BE/942855/463 Archief Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) - arrondissement Brugge, 1881-1980 (Deelarchief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/463
Title:Archief Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) - arrondissement Brugge
Archival type:archief
Creation date(s), details:1900-1985
Level:Deelarchief

Information on extent

Extent:10,2 strekkende meter
Running meters:10,20

Information on context

Name of the creator / provenance:Unizo-arrondissement Brugge
Authority link:Unizo-arrondissement Brugge (-2006)

Information on content and structure

Content:Het wel en wee van de Christelijke middenstandsbeweging in het arrondissement Brugge is geheel of gedeeltelijk terug te vinden in de archieven en documentatiebestanden van het NCMV-verbond. Naast het archief werd een interessante reeks middenstandspublicaties aangetroffen, naast een collectie zeldzame maand- en weekbladen.

Het archief is onderverdeeld in vier grote afdelingen. Allereerst zijn er de archieven van de Provinciale middenstandsbeweging voor 1940. Het gaat hier voornamelijk over documenten van Paul Allossery. Deze geven allerminst een volledig beeld van de werking, maar bieden toch een interessante invalshoek. Een tweede deel wordt gevormd door de bescheiden over de plaatselijke werking in Brugge voor de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum. Het derde deel is het omvangrijkst. Dit deel bevat de stukken gegroeid uit de werking van het NCMV-verbond vanaf 1946. De vierde afdeling wordt gevormd door de archivalia met betrekking tot de diverse beroepsorganisaties en de beroepswerking in het algemeen. Een ander deel van het NCMV-archief, dat niet werd opgenomen in de inventaris, bestaat uit o.m. het Provinciaal Kontakt Komitee (1962-1980) en recenter administratief materiaal (secretariaatswerking, beroepswerking, verkiezingen).

Het archief is vooral belangrijk voor de ingesloten papieren van Paul Allossery. Deze bevatten briefwisseling met verscheidene nationale en plaatselijke instanties en particulieren, ledenlijsten, documentatiedossiers i.v.m. diverse onderwerpen, bundels met contacten met een zestigtal afdelingen in West-Vlaanderen enz. Het leeuweaandeel van het archief wordt echter gevormd door de dossiers van het NCMV-arrondissement Brugge-Torhout-Oostkust na de Tweede Wereldoorlog en de werking van het Beroepssecretariaat en de Beroepsverenigingen en maakt het dus interessant voor de studie van de diverse aspecten van de gewestelijke werking. In dit onderdeel treft men eveneens documenten aan die een goed inzicht geven in de politieke verhoudingen binnen de CVP. Ook voor de overlegorganen waarin het NCMV zetelde is een rijke documentatie voorhanden.

Aangezien er grote lacunes bestaan op het vlak van middenstandsarchieven kan dit archief als zeer belangrijk worden bestempeld, al is het zeker niet volledig en is het vooral voor de periode vóór de Tweede Wereldoorlog eerder fragmentair.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aids:Osaer, A. Inventaris van het archief van de Christelijke Middenstandsbeweging in het arrondissement Brugge. Leuven, 1985.
 

Descriptoren

Items:  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  politiek (Subjects\P)
  Allossery, Paul (1875-1943) (Persons\A)
  Unie van Zelfstandige Ondernemers (1948-heden) (Organizations\U)
  Bestendig Secretariaat van de Belgische Middenstand (1912-1942) (Organizations\B)
  middenstand (Subjects\M)
  middenstandsbeweging (Subjects\M)
  vrije beroepen (Subjects\V)
  beroepsverenigingen (Subjects\B)
  politieke partijen (Subjects\P)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:BE/942855/285 Archief Etienne Geysen, 1951-1965 (Archief)

BE/942855/853 Archief Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) - provincie West-Vlaanderen, 1903-1992 (Deelarchief)

BE/942855/636 Archief Flor Tanghe, 1966-1982 (Archief)

BE/942855/702 Archief Gaby Vandeputte, 1933-1999 (Archief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven