Resultaatlijst

Alleen de eerste 1500 titels worden getoond.
Perk uw zoekvraag a.u.b. in.
 
Het zoekresultaat bevat digitale afbeeldingen. Switch naar Afbeeldingen om deze te zien.
  1500 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 1500 (0,07s)
Archief Firmin Aerts
Beschrijving:
Het archief van F. Aerts gaat over de periode 1968 tot 1995, maar het merendeel van de aanwezige documenten slaan op zijn ambtsperiode als Staatssecretaris Energie en als Staatssecretaris Volksgezondheid en Leefmilieu (1981-1990). We vinden er onder meer een aantal dossiers met betrekking tot kernenergie en energie in het algemeen, de Kempense Steenkoolmijnen, petroleum, Mont Louis, Tsjernobyl (op het moment van de ramp was hij Staatssecretaris van Energie), NIRAS en het Studiecentrum voor Kernenergie van Mol, plannen voor een achtste kernreactor. Tevens is er een dossier over de Belgische participatie in de opwerkingsfabriek van Kalkar. Op basis van deze archivalia moet het zeker mogelijk zijn de toenmalige houding van de politiek verantwoordelijken ten opzichte van kernenergie en van bepaalde energievraagstukken in het algemeen te achterhalen. Voornamelijk de stukken met betrekking tot de ramp van Tsjernobyl en de gevolgen hiervan kunnen een interessante studie van de nodige stof voorzien. Bovendien bevindt zich in dit archief materiaal met betrekking tot milieuactivisme. Een aantal andere documenten slaan op zijn parlementaire activiteiten en zijn activiteiten binnen de CVP en zijn activiteiten in Sint-Truiden. Toch zijn deze slechts van een beperkt belang.
1968 - 1995Archief BE/942855/1004 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Wivina Demeester - De Meyer
Beschrijving:
Het archief bestaat uit thematisch aangelegde dossiers, gegroepeerd per thema en vaak chronologisch geordend. De thema's zijn: vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking, buitenlandse betrekkingen, gehandicapten, Zaïre, Latijns-Amerika, Midden-Oosten, Europa, Gezinsbeleid - Vrouwen - Huisvesting, landbouw, onderwijs, economische politiek, welzijnszorg, wetsontwerpen en varia.
1975 - 1990Archief BE/942855/1010 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief André Vlerick
Beschrijving:
Het archief van André Vlerick is een omvangrijk (53 strekkende meter) en opvallend volledig geheel. Het bestrijkt de jaren 1935-1990 en dus bijna de volledige levensloop van de archiefvormer. De bestanddelen behandelen nagenoeg alle aspecten van Vlericks professionele loopbaan. In een eerste afdeling werden de zorgvuldig bewaarde syllabussen en notitieschriften uit Vlericks studieperiode samengebracht. Veel stukken m.b.t. zijn jeugdjaren (o.m. i.v.m. KSA) gingen echter verloren toen zijn ouderlijk huis in Kortrijk door een bombardement in juli 1944 werd vernietigd. De stukken die bewaard zijn gebleven, bieden alsnog een mooie kijk op zijn studies en assistentschap en bovendien op zijn engagementen in de studentenbeweging net vóór en tijdens de oorlog. Vermeldenswaard zijn de documentatie voor en het manuscript van zijn proefschrift over de geschiedenis van de Gold Exchange Standard (1873-1939), dat evenwel nooit werd gepubliceerd of verdedigd. In deze afdeling werden ook de reeksen ondergebracht van de door Vlerick en zijn weduwe gekoesterde jaarvergaderingen van de Kortrijkse rethoricastudenten uit 1937 en van de Rechtenalumni van de promotie 1942. Die netwerken bleven ook in de latere loopbaan van Vlerick een grote rol spelen. Een tweede afdeling bevat dossiers uit de “overgangsjaren” 1945-1948, toen Vlerick als advocaat actief was, een jaar lang verbleef in Cambridge en tussendoor enigszins rusteloos een loopbaankeuze trachtte te maken. Het kortstondig engagement van Vlerick in het tijdschrift Democratische Studiebladen en in het Studie- en Documentatiecentrum van de CVP/PSC dienen hier zeker te worden aangestipt. De dossiers werpen een licht op de inbreng van zijn generatie binnen de jonge christen-democratische partij. Toen Vlerick in 1948 in dienst trad van het Belgisch Bestuur voor Economische Samenwerking (BBES), legde hij een uitvoerige documentatie over het Marshallplan. Verder belichten diverse (uitvoerige) bundels de concrete werking van de diverse programma-onderdelen. Ze bevatten dienaangaande uitvoerige briefwisseling, tal van interne werkdocumenten en dienstnota’s. De geïnteresseerde onderzoeker zal er ook veel leren over de contacten met de Amerikaanse overheden. De archiefonderdelen (afdeling 4) i.v.m. Vlericks academische loopbaan (1953-1985) en vooral over de werking van “zijn” seminaries zijn ongetwijfeld het omvangrijkst. De archivalia m.b.t. de werking van het SPSO (4.3.) vormen een eersterangsbron voor onderzoekers die de geschiedenis van het Vlaams managementonderwijs en specifiek van deze instelling wensen te onderzoeken. Vlerick bewaarde nauwgezet alle aankondigingen werkdocumenten en syllabussen van de diverse programma’s, lessenreeksen, studiedagen, debatavonden en onderzoeksinitiatieven. Verder bleven ook tal van casestudies van studenten en rapporten van assistenten bewaard. Ook zijn contacten met de BDOP/SIU en met andere managementopleidingen in binnen- en buitenland komen uitvoerig aan bod. Opvalle
1935 - 1990Archief BE/942855/1011 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jozef Cardijn
Beschrijving:
Het uitgebreide archief werd ten gevolge van een testamentaire beschikking bijeengebracht en geïnventariseerd door Cardijns medewerkster M. Fiévez. De originele stukken - het KADOC beschikt over een microfilm - bevinden zich op het Algemeen Rijksarchief te Brussel. Het archief is ruimer dan de nagelaten papieren van Cardijn. Zo zijn er ook documenten van medewerkers en oud-kajot(st)ers in opgenomen, getuigenissen, documentatie over de geschiedschrijving en niet in het minst heel wat archiefstukken van vóór 1945 die eigenlijk behoorden tot de secretariaatsarchieven van KAJ en JOC. De eerste afdeling bevat personalia. De volgende kapittels verwijzen naar de verschillende fasen uit zijn leven: zijn leraarschap aan het klein seminarie te Basse-Wavre en zijn eerste studiereizen (1907-1912), onderpastoor te Laken (1912-1918), directeur van Sociale Werken te Brussel (1915-1927) en vervolgens algemeen proost van (V)KAJ-JOC(F). Dit uiteraard zeer uitgebreide deel is verder chronologisch onderverdeeld; daarbinnen zijn de archivalia samengebracht die, hetzij de gehele beweging, hetzij de afzonderlijke takken betreffen. Een volgende, eveneens uitgebreide afdeling handelt over zijn activiteiten als proost van de Internationale KAJ. Daarin komen eerst de afzonderlijke contacten met continenten en landen aan bod, dan de organisatie en werking van de Internationale KAJ en de vele internationale reizen van Cardijn. Een zevende afdeling bevat de stukken rond zijn deelname aan het Tweede Vaticaans Concilie en een achtste belicht zijn functie als kardinaal, in het bijzonder zijn contacten met Rome. De volgende twee hoofdstukken betreffen de meer persoonlijke activiteiten en contacten en het gedachtengoed van Cardijn (eigen geschriften en inspiratiebronnen). Onder afdeling elf werd de documentatie rond de geschiedschrijving van de beweging en zijn stichter samengebracht en een laatste afdeling werd voorbehouden voor de audiovisuele bronnen (foto's, geluidsopnamen en films). Hiervan werd een selectie door het KADOC gereproduceerd.
1900 - 1980Archief BE/942855/103 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief CD&V-Senaatsfractie
Beschrijving:
Het archief van de CD&V-Senaatsfractie bestaat vooral uit briefwisseling, dossiers betreffende de Fractiedagen en verslagen van het Fractiebureau en de fractievergaderingen. Daarnaast zijn er tal van stukken, zoals nota's, toespraken en verslagen, in verband met het parlementair werk van de fractieleden. Tot slot bevat het archief nog een hele reeks van thematische dossiers (o.a. over abortus en de staatshervorming).
1967 - 1999Deelarchief BE/942855/1032 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jos Chabert
Beschrijving:
Het archief van Jozef Chabert heeft voornamelijk betrekking op zijn politieke activiteiten (kabinetsarchief). Het archief bevat in de eerste plaats briefwisseling en nota's voor de jaren 1989 - 2004. Er is eveneens een groot aantal toespraken in terug te vinden voor de jaren 1981 - 2004. De briefwisseling en de toespraken maken reeds een zesde uit van het archief. Verder bevat het archief dossiers betreffende pers, voornamelijk documentatie, dossiers betreffende tewerkstelling en personeel, betreffende cultuur, externe betrekkingen, financiën en begroting, etc. Die hebben allemaal betrekking op het Brussels Hoofstedelijk Gewest.
1981 - 2004Deelarchief BE/942855/1061 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Stan De Clercq
Beschrijving:
De documenten betreffen de CVP in het arrondissement Mechelen, waarvan De Clercq secretaris was van 1954 tot 1965. Daarnaast zijn o.a. briefwisseling en dagboeken als KAJ-leider aanwezig (vanaf 1944) die eveneens de periode van de militaire dienst van De Clercq beslaan. Ten slotte werden o.a. een geschiedenis van de roeivereniging Hazewinkel, een dossier m.b.t. de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen in 1994 (De Clercq intern CVP-bemiddelaar), een knipselcollectie en enkele foto's overgedragen.
1944 - 2007Archief BE/942855/1063 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Raf Chanterie
Beschrijving:
Het archief van Raf Chanterie bestaat uit stukken gevormd door zijn politieke activiteiten op een aantal stukken van persoonlijke aard na. Een eerste deel van het archief bestaat uit stukken betreffende zijn periode als medewerker bij het Algemeen Politiek Secretariaat CVP - PSC (1975 - 1979). Daarnaast zijn eveneens dossiers aanwezig gevormd in zijn hoedanigheid van politiek adviseur op het kabinet van eerste minister Wilfried Martens (1979 - 1981). Daarnaast zijn er nog een aantal dossiers met betrekking tot het ACW en de CVP van het arrondissement Kortrijk en stukken betreffende zijn periode als Europees Parlementslid.
1975 - 1986Archief BE/942855/1065 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie Casier
Beschrijving:
Het archief van de familie Casier bestaat uit drie delen. het eerste deel is gereserveerd voor de archivalia van Désiré Casier (1824 - 1915) en diens vrouw Léonie Henriette Le Grand (1825 - 1899). Het tweede deel bevat het archief van Joseph Casier (1852 - 1925) en zijn echtgenote Henriette Lierens (1856 - 1886). Het derde deel tenslotte bevat de archivalia van Fernand Casier (1880 - 1977) en diens echtgenote Marcelle Delcourt (1897 - 1982). Elk van deze bestanddelen bevat acht thematische afdeling, die voor elk persoonsarchief identiek zijn. Deze afdelingen zijn achtereenvolgens opvoeding en opleiding, professionele activiteiten, publiek optreden, onderscheidingen, huwelijks- en gezinsleven, archiefstukken betreffende familieleden, beheer van vermogen, gelieerde families. Het archief van deze familie is bijzonder rijk en uitgebreid en kan vanuit diverse invalshoeken bestudeerd worden. Het levert in de eerste plaats een bijdrage aan de mentaliteitsgeschiedenis van de hoge katholieke burgerij op het einde van de negentiende eeuw. Verder bevat het heel wat informatie betreffende het ultramontanisme. Het leeuwendeel van het archief bestaat uit het persoonlijk archief van Joseph Casier. Over nagenoeg alle activiteiten en functies die hij heeft waargenomen, is materiaal voorhanden. Eerst en vooral is het een interessante bron voor de opvattingen van de (oudheidkundige) Joseph casier t.o.v. kunst en monumentenzorg. Ook verschaft het een blik op het ontluikende organisatiekatholicisme in Gent in de tweede helft van de negentiende eeuw. In het archief bevinden zich eveneens de archieven van de textielbedrijven Casier Frères (Gent), SA de Quatrecht Corroirie en SA Union textile (Aalst). Verder bevat het eveneens het archief van het glazeniersatelier Bethune (1821-1894), in 1875 overgenomen door ir. architect Arthur Verhaegen (1847-1917) en vervolgens door Joseph Casier. Het bedrijfsarchief omvat kasboeken, orderboeken, een enorme fotocollectie, etc. Zowel de bedrijfs- als de kunsthistoricus (voor een stijlanalyse van het glazeniersatelier) kunnen hierin hun gading vinden. De uitgebreide verzameling foto's bij het archief zijn eveneens van belang. De archiefstukken betreffende de gelieerde families bevatten eveneens interessante informatie. De uitgebreide briefwisseling met de familieleden toont de hechte familieband en staat zelfs toe een blik te werpen achter de muren van de contemplatieve kloosters.
1842 - 1977Archief BE/942855/107 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Honoraat Callebert
Beschrijving:
het archief van Honoraat Callebert bevat in de eerste plaats stukken gegroeid uit zijn politieke activiteiten. In het archief bevinden zich dossiers betreffende verschillende verkiezingen tussen 1949 en 1986, een reeks dossiers betreffende de CVP, stukken opgemaakt tijdens zijn periode als volksvertegenwoordiger en een aantal dossiers betreffende de gemeenteraad van Roeselare. Daarnaast treft men een aantal dossiers aan betreffende het ACW. Algemeen gaat het over uitnodigingen tot en verslagen van vergaderingen van de nationale, arrondissementele en plaatselijke bestuursorganen van deze organisatie, naast jaarprogramma's en diverse documentatiemappen.
1932 - 1987Archief BE/942855/1070 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)politieke partijen (Subjects\P)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave