de kerkelijke privileges van de gasthuisgemeenschap in het archief bewaard.

Voor de zeventiende tot de negentiende eeuw is de informatie uitgebreider. Het archiefbestand bevat voor die periode boekhoudkundige bescheiden in de vorm van renteboeken, cijns- en pachtboeken en manualen van inkomsten en uitgaven. De bewaarde reeksen zijn echter weinig coherent. Er wordt in de regel ook geen onderscheid gemaakt tussen de interne werking van het gasthuis en van de gasthuisgemeenschap. Zelfs na de confiscatie van het gasthuis door de Franse revolutionairen in 1796 is die distinctie in sommige archiefbescheiden niet altijd duidelijk. Zo bevat het archief voor de negentiende eeuw nog een aantal patiëntenregisters van het gasthuis. Dankzij de bewaarde correspondentie met de kerkelijke overheden informeert het archiefbestand voor de periode van de zeventiende tot de negentiende eeuw ook in beperkte mate over het interne religieuze en gemeenschapsleven van de gasthuiscommunauteit. Voor het Ancien Regime bevat het archiefbestand ook een aantal archiefstukken met betrekking tot de gasthuiskerk, voornamelijk documenten inzake relikwieën, aflaten en jaargetijden. Bescheiden betreffende contacten met de burgerlijke overheden blijven beperkt tot de Franse tijd en de periode van het Verenigd Koninkrijk.

Archiefstukken over de twintigste-eeuwse geschiedenis zijn het best vertegenwoordigd in het archiefbestand, al is de informatieve waarde voor de eerste helft van de eeuw veeleer beperkt te noemen voor wat betreft het gebeds- en gemeenschapleven van de congregatie. Het bestand omvat in dat verband bijna uitsluitend normatieve bronnen in de vorm van statuten, gebruiken en leefregels. Met betrekking tot de kloosterdemografie en individuele zusters biedt het archief wel de nodige gegevens. Maar het is voornamelijk de apostolaatswerking van de gasthuisgemeenschap in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, wees- en jongerentehuizen in Lier, Boechout, Mortsel, Sint-Katelijne-Waver, Grimbergen, Dendermonde en Vilvoorde die voor de periode tot de jaren 1960 goed gestoffeerd is. In het bijzonder de missieactiviteiten in Congo zijn rijkelijk gedocumenteerd in briefwisseling.

Voor de periode vanaf 1967 informeert het archiefbestand goed over de aanpassing en evolutie van alle aspecten van het communauteitsleven van de Lierse gasthuiszusters in het kader van de vernieuwingstendensen binnen de Kerk: liturgie en spiritualiteit, gemeenschapsvorming, kledij, vorming, ontspanning, materiële zorg, bestuur van de congregatie en nieuwe apostolaatsvormen. Voornamelijk in verband met de kapittelwerking is een overvloed aan bescheiden bewaard. Inzake (het doorgeven van) de traditionele apostolaatsactiviteiten zijn de gegevens voor de tweede helft van de twintigste eeuw dan weer schaarser.

Het archiefbestand bevat ook twee deelbestanden afkomstig van andere archiefvormers, met name de gasthuiszusters van Dendermonde en de gasthuiszusters van Vilvoorde, die respectievelijk in 1948 en 1956 met de Lierse congregatie fusioneerden. Voor beide deelbestanden zijn bescheiden bewaard inzake het kloosterleven en apostolaat die teruggaan tot de vroegste geschiedenis van de zustergemeenschappen. De bestuurlijke werking en apostolaatswerking zijn echter weinig gedocumenteerd voor de 19de en 20ste eeuw.

Het archiefbestand bevat iconografisch materiaal. Het gros werd echter opgenomen in het beeldarchief.
Appraisal and destruction:Er werd geselecteerd in de recollectieteksten.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief Gasthuiszusters-Augustinessen - Lier

Information on related materials

Related publications:Alle publicaties werden met herkomstregistratie opgenomen in de bibliotheekcatalogus. Enkele publicaties:
- B. JANSSENS, Het Drieluik in S.te Elisabeths-Gasthuis te Lier, 1931.
- Missale Romanum, 1751
- Boek met heiligenlevens
- Onderrichtingen door Zijne Hoogwaardigheid Monseigneur Josephus Ernestus Van Roey, aartsbisschop van Mechelen, medegedeeld aan de kloostergemeenten van Broeders en Zusters in het aartsbisdom Mechelen gevestigd. Mechelen, 1926.
- C. RUTS, Regel van den H. Augustinus met uitleg voor al de kloosterlingen die dien regel volgen. Westmalle, 1932.
- W. VAN DER WEE, Budgettering in het ziekenhuis: gevallenstudie H.Hartziekenhuis, Lier, onuitgegeven verhandeling, Faculteit geneeskunde aan de KU Leuven, 1973.
- Verpleegkundigen en gemeenschapszorg vaktijdschrift voor verpleegkundigen en vroedvrouwen, 36(1980) 1bis.
ALMA link related publications:Geschiedenis der stad Lier
 

Descriptoren

Items:  Congregatie van de Gasthuiszusters Augustinessen, Dendermonde (1573-1948) (Organizations\C)
  Congregatie van de Gasthuiszusters Augustinessen, Vilvoorde (1257-1956) (Organizations\C)
  Congo [ land ] (Places\Afrika)
  Vilvoorde [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Vlaams-Brabant [ provincie ]\Halle-Vilvoorde [ arrondissement ])
  Lier [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Mechelen [ arrondissement ])
  Dendermonde [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Dendermonde [ arrondissement ])
  levensbeschouwing (Subjects\L)
  onderwijs (Subjects\O)
  vrouwen (Subjects\V)
  congregaties (Subjects\C)
  kloosters (Subjects\K)
  weeshuizen (Subjects\W)
  bejaarden (Subjects\B)
  ziekenzorg (Subjects\Z)
  Boechout [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Antwerpen [ arrondissement ])
  Sint-Katelijne-Waver [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Mechelen [ arrondissement ])
  Mortsel [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Antwerpen [ provincie ]\Antwerpen [ arrondissement ])
  Grimbergen [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Vlaams-Brabant [ provincie ]\Halle-Vilvoorde [ arrondissement ])
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven