Resultaatlijst

 
  15 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 15 (0,01s)
Archief Fries Bijttebier
Beschrijving:
Dit weinig homogene archief omvat disparate dossiers over de CVP (1964-1965), het Middenstandshuis te Kortrijk (1960-1964), het VKW en het NCMV (1964-1970) te Kortrijk. De documentatie m.b.t. de jaarbeurzen is het meest uitgebreid (1979-1988).
1960 - 1988Archief BE/942855/100 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief André Vlerick
Beschrijving:
Het archief van André Vlerick is een omvangrijk (53 strekkende meter) en opvallend volledig geheel. Het bestrijkt de jaren 1935-1990 en dus bijna de volledige levensloop van de archiefvormer. De bestanddelen behandelen nagenoeg alle aspecten van Vlericks professionele loopbaan. In een eerste afdeling werden de zorgvuldig bewaarde syllabussen en notitieschriften uit Vlericks studieperiode samengebracht. Veel stukken m.b.t. zijn jeugdjaren (o.m. i.v.m. KSA) gingen echter verloren toen zijn ouderlijk huis in Kortrijk door een bombardement in juli 1944 werd vernietigd. De stukken die bewaard zijn gebleven, bieden alsnog een mooie kijk op zijn studies en assistentschap en bovendien op zijn engagementen in de studentenbeweging net vóór en tijdens de oorlog. Vermeldenswaard zijn de documentatie voor en het manuscript van zijn proefschrift over de geschiedenis van de Gold Exchange Standard (1873-1939), dat evenwel nooit werd gepubliceerd of verdedigd. In deze afdeling werden ook de reeksen ondergebracht van de door Vlerick en zijn weduwe gekoesterde jaarvergaderingen van de Kortrijkse rethoricastudenten uit 1937 en van de Rechtenalumni van de promotie 1942. Die netwerken bleven ook in de latere loopbaan van Vlerick een grote rol spelen. Een tweede afdeling bevat dossiers uit de “overgangsjaren” 1945-1948, toen Vlerick als advocaat actief was, een jaar lang verbleef in Cambridge en tussendoor enigszins rusteloos een loopbaankeuze trachtte te maken. Het kortstondig engagement van Vlerick in het tijdschrift Democratische Studiebladen en in het Studie- en Documentatiecentrum van de CVP/PSC dienen hier zeker te worden aangestipt. De dossiers werpen een licht op de inbreng van zijn generatie binnen de jonge christen-democratische partij. Toen Vlerick in 1948 in dienst trad van het Belgisch Bestuur voor Economische Samenwerking (BBES), legde hij een uitvoerige documentatie over het Marshallplan. Verder belichten diverse (uitvoerige) bundels de concrete werking van de diverse programma-onderdelen. Ze bevatten dienaangaande uitvoerige briefwisseling, tal van interne werkdocumenten en dienstnota’s. De geïnteresseerde onderzoeker zal er ook veel leren over de contacten met de Amerikaanse overheden. De archiefonderdelen (afdeling 4) i.v.m. Vlericks academische loopbaan (1953-1985) en vooral over de werking van “zijn” seminaries zijn ongetwijfeld het omvangrijkst. De archivalia m.b.t. de werking van het SPSO (4.3.) vormen een eersterangsbron voor onderzoekers die de geschiedenis van het Vlaams managementonderwijs en specifiek van deze instelling wensen te onderzoeken. Vlerick bewaarde nauwgezet alle aankondigingen werkdocumenten en syllabussen van de diverse programma’s, lessenreeksen, studiedagen, debatavonden en onderzoeksinitiatieven. Verder bleven ook tal van casestudies van studenten en rapporten van assistenten bewaard. Ook zijn contacten met de BDOP/SIU en met andere managementopleidingen in binnen- en buitenland komen uitvoerig aan bod. Opvalle
1935 - 1990Archief BE/942855/1011 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Verbond van Kristelijke Werkgevers (VKW) - West-Vlaanderen
Beschrijving:
Het betreft een vrij volledig en homogeen archief dat voor een aantal stukken terug gaat tot de beginjaren van deze katholieke werkgeversorganisatie (o.a. de archivalia van enkele figuren uit de beginperiode zijn aanwezig). Voor volgende aspecten bleven ruime bundels bewaard: de statuten, de vieringen en jubilea, de bestuursorganen (Algemene Vergadering, Raad, Raad van Beheer, Directiecomité), de thematische werkgroepen (onderwijs, vrouw, tewerkstelling, christelijk enz.), de ledenadministratie, de externe contacten (o.a. met de pers en koepel- en zusterorganisaties), de provinciale activiteiten (studiedagen, fora, colloquia, vieringen, reizen, enquetes, retraites, spreekbeurten). Het archief bevat eveneens dossiers (jaarwerking) over en van de lokale kringen (Brugge, Ieper, Kortrijk, Waregem, Oostende, Izegem, Roeselare enz.) en van Jong-VKW. Ook het archief van de Dienstengroep (compensatiekas patroons, kinderbijslagfonds) zijn aanwezig, naast thematische bundels.
1927 - 2014Deelarchief BE/942855/1109 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief SBB
Beschrijving:
Het archief van SBB bevat tal van dossiers betreffende de diverse bestuursorganen, de verschillende geledingen van de dienstengroep (SEFIBE, S-Groep, Info-S, SBB-sociaal secretariaat, SBB-accountancy, SBB-personeelsmanagement) en de contactdossiers van SBB met het klantenbestand en andere intermediaire organisaties.
1943 - 2001Archief BE/942855/1232 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Raf Renard
Beschrijving:
Het zwaartepunt van het archief van Raf Renard ligt vooral in een rijke collectie van stukken betreffende de taalwetgeving. De taalwetgeving van 1962-1963 (vastlegging van de taalgrens en regeling van het taalgebruik in bestuurs- en onderwijszaken), waarbij Raf Renard als adjunct-kabinetschef van de minister van Binnenlandse Zaken Arthur Gilson een groot aandeel had in de totstandkoming ervan, vormt daarin een belangrijk onderdeel. De dossiers werpen een interessant licht op de voorbereiding en de parlementaire genese van deze taalwetten. Ook over de werking van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, dat waakt over de uitvoering van de taalwetgeving, bevat het archief enkele fundamentele stukken. De oprichting, het statuut, de bevoegdheden, de opdrachten en de samenstelling van deze instelling worden in een aantal dossiers behandeld. Andere dossierreeksen belichten zijn functie van kabinetschef bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, zijn engagementen in een aantal verenigingen (o.a. de Orde van den Prince) en zijn interessevelden (o.a. taalkwesties en het Belgisch staatsbestel). In het archief treft men ook een mooie reeks aan van persoonlijke en familiale stukken, die niet alleen Raf Renard, maar ook zijn echtgenote Maria de Leebeeck en hun kroostrijk gezin in beeld brengen. Vooral zijn persoonlijke briefwisseling laat toe een beeld te schetsen van een tot op hoge leeftijd maatschappelijk gedreven en geëngageerde Vlaming. Bijzonder waardevol is de uitgebreide verzameling van overlijdensberichten en van geboorte-, communie- en overlijdensprentjes van familieleden en kennissen die Raf Renard en zijn echtgenote verzamelden doorheen de jaren. Deze collectie laat toe het netwerk dat het gezin Renard-de Leebeeck doorheen de jaren opbouwde te bestuderen. Het archief-Renard vertoont echter ook lacunes, bijvoorbeeld inzake zijn optreden in het Verdinaso of zijn beroepsactiviteiten in de christelijke werkgeversbeweging.
1930 - 2002Archief BE/942855/1378 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Eddy Lagae
tussen 1972 en 2015Archief BE/942855/1613 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief APIC/ADIC-FEPAC/UNIAPAC-België
1933 - 2005Archief BE/942855/2075 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jan de Spot
Beschrijving:
Het archief van Jan de Spot is heel disparaat. Behalve toespraken en artikels allerhande, zijn de documenten m.b.t. de Brusselse Sint-Michielsbond te vermelden.
1931 - 1977Archief BE/942855/212 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Vaast Leysen
Beschrijving:
Het archief van Vaast Leysen bevat louter archivalische eenheden die hij uit hoofde van zijn activiteiten of ter vervulling van zijn taken heeft ontvangen, opgemaakt of gebruikt. Familiale stukken, diploma's en onderscheidingen en bescheiden i.v.m. het gezinsleven van de archiefvormer werden alsnog niet overgedragen. Wel treft de onderzoeker (onder afdeling 1) een staalkaart van de door Leysen gerealiseerde publicaties. Bovendien werd er interessante briefwisseling overgedragen met Laurent Monsengwo Pasinya (°1939), de latere aartsbisschop van Kisangani en voorzitter van de Nationale Soevereine Conferentie (1992). Die was sinds zijn studies tijdens de jaren 1960 door Leysen onder zijn hoede genomen en werd ietwat de pleegzoon van het echtpaar. Chronologisch bestrijkt het archiefbestand louter de jaren 1947-1997. De stukken betreffende zijn jeugd, studies en engagementen in de KSA en in de (Leuvense) studentenbeweging werden vernietigd door een V2-bom begin 1945. Over zijn gouwleiderschap van KSA bleven slechts enkele losse stukken bewaard. Andere bestanddelen (onder afdeling 2) werpen een licht op de uitbating van Hertogenburg, een door KSA uitgebate 'burcht' (kampplaats) in Wespelaar. In dezelfde afdeling vindt de onderzoeker eveneens de dossiers gevormd door Leysen als lid en voorzitter van de oud-leerlingenbond en van de beheerraad van het Sint-Lievenscollege. Onder afdeling 3 werden de archiefbescheiden samengebracht m.b.t. de academische loopbaan van Leysen. De archiefvormer zetelde in de Raad en het Bureau van de faculteit Economische en Sociale Wetenschappen en het Instituut (later faculteit) voor Toegepaste Economische Wetenschappen van de K.U.Leuven. Van deze beheersorganen en van diverse commissies bleven vergaderstukken bewaard. Een afzonderlijke serie briefwisseling (1950-1986) behandelt vooral administratieve en organisatorische kwesties. Een specifiek dossier belicht de perikelen rond Leuven-Vlaams en de werking van de Vereniging van Vlaamse Professoren. De lange professionele carrière van Leysen in de onderneming J. Van Breda & Co wordt in het archief nauwelijks belicht. De door Leysen als werkend vennoot van die firma gevormde bescheiden berusten in het bedrijfsarchief. De in afdeling 4 samengebrachte bestanddelen bieden vooral informatie over de Belgische (en internationale) verzekeringssector en over de engagementen van Leysen in zijn organisaties, zoals het Bureau International des Producteurs d'Assurances et de Réassurances (BIPAR), de Federatie der Producenten in Assuranties van België (FEPRABEL) en vooral de Beroepsvereniging van Verzekeringsmakelaars (BVVM). Een afzonderlijk dossier belicht de werking van de Belgische Vereniging van Banken (BVB) in de jaren 1972-1988. Hoewel de bestanddelen van vrij recente datum zijn, bieden ze op termijn wel perspectieven voor studiewerk over de belangenverdediging en de stapsgewijze regulering van de verzekeringssector in België. Als jurist en prominent bankier en verzekeraar
1936 - 1995Archief BE/942855/422 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Arthur Mulier
Beschrijving:
In het archief van A. Mulier, dat slechts een beperkt aantal coherente dossiers bevat, vindt men stukken en foto's die zijn jeugd- en studiejaren en de vele facetten van zijn loopbaan belichten. Er zijn documenten over zijn meer sociaal gerichte activiteiten in de Kortrijkse arbeiders- en coöperatieve beweging, enkele boeiende dossiers over de gerechtelijke vervolging wegens activisme en de impact daarvan en meer losse stukken over zijn latere politieke activiteiten. Uitgebreide documentatie over de bedrijven die Mulier leidde vindt men in deze archivalia niet terug: het betreft meestal stukken rond jubilea en andere feestelijkheden. Ze tekenen wel de atmosfeer die in de ondernemingen van Mulier en van zijn vrienden-industriëlen heerste. Onder de archivalia treft men ook een kopie aan van het dossier dat het Krijgsauditoraat na de oorlog over de Algemene Fluweelweverij aanlegde. Van Muliers lidmaatschap van werkgeversorganisaties en officiële raden en commissies zijn slechts disparate bronnen aanwezig.
1909 - 1976Archief BE/942855/452 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)werkgeversorganisaties (Subjects\W)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave