Resultaatlijst

 
  3 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 3 van 3 (0,01s)
1
Archief Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) - arrondissement Brugge
Beschrijving:
Het wel en wee van de Christelijke middenstandsbeweging in het arrondissement Brugge is geheel of gedeeltelijk terug te vinden in de archieven en documentatiebestanden van het NCMV-verbond. Naast het archief werd een interessante reeks middenstandspublicaties aangetroffen, naast een collectie zeldzame maand- en weekbladen. Het archief is onderverdeeld in vier grote afdelingen. Allereerst zijn er de archieven van de Provinciale middenstandsbeweging voor 1940. Het gaat hier voornamelijk over documenten van Paul Allossery. Deze geven allerminst een volledig beeld van de werking, maar bieden toch een interessante invalshoek. Een tweede deel wordt gevormd door de bescheiden over de plaatselijke werking in Brugge voor de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum. Het derde deel is het omvangrijkst. Dit deel bevat de stukken gegroeid uit de werking van het NCMV-verbond vanaf 1946. De vierde afdeling wordt gevormd door de archivalia met betrekking tot de diverse beroepsorganisaties en de beroepswerking in het algemeen. Een ander deel van het NCMV-archief, dat niet werd opgenomen in de inventaris, bestaat uit o.m. het Provinciaal Kontakt Komitee (1962-1980) en recenter administratief materiaal (secretariaatswerking, beroepswerking, verkiezingen). Het archief is vooral belangrijk voor de ingesloten papieren van Paul Allossery. Deze bevatten briefwisseling met verscheidene nationale en plaatselijke instanties en particulieren, ledenlijsten, documentatiedossiers i.v.m. diverse onderwerpen, bundels met contacten met een zestigtal afdelingen in West-Vlaanderen enz. Het leeuweaandeel van het archief wordt echter gevormd door de dossiers van het NCMV-arrondissement Brugge-Torhout-Oostkust na de Tweede Wereldoorlog en de werking van het Beroepssecretariaat en de Beroepsverenigingen en maakt het dus interessant voor de studie van de diverse aspecten van de gewestelijke werking. In dit onderdeel treft men eveneens documenten aan die een goed inzicht geven in de politieke verhoudingen binnen de CVP. Ook voor de overlegorganen waarin het NCMV zetelde is een rijke documentatie voorhanden. Aangezien er grote lacunes bestaan op het vlak van middenstandsarchieven kan dit archief als zeer belangrijk worden bestempeld, al is het zeker niet volledig en is het vooral voor de periode vóór de Tweede Wereldoorlog eerder fragmentair.
1881 - 1980Deelarchief BE/942855/463 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) - arrondissement Kortrijk
Beschrijving:
Het archief van het NCMV-arrondissement Kortrijk bevat twee interessante verslagboekjes van de Bestuursvergaderingen van de Christen Middenstandsbond van Kortrijk (1924-1926), naast een heel beperkt aantal archivalia rond de christen middenstandsbeweging in de jaren twintig. Het overgrote deel wordt echter gevormd door dossiers van 1952 tot 1980. Naast verslagboeken van de Algemene Vergaderingen (1953-1955), van de Raad van Beheer (1953-1955) en van het Dagelijks Bureau (1952-1974), vindt men er ook statuten van beroepsverenigingen, documenten rond het Leersecretariaat (1952-1984) en het Gewestelijk Comité voor Beroepsopleiding en Beroepsvervolmaking (1976-1981), evenals een aantal werkdocumenten met een zeer verscheiden inhoud.
1924 - 1984Deelarchief BE/942855/467 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Fernand van Ackere
Beschrijving:
De papieren van Fernand Van Ackere bieden een interessante kijk op de diverse activiteiten van deze belangrijke Belgische middenstandsleider. Eerst en vooral illustreren talrijke dossiers het politieke werk van Van Ackere en de evolutie van het staatsingrijpen t.b.v. de middenstand. Zo wordt men geïnformeerd over de diverse kredietwetten, de fiscale en sociale verzuchtingen van de middenstand, de ontwikkeling van het middenstandsonderwijs enz. Enkele bundels bieden gegevens over de corporatieve aspiraties die leefden binnen de middenstandsbeweging (bijvoorbeeld het wetsvoorstel Van Ackere, vanaf 1936). Een ander belangrijk deel van de papieren werpt een licht op de organisatorische evolutie van de interprofessionele en professionele middenstandsbeweging. De informatie betreft vooral de Gentse (en in mindere mate Oost-Vlaamse) organisatie. Van Ackere was betrokken bij de oprichting van vrijwel elk onderdeel van de diensten van het Provinciaal Middenstandssecretariaat en bewaarde ook zorgvuldig alle notulen en briefwisseling dienaangaande. Verder had hij, als leider van de Oost-Vlaamse (en later nationale) middenstandsbeweging en als voorzitter van de Hoge Raad van de Middenstand veel contacten met de andere interprofessionele middenstandsorganisaties (in andere provincies en zelfs in het buitenland), en met talrijke beroepsbonden en -federaties. Opmerkelijk hierbij is zijn relatie met de Waalse en Brusselse bonden. Qua omvang behoren de dossiers betreffende zijn voorzitterschap van het unitaire NCMV-FNCCM (1946-ca. 1953) tot de belangrijkste van het archief. Daarnaast zijn er vele bundels die de algemene sociale interesse en inzet van Van Ackere illustreren. Zo spande hij zich in voor het technisch en beroepsonderwijs, zetelde in de Hoge Raad van het Technisch Onderwijs en de Nationale Commissie van Ambachten en de Kunstnijverheid en bleef hij tot aan zijn dood veel interesse betonen voor de Sociale School en (vooral) het Provinciaal Handels- en Taalinstituut te Gent. Uiteindelijk verwijzen nog enkele dossiers (vaak slechts zijdelings) naar zijn familiebanden en zakelijke belangen.
1930 - 1958Archief BE/942855/651 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)Bestendig Secretariaat van de Belgische Middenstand (1912-1942) (Organizations\B)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave