BE/942855/1011 Archief André Vlerick, 1935-1990 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1011
Title:Archief André Vlerick
Archival type:archief
Creation date(s), details:1935-1990
Level:Archief

Information on extent

Extent:53 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:André Vlerick (1919-1990)
Authority link:André Vlerick (1919-1990)
Archival history:André Vlerick hechtte veel belang aan zijn archief. Hij en zijn echtgenote bewaarden de oudere dossiers op een zorgzame manier. Het echtpaar beschikte tenslotte over voldoende opslagruimte en blijkt mede om die reden ook nauwelijks oudere bundels te hebben vernietigd om plaats te maken voor nieuwe. Een coherent en logisch klassement heeft Vlerick evenwel nooit ontwikkeld, hoewel er hier en daar wel enkele aanzetten werden gegeven. In België leefde en werkte het echtpaar Vlerick sinds het einde van de jaren 1950 aan een erg hoog tempo en reisde veel. De bundels uit zijn archief werden aanhoudend verhuisd en raakten daardoor natuurlijk vermengd. Maar slechts zelden gingen er stukken verloren. Vlerick had niet de gewoonte om bundels te verpakken in (archief)dozen maar stapelde de veelal rudimentair gelabelde ringmappen, papieren en plastic omslagen op in rekken en kasten en vaak gewoonweg op de vloer. Aan oudere dossiers werden later soms stukken toegevoegd, andere mappen werden in jongere bundels geschoven.

Na zijn definitieve pensionnering in 1987 liet Vlerick de dossiers en bibliotheken uit zijn werkruimten centraliseren op de zolders van het kasteel Bloemendaele, waar het echtpaar sinds 1980 was ingetrokken. Hij speelde toen met de idee om zijn archief te (her)klasseren en memoires te schrijven. Maar zijn slechte gezondheid doorkruiste die plannen. De centralisatieoperatie in 1987 werd bovendien niet optimaal uitgevoerd. De pakken, de losse dossiers, de boeken en tijdschriftnummers werden eerst door elkaar op de vloer geplaatst en nadien zeer onzorgvuldig in rekken geplaatst. Door de opeenvolgende manipulaties van de deels geëtiketteerde maar grotendeels onverpakte dossiers, raakte de oorspronkelijke orde sterk verstoord. De gebrekkige verpakking en de aard van de opslagplaats verklaren ook waarom het archief in de jaren nadien onder een flinke laag stof werd bedekt. Een jaar na Vlericks overlijden werden nog dossiers overgebracht uit het Brussels appartement van het echtpaar.
Acquisition:De weduwe van Vlerick richtte in januari 1997 aan KADOC de vraag om het archief in bewaring te nemen. In het kader van de opdracht doken her en der in het kasteel nog interessante dossiers en reeksen op, evenals een omvangrijke bibliotheek. Ook de ruime fotocollectie van het echtpaar Vlerick werd partieel gereproduceerd. Bovendien werden enkele geluidsopnamen overgedragen. Het archief en de archiefbibliotheek werden in november 1999 en januari 2000 naar Leuven vervoerd.

Information on content and structure

Content:Het archief van André Vlerick is een omvangrijk (53 strekkende meter) en opvallend volledig geheel. Het bestrijkt de jaren 1935-1990 en dus bijna de volledige levensloop van de archiefvormer. De bestanddelen behandelen nagenoeg alle aspecten van Vlericks professionele loopbaan.

In een eerste afdeling werden de zorgvuldig bewaarde syllabussen en notitieschriften uit Vlericks studieperiode samengebracht. Veel stukken m.b.t. zijn jeugdjaren (o.m. i.v.m. KSA) gingen echter verloren toen zijn ouderlijk huis in Kortrijk door een bombardement in juli 1944 werd vernietigd. De stukken die bewaard zijn gebleven, bieden alsnog een mooie kijk op zijn studies en assistentschap en bovendien op zijn engagementen in de studentenbeweging net vóór en tijdens de oorlog. Vermeldenswaard zijn de documentatie voor en het manuscript van zijn proefschrift over de geschiedenis van de Gold Exchange Standard (1873-1939), dat evenwel nooit werd gepubliceerd of verdedigd. In deze afdeling werden ook de reeksen ondergebracht van de door Vlerick en zijn weduwe gekoesterde jaarvergaderingen van de Kortrijkse rethoricastudenten uit 1937 en van de Rechtenalumni van de promotie 1942. Die netwerken bleven ook in de latere loopbaan van Vlerick een grote rol spelen.

Een tweede afdeling bevat dossiers uit de “overgangsjaren” 1945-1948, toen Vlerick als advocaat actief was, een jaar lang verbleef in Cambridge en tussendoor enigszins rusteloos een loopbaankeuze trachtte te maken. Het kortstondig engagement van Vlerick in het tijdschrift Democratische Studiebladen en in het Studie- en Documentatiecentrum van de CVP/PSC dienen hier zeker te worden aangestipt. De dossiers werpen een licht op de inbreng van zijn generatie binnen de jonge christen-democratische partij. Toen Vlerick in 1948 in dienst trad van het Belgisch Bestuur voor Economische Samenwerking (BBES), legde hij een uitvoerige documentatie over het Marshallplan. Verder belichten diverse (uitvoerige) bundels de concrete werking van de diverse programma-onderdelen. Ze bevatten dienaangaande uitvoerige briefwisseling, tal van interne werkdocumenten en dienstnota’s. De geïnteresseerde onderzoeker zal er ook veel leren over de contacten met de Amerikaanse overheden.

De archiefonderdelen (afdeling 4) i.v.m. Vlericks academische loopbaan (1953-1985) en vooral over de werking van “zijn” seminaries zijn ongetwijfeld het omvangrijkst. De archivalia m.b.t. de werking van het SPSO (4.3.) vormen een eersterangsbron voor onderzoekers die de geschiedenis van het Vlaams managementonderwijs en specifiek van deze instelling wensen te onderzoeken. Vlerick bewaarde nauwgezet alle aankondigingen werkdocumenten en syllabussen van de diverse programma’s, lessenreeksen, studiedagen, debatavonden en onderzoeksinitiatieven. Verder bleven ook tal van casestudies van studenten en rapporten van assistenten bewaard. Ook zijn contacten met de BDOP/SIU en met andere managementopleidingen in binnen- en buitenland komen uitvoerig aan bod. Opvallend zijn de rijke dossiers m.b.t. de initiatieven van het SPSO in Belgisch Kongo (4.3.8). Naast enkele samenhangende series en reeksen, bevat dit archiefonderdeel ook een aantal bundels die de dagelijkse leiding van het seminarie weerspiegelen. Verder bewaarde Vlerick soms uitvoerige onderwerpsmappen aangaande de diverse aspecten van het bedrijfsbeheer, het economisch leven en het monetair gebeuren. De dossiers m.b.t. de werking van het Seminarie voor Economie (SERUG) en het daarbinnen gegroeid Studiecentrum voor Regionale Ontwikkeling/Economie (SRO) zijn minder talrijk, maar bieden een goed beeld van de diverse activiteiten van deze onderzoeksgroep.

In de vierde afdeling werden ook de dossiers beschreven i.v.m. de wetenschappelijke contacten van de hoogleraar, zijn talrijke lezingen en voordrachten, de congressen en studiedagen die hij bijwoonde. Ook hier werd de oorspronkelijke orde in de mate van het mogelijke gerespecteerd en/of hersteld. Tot zijn aantreden als minister maakte Vlerick jaarlijks een overzicht van zijn 'wetenschappelijke zendingen' (4.6.1). De stukken van de voor hem belangrijke congresreeksen (bv. de Vlaamse Wetenschappelijke Economische Congressen) werden afzonderlijk bewaard.

De dossiers door hem gevormd als ondernemer-bankier, ondergebracht in afdeling 5, kunnen allerminst volledig worden genoemd. Vooral m.b.t. de Kredietbank en Investco kunnen onderzoekers er, evenwel in combinatie met andere archiefbestanden, belangwekkende inzichten uit distilleren.

Afdeling 6, het kabinetsarchief Streekeconomie, is daarentegen een homogeen geheel dat vrijwel volledig kan worden genoemd. De genese en de tenuitvoerlegging van de betrokken wetgeving en van Vlericks beleid kunnen er in detail worden gevolgd. Ook i.v.m. de samenstelling, de interne organisatie en de werking van het kabinet biedt deze afdeling een rijke inhoud. Talrijk zijn de beslissingsdossiers i.v.m. expansiesteun. Andere archivalische eenheden tonen aan hoe gedreven er door het kabinet in het buitenland werd geprospecteerd naar potentiële investeerders.

Het kabinetsarchief Financiën (afdeling 7) is heel wat minder volledig en coherent dan dat van Streekeconomie. Wel bleven uitvoerige series briefwisseling bewaard, enkele interessante dossiers over de begrotingen van 1972-1973 en veel bundels m.b.t. de internationale verplichtingen van de minister, bv. in het kader van de EEG (monetaire integratie), de Benelux en het IMF.

In 1971 werd Vlerick verkozen als provinciaal senator voor Oost-Vlaanderen, drie jaar later werd hij in de hoge vergadering gecoöpteerd. Zijn senatorschap viel dus gedeeltelijk samen met zijn mandaat als staatssecretaris-minister, maar logischerwijze beslaan nagenoeg alle van de door hem in die hoedanigheid gevormde dossiers louter de jaren 1973 tot 1977. Hij was toen voorzitter van de Senaatscommissie Financiën. Het zijn veelal weinig coherente en inhoudelijk niet zo interessante gehelen. Enkel de kwesties die specifiek de aandacht wegdroegen van de oud-minister, zoals de globale begrotingsbesprekingen, de fiscale controle en het internationaal monetair gebeuren, hebben geleid tot een wat meer gedreven archiefvorming.

In een laatste afdeling 9 werden enkele archivalische eenheden samengebracht m.b.t. de maatschappelijke engagementen die de levensavond van Vlerick zouden kleuren. De bestanddelen in deze afdeling bevonden zich in zijn laatste werkruimte, in het kasteel Bloemendaele. Vooral de dossiers m.b.t. Zuid-Afrika en de Mid-Atlantic Club of Brussels verdienen een bijzondere vermelding.
Accruals:De dossiers die door hem in de kantoren van Investco en de Kredietbank werden gevormd, bleven ter plekke. Het kabinetsarchief Financiën (afdeling 7) is evenmin volledig. Het kan worden vermoed dat diverse kabinetsleden dossiers mee naar huis hebben genomen. Er werden ook bundels overgedragen aan zijn opvolger Willy De Clercq. Ook m.b.t. Vlericks familie- en gezinsleven kunnen nog stukken opduiken.
System of arrangement:De oorspronkelijke structuur van Vlericks archief was door de disparate vormingsgeschiedenis, de opeenvolgende verhuizingen en de centralisatie in 1987 sterk verstoord.
In de inventaris worden negen afdelingen onderscheiden. Zij corresponderen met de opeenvolgende fasen in de levensloop van de archiefvormer en met professionele domeinen waarop hij actief was.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Abbreviations:AACSB: American Assembly of Collegiate Schools of Business
ACVW: Algemeen Christelijk Verbond van Werkgevers
AECPDE: Association Européenne des Centres de Perfectionnement dans la Direction des Entreprises
AIESEC: Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales
AOB: Aziatische Ontwikkelingsbank
ASLK: Algemene Spaar- en Lijfrentekas
ATAB: Association des Détaillants en Tabacs
AVO: Vereniging Alumni Vormingsprogramma's Hogere Kaders Overheidsdienst
BAC: Belgische Arbeiderscoöperatie
BBES: Belgische Bestuur voor Economische Samenwerking
BDBH: Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel
BDOP: Belgische Dienst voor de Opvoering van de Productiviteit
BIT: Bureau International du Travail
BIVES: Bureau d'Information sur les Visites d'Entreprises et de Sites
BLEU: Belgisch-Luxemburgse Economische Unie
BRD: Bondsrepubliek Duitsland
CBRT: Compagnie Belge de Radio et de Télévision - Belgische Maatschappij voor Radio en Televisie
CCESL: Christelijke Centrale van Arbeiders uit de Energie-, Scheikundige- en Ledernijverheden
CCOD: Christelijke Centrale van Openbare Diensten
CECIOS: Comité Européen du Conseil International pour l'Organisation Scientifique
CEDEP: Centre Européen d’Education Permanente
CEGOS: Commission Générale d'Organisation Scientifique
CENI: Confederação Nacional da Industria (Brazilië)
CENPI: Centre Nacional de Produtividade na Industria (Brazilië)
CEPSI: Centre d'Etudes des Problèmes Sociaux Indigènes
CESOM: Europese Confederatie der Beroofden van Overzee
CFP: Centre de Formation et de Perfectionnement des Cadres et de la Maîtrise (Parijs)
CIER: Conseil International des Economies Régionales
CIERP: Centre Intersyndical d'Etudes et de Recherches de Productivité (Frankrijk)
CIOS: Conseil International pour l'Organisation Scientifique
CJW: Christelijke Jonge Werkgevers
CNBOS: Comité National Belge de l'Organisation Scientifique
COP: Contactgroep Opvoering Productiviteit Nederland
COV: Christen Onderwijzers Verbond
CRB: Centrale Raad voor het Bedrijfsleven
EAMTC: European Association of Management Training Centres
EBU: Europese Betalingsunie
ECA: Economic Cooperation Act/Administration (VS)
EFMD: European Foundation for Management Development
EGKS: Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal
EIB: Europese Investeringsbank
EPA: European Productivity Agency
EROV: Economische Raad van Oost-Vlaanderen
ERP: Economic Recovery Program
ERV: Economische Raad voor Vlaanderen
ERVB: Economische Raad voor Vlaams-Brabant
FEERR: Fonds voor Economische Expansie en de Regionale Reconversie.
FITIM: Institut de Formation aux Techniques d'Implantation et de Manutention
FULREAC: Fondation de l'Université de Liège pour les Recherches Scientifiques au Congo Belge et au Ruanda-Urundi.
GERV: Gewestelijke Economische Raad voor Vlaanderen
GOM: Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij
HSHEW: Hogere School voor Handels- en Economische Wetenschappen (R.U.Gent)
IAU: Instituut Administratie-Universiteit
IFCOS: Interfacultair Studie- en Vormingscentrum voor Ontwikkelingssamenwerking (R.U.Gent)
IMF: Internationaal Monetair Fonds
INII: Instituto Nacional de Investigação Industrial
INSOC: Institut Universitaire d'Information Sociale et Economique
IOGE: Institut d’Organisation et de Gestion des Entreprises
IRES: Institut de Recherches Economiques et Sociales (K.U.Leuven)
ISVO: Interfacultair Studie- en Vormingscentrum voor Ontwikkelingssamenwerking
IUC: International University Contact for Management Education
KBG: Kristelijke Bonden van Gepensioneerden
KVIV: Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging
KWB: Kristelijke Werknemersbeweging
LCM: Landsbond der Christelijke Mutualiteiten
LECE: Ligue Européenne de Coopération Economique
LER: Limburgse Economische Raad
M(D)AP: Mutual (Defense) Assistance Pronce Act
MSA: Mutual Security Agency
NAR: Nationale Arbeidsraad
NBB: Nationale Bank van België
NCEE: Nationaal Comité voor Economische Expansie
NCMV: Nationaal Christelijk Middenstandsverbond
NEI: Nederlands Economisch Instituut
NFWO: Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek
NIM: Nationale Investeringsmaatschappij
NIS: Nationaal Instituut voor Statistiek
NMKN: Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid
NIVE: Nederlandse Vereniging voor Management
NIVEC: Nederlands Instituut van Economisten
NOIB: Nederlands Opleidingsinstituut voor het Buitenland
NSKO: Nationaal Secretariaat van het Katholiek Onderwijs
OEES: Organisatie voor Europese Economische Samenwerking
OESO: Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling
OPU: Onmiddellijk Post-Universitair Programma
PUB: Post-Universitair programma in Bedrijfsbeheer
RUCA: Rijksuniversitair Centrum Antwerpen
RVA: Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
RW: Rassemblement Wallon
SERUG: Studiecentrum voor Economie Rijksuniversiteit Gent
SIU: Stichting Industrie en Universiteit
SPSO: Seminarie voor Productiviteitsstudie en –Onderzoek (R.U.Gent)
SRO: Studiecentrum voor Regionale Ontwikkeling/Economie
TIMS: The Institute of Management Sciences
UCLA: University of California, Los Angeles
UIA: Universitaire Instelling Antwerpen
UNIAPAC: Internationale Christelijke Unie van Ondernemingsleiders
UNIOG: Universitair Instituut voor Overzeese Gebieden
VBN: Vereniging der Belgische Nijveraars
VBO: Verbond van Belgische Ondernemingen
Venex: Coöperatieve vennootschap tot bevordering van de economische expansie
VEV: Vlaams Economisch Verbond
VKW: Verbond van Kristelijke Werkgevers (en Kaderleden)
VOSECO: Vereniging Oud-Studenten Economie (R.U.Gent)
VUM: Vlaamse Uitgeversmaatschappij
WER: Westvlaamse Economische Raad
WES: Westvlaams Economisch Studiebureau
Finding aid file:Inventaris van het archief André Vlerick
 

Descriptoren

Items:  economie (Subjects\E)
  jeugdorganisaties (Subjects\J)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  jeugd (Subjects\J)
  onderwijs (Subjects\O)
  Sap, Gustave (1886-1940) (Persons\S)
  Vandeputte, Robert (1908-1997) (Persons\V)
  Vlaams Economisch Verbond (1926-) (Organizations\V)
  Katholieke Vlaamse Hogeschool, Antwerpen (1919-2000) (Organizations\K)
  bedrijfseconomie (Subjects\B)
  bedrijfsleven (Subjects\B)
  bedrijfsorganisatie (Subjects\B)
  onderwijsinstellingen (Subjects\O)
  wetenschappelijk onderzoek (Subjects\W)
  monetaire politiek (Subjects\M)
  politieke partijen (Subjects\P)
  christen-democratie (Subjects\C)
  Vlaams-nationalisme (Subjects\V)
  Vlaamse beweging (Subjects\V)
  werkgeversorganisaties (Subjects\W)
  economische crisis (Subjects\E)
  economische groei (Subjects\E)
  politiek (Subjects\P)
  universiteiten (Subjects\U)
  kabinetsmedewerkers (Subjects\K)
  kleine en middelgrote ondernemingen [kmo's] (Subjects\K)
  middenstandsbeweging (Subjects\M)
  multinationale ondernemingen (Subjects\M)
  De Standaard 1918-heden (Publications\D)
  De Saeger, Jos (1911-1998) (Persons\D)
  Economische Raad voor Vlaanderen (1952-1971) (Organizations\E)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven