Resultaatlijst

 
  17 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 17 (0,01s)
Archief André Vlerick
Beschrijving:
Het archief van André Vlerick is een omvangrijk (53 strekkende meter) en opvallend volledig geheel. Het bestrijkt de jaren 1935-1990 en dus bijna de volledige levensloop van de archiefvormer. De bestanddelen behandelen nagenoeg alle aspecten van Vlericks professionele loopbaan. In een eerste afdeling werden de zorgvuldig bewaarde syllabussen en notitieschriften uit Vlericks studieperiode samengebracht. Veel stukken m.b.t. zijn jeugdjaren (o.m. i.v.m. KSA) gingen echter verloren toen zijn ouderlijk huis in Kortrijk door een bombardement in juli 1944 werd vernietigd. De stukken die bewaard zijn gebleven, bieden alsnog een mooie kijk op zijn studies en assistentschap en bovendien op zijn engagementen in de studentenbeweging net vóór en tijdens de oorlog. Vermeldenswaard zijn de documentatie voor en het manuscript van zijn proefschrift over de geschiedenis van de Gold Exchange Standard (1873-1939), dat evenwel nooit werd gepubliceerd of verdedigd. In deze afdeling werden ook de reeksen ondergebracht van de door Vlerick en zijn weduwe gekoesterde jaarvergaderingen van de Kortrijkse rethoricastudenten uit 1937 en van de Rechtenalumni van de promotie 1942. Die netwerken bleven ook in de latere loopbaan van Vlerick een grote rol spelen. Een tweede afdeling bevat dossiers uit de “overgangsjaren” 1945-1948, toen Vlerick als advocaat actief was, een jaar lang verbleef in Cambridge en tussendoor enigszins rusteloos een loopbaankeuze trachtte te maken. Het kortstondig engagement van Vlerick in het tijdschrift Democratische Studiebladen en in het Studie- en Documentatiecentrum van de CVP/PSC dienen hier zeker te worden aangestipt. De dossiers werpen een licht op de inbreng van zijn generatie binnen de jonge christen-democratische partij. Toen Vlerick in 1948 in dienst trad van het Belgisch Bestuur voor Economische Samenwerking (BBES), legde hij een uitvoerige documentatie over het Marshallplan. Verder belichten diverse (uitvoerige) bundels de concrete werking van de diverse programma-onderdelen. Ze bevatten dienaangaande uitvoerige briefwisseling, tal van interne werkdocumenten en dienstnota’s. De geïnteresseerde onderzoeker zal er ook veel leren over de contacten met de Amerikaanse overheden. De archiefonderdelen (afdeling 4) i.v.m. Vlericks academische loopbaan (1953-1985) en vooral over de werking van “zijn” seminaries zijn ongetwijfeld het omvangrijkst. De archivalia m.b.t. de werking van het SPSO (4.3.) vormen een eersterangsbron voor onderzoekers die de geschiedenis van het Vlaams managementonderwijs en specifiek van deze instelling wensen te onderzoeken. Vlerick bewaarde nauwgezet alle aankondigingen werkdocumenten en syllabussen van de diverse programma’s, lessenreeksen, studiedagen, debatavonden en onderzoeksinitiatieven. Verder bleven ook tal van casestudies van studenten en rapporten van assistenten bewaard. Ook zijn contacten met de BDOP/SIU en met andere managementopleidingen in binnen- en buitenland komen uitvoerig aan bod. Opvalle
1935 - 1990Archief BE/942855/1011 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie Casier
Beschrijving:
Het archief van de familie Casier bestaat uit drie delen. het eerste deel is gereserveerd voor de archivalia van Désiré Casier (1824 - 1915) en diens vrouw Léonie Henriette Le Grand (1825 - 1899). Het tweede deel bevat het archief van Joseph Casier (1852 - 1925) en zijn echtgenote Henriette Lierens (1856 - 1886). Het derde deel tenslotte bevat de archivalia van Fernand Casier (1880 - 1977) en diens echtgenote Marcelle Delcourt (1897 - 1982). Elk van deze bestanddelen bevat acht thematische afdeling, die voor elk persoonsarchief identiek zijn. Deze afdelingen zijn achtereenvolgens opvoeding en opleiding, professionele activiteiten, publiek optreden, onderscheidingen, huwelijks- en gezinsleven, archiefstukken betreffende familieleden, beheer van vermogen, gelieerde families. Het archief van deze familie is bijzonder rijk en uitgebreid en kan vanuit diverse invalshoeken bestudeerd worden. Het levert in de eerste plaats een bijdrage aan de mentaliteitsgeschiedenis van de hoge katholieke burgerij op het einde van de negentiende eeuw. Verder bevat het heel wat informatie betreffende het ultramontanisme. Het leeuwendeel van het archief bestaat uit het persoonlijk archief van Joseph Casier. Over nagenoeg alle activiteiten en functies die hij heeft waargenomen, is materiaal voorhanden. Eerst en vooral is het een interessante bron voor de opvattingen van de (oudheidkundige) Joseph casier t.o.v. kunst en monumentenzorg. Ook verschaft het een blik op het ontluikende organisatiekatholicisme in Gent in de tweede helft van de negentiende eeuw. In het archief bevinden zich eveneens de archieven van de textielbedrijven Casier Frères (Gent), SA de Quatrecht Corroirie en SA Union textile (Aalst). Verder bevat het eveneens het archief van het glazeniersatelier Bethune (1821-1894), in 1875 overgenomen door ir. architect Arthur Verhaegen (1847-1917) en vervolgens door Joseph Casier. Het bedrijfsarchief omvat kasboeken, orderboeken, een enorme fotocollectie, etc. Zowel de bedrijfs- als de kunsthistoricus (voor een stijlanalyse van het glazeniersatelier) kunnen hierin hun gading vinden. De uitgebreide verzameling foto's bij het archief zijn eveneens van belang. De archiefstukken betreffende de gelieerde families bevatten eveneens interessante informatie. De uitgebreide briefwisseling met de familieleden toont de hechte familieband en staat zelfs toe een blik te werpen achter de muren van de contemplatieve kloosters.
1842 - 1977Archief BE/942855/107 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Algemeen Christelijk Vakverbond - sector Metaal - afdeling Kortrijk
Beschrijving:
Het gros van dit bestand bestaat uit dossiers opgemaakt per bedrijf betreffende de ledenwerving in deze bedrijven. Aanvullende informatie betreffend de bedrijfsvoering kan men terugvinden, onder andere in het dossier van Beckaert. Eveneens zijn er dossiers aanwezig van de pariatire comités.
1975 - 2000Deelarchief BE/942855/1083 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Christelijke Centrale Grafische en Papierbedrijven (CCGP) - verbond Antwerpen
Beschrijving:
Het archief weerspiegelt de syndicale werking van deze vakcentrale vanaf kort na de Tweede Wereldoorlog : verslagen van de bestuursorganen, briefwisseling enz. Het archief bevat dossiers die betrekking hebben op bedrijven waarin deze vakcentrale actief was. De inhoud ervan is weliswaar divers, maar bevatten concrete informatie betreffende de bedrijfsvoering, onder andere verslagen van de ondernemingsraad, loonbarema's, etc. Het archief omvat ook diverse dossiers i.v.m. de in het verbond opgerichte vakschool. Deze archivalia zijn vrij uitgebreid en heel divers. Vooreerst zijn er heel wat documenten van financiële en administratieve aard: personeelsdossiers, kasboeken en reeksen rekeningen en facturen. Andere archivalia belichten het programma, het personeel en de leerlingen.
1904 - 1986Deelarchief BE/942855/116 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief NCMV/Unizo-Studiedienst
Beschrijving:
Het materiaal in dit bestand dateert uit de periode voor de naamsverandering van het NCMV naar UNIZO (2000). Het archief is vrij uitgebreid en bevat documenten betreffende zeer verschillende maatschappelijke, politieke en economische thema's die het NCMV als belangenorganisatie van zelfstandige ondernemers aanbelangden. De onderzoeker krijgt een goed beeld van de topics die het voorwerp uitmaakten van onderzoek binnen de NCMV-studiedienst. Algemene dossiers schetsen de ontwikkeling van het KMO-beleid in België en Vlaanderen. De standpunten van het NCMV / UNIZO kunnen uit deze dossiers afgeleid worden.
1961 - 1997Deelarchief BE/942855/1167 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Christelijke Centrale van Steen-, Cement-, Ceramiek en Glasbewerkers van België (CCSCCG)
Beschrijving:
Dit archief kan uit verschillende invalshoeken worden bestudeerd. Het leert ons veel over de organisatie en de evolutie van een vakbondscentrale doorheen de 20ste eeuw. Het archief bevat de stukken van de bestuursorganen uit de tussenoorlogse periode. Eveneens zijn archivalia aanwezig m.b.t. de afdelingen Hemiksem en Boom vóór 1914. Na 1945 gaat het om een vrij volledig organisatiearchief. De aanvullingen in 1997 omvatten dossiers afkomstig van het secretariaat te Brussel, te Hasselt en te Turnhout. Ze belichten de bestuursorganen van de Centrale op nationaal en regionaal vlak, de vertegenwoordiging in de paritaire comités en in ondernemingsraden. De relatie tussen de vertegenwoordigers van de werkgevers en de werknemers blijkt duidelijk uit de talrijk bewaarde notulen van de paritaire comités. De voorbereiding van dze vergaderingen en de afspraken en gezamelijke eisenprogramma's met de socialistische 'Algemene Centrale' vinden we hier terug. Uit deze stukken kan dan ook de samenwerking tussen deze twee centrales blijken, wat interessant is voor de geschiedenis van het syndicalisme. Ook voor de bedrijfshistoricus heeft dit archief heel wat te bieden. De bedrijvendossiers bieden interessante documentatie over vaak reeds ter ziele gegane ondernemingen en kunnen dan ook een eersterangsbron zijn bij de studie van een bepaalde bedrijfstak of van een bepaald bedrijf. Op microniveau kan men echter ook dit archief gaan gebruiken voor de studie van lokale geschiedenis. Heel wat gegevens hebben betrekking op de dorpen of de streek waar de bedrijfjes gevestigd waren.
1906 - 1990Archief BE/942855/123 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Orgelbouwers Pels-D'Hondt
Beschrijving:
Het archief dat aan KADOC werd overgedragen is één groot omstandig verslag van de werkzaamheden en de contacten van het atelier van Gerard D’Hondt. Hij hield op een uiterst secure wijze aantekeningen en briefwisseling bij. Quasi elke opdracht die het atelier D’Hondt behartigde, is maximaal gedocumenteerd. De gehele procedure van aanvaarding, bestekuitwerking tot oplevering van de orgelbouw is schriftelijk weergegeven. De orgeldeskundige, zowel orgelhistoricus als orgelmuzikant, vindt opmerkelijke gegevens betreffende de opbouw, de disposities en het materialengebruik in de dossiers van Gerard D’Hondt. Ook de heemkundigen zullen hun gading in de bundels vinden. Niet zelden bevatten deze aantekeningen over de geschiedenis van aankoop en eerdere herstellingen van het lokale orgel. De actieradius van het atelier Gerard D’Hondt strekte zich uit over de regio’s Oost-Brabant, Brussel, Antwerpen, de Kempen, Limburg en Luik. De ruggengraat van het archief vormen een viertal goed bewaarde reeksen: de brieven- en aantekeningenregisters, de uitgebreide projectdossiers, de zgn. Groene Cahiers (met memoratieve kattebelletjes en transcripties van brieven) en de bestekschriftjes. Uit de dossiers blijken ook de nauwe contacten van Gerard D’Hondt met toonaangevende orgeldeskundigen, o.a. kanunnik Jules Vyverman, broeder Isfried, Alex Paepen, Flor Peeters, mgr. Jules Van Nuffel, kanunnik Edgard De Laet. In nogal wat brieven komen ook de uitdrukkelijke wensen van de opdrachtgevers naar voren. Plaatselijke koster-organisten en pastoors uitten in hun briefwisseling de wensen voor aanpassing van disposities, koppelingen, speeltafels en materialengebruik. Onder het cliënteel van Gerard D’Hondt bevinden zich nogal wat kloostergemeenschappen: Dominicanen, Minderbroeders, Norbertijnen, Broeders van Liefde, Franciscanessen, Kanunnikessen van het H. Graf, Ursulinen. Op tal van kloosterscholen en pensionaten onderhielden Gerard D’Hondt en zijn medewerkers de orgels en piano’s. Opdrachten zijn divers van aard, gaande van nieuwbouw tot restauratie, stemming en opkuisen van orgelonderdelen. Het archief van Gerard D’Hondt bevat talrijke dossiers inzake de contacten met toeleveranciers. Deze werpen een blik op het materialengebruik van het atelier. Ook werd tal van briefwisseling bewaard over de contacten die Gerard D’Hondt met collega-orgelmakers onderhield, o.a. Verschueren, Stevens, Vande Loo. Gerard D’Hondt hield een uitgebreide documentatie bij over de sociale wetgeving uit de jaren 1950. Nauwgezet werd de personeelsadministratie bijgehouden in registers. Ook inzake de opleiding van orgelmakers droeg Gerard D’Hondt zijn steentje bij. Zo zetelde hij in enkele examenjury’s. De opleiding van orgelmakers ging hem nauw ter harte. Het archief bevat een uitgebreid dossier met leerprogramma’s en examenvragen voor de beroepsopleiding van orgelmakers. Meerdere jongeren kwamen in de jaren 1949-1961 bij hem in de leer. Een zestal bundels met uitnodigingskaarten en progr
1871 - 2007Archief BE/942855/1371 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Landelijke Bediendencentrale (LBC) - gewest Brussel
Beschrijving:
Het archief van de Brusselse gewestafdeling van de Landelijke Bediendencentrale bevat de centrale vergaderstukken van deze organisatie. Verder werden er dossiers per bedrijf bewaard, die de syndicale werking in deze ondernemingen illustreren. We vinden in dit archief ook dossiers betreffende de paritaire comités.
1950 - 1990Deelarchief BE/942855/414 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief drukkerij NV Lippens (Gent)
Beschrijving:
Het archief is een in omvang beperkt bedrijfsarchief met vooral administratieve en boekhoudkundige documenten, interessant voor het bestuderen van de bedrijfsvoering in een drukkerij. Het archief bevat eveneens enkele registers afkomstig van de vroegere 'drukker van het bisdom' Van Fleteren.
1920 - 1974Archief BE/942855/428 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Sodimca
Beschrijving:
Het Sodimca-archief, overgekomen uit Congo, is een typisch bedrijfsarchief, vrij volledig bewaard en met de noodzakelijke bronnen om het beleid te kunnen reconstrueren. Daartoe zijn de stukken beschikbaar van de Raad van Beheer, vergaderingen van aandeelhouders en de Consultatieve Commissie. Ook de briefwisseling met de directie te Brussel bleef bewaard. Verder zijn er personeelsdossiers, rekeningen, balansen, jaarverslagen, foto's en stukken van louter bedrijfsadministratieve aard. Het dossier betreffende de Zaïrisering van Sodimca bevindt zich eveneens in het archief en laat toe deze evolutie en de impact ervan in het toenmalige Zaïre te bestuderen met behulp van bronnen betreffende een concreet geval.
1946 - 1987Archief BE/942855/557 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)bedrijfsleven (Subjects\B)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave