Resultaatlijst

 
  223 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 223 (0,03s)
Archieven Benedictijnen (OSB) - Sint-Andriesabdij Zevenkerken
1801 - 2013Archief BE/942855 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Belgica in de Vaticaanse archieven
Beschrijving:
De regestenlijsten en de microfilms betreffen de belgica in drie Vaticaanse archieven: 1. Het archief van de Congregatie van Buitengewone Kerkelijke Aangelegenheden (1878-1903) is ingedeeld in 'posizioni' of dossiers die chronologisch en doorlopend in 'fascicoli' of delen gebonden zijn. De omvang van een dossier kan zeer verschillend zijn. Zo bevat dossier 152 slechts één brief, een brief van Leopold II aan Leo XIII, terwijl dossier 151 alleen al 18 delen telt. Dit dossier behandelt samen met dossier 147 de Schoolstrijd en de daaropvolgende diplomatieke breuk tussen de Belgische regering en de H.-Stoel in 1880. Deze politiek-religieuze kwestie neemt meer dan de helft van het materiaal van dit fonds in beslag. Onder de andere onderwerpen vermelden we de voorzieningen getroffen door de Congregatie om de goederen van religieuze orden in België veilig te stellen, de militaire dienstplicht, de kerkhovenkwestie, en diverse onderwerpen die meer in rubriek 256 van het archief van het Staatssecretariaat (zie aldaar) zouden thuishoren. Opvallend is het grote aantal originele brieven van de Brusselse nuntius. Ook zijn jaarlijkse rapporten over een specifiek onderwerp werden hier bewaard. Hieruit blijkt dat dit fonds een noodzakelijke aanvulling vormt op rubriek 256 van het Staatssecretariaat. 2. Het archief van de Brusselse nuntiatuur (1875-1916) bevat een goudmijn aan informatie, deels complementair aan het archief van het Staatssecretariaat, rubriek 256, en het archief van de Congregatie voor Buitengewone Kerkelijke Aangelegenheden. Tussen deze instellingen werd immers een drukke correspondentie gevoerd. In het nuntiatuurarchief treft men de minuten van de nuntius en de originelen van de staatssecretaris aan, terwijl in rubriek 256 de originelen van de nuntius zitten en de minuten van de staatssecretaris. In het nuntiatuurarchief bevindt zich ook alle achtergrondinformatie en de briefwisseling die de nuntius voor het opstellen van zijn rapporten naar Rome verzamelde, naast de weerslag van zijn contacten en activiteiten ter plaatse. Het archief van de Brusselse nuntiatuur is voor de periode 1875-1904 onderverdeeld per nuntius en geklasseerd in bundels ('buste'), waarin thematische dossiers ('posizioni') werden ondergebracht. Een aantal posizioni komen regelmatig terug b.v. verkiezingen, Sint-Pieterspenning, Romeinse congregaties enz... Andere dossiers hebben een 'tijdelijk' karakter zoals b.v. de Schoolstrijd, de zaak Dumont, de sociale kwestie e.a. 3. Het archief van het Staatssecretariaat (1878-1915) wordt verdeeld per jaar en elke jaargang onderverdeeld in rubrieken waarvan er 300 voorzien zijn. De rubriek-indeling maakt een onderscheid tussen interne en buitenlandse aangelegenheden. De buitenlandse aangelegenheden zijn grotendeels geografisch afgebakend en hieronder vinden we 'rubrica 256 = Aja-Bruxelles nunzia'. Deze rubriek bevat de briefwisseling van de staatssecretaris met de internuntius van Den Haag en de nuntius van Bru
1875 - 1946Archief BE/942855/ Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW) - arrondissement Antwerpen
Beschrijving:
Het archief bestaat uit twee grote delen. Enerzijds zijn er de stukken van het Verbond der Christene Vakverenigingen van Antwerpen en Omstreken (1914 - 1979) met stukken afkomstig van zijn voorloper, het Verbond van Vakverenigingen van Antwerpen, vanaf 1895. Aan de hand van dze stukken kan men de werking van dit verbond reconstrueren, alsook de diverse sociaal-syndicale acties die het ondernam. Daarnaast zijn er omvangrijke dossiers over het ACW-Antwerpen, zijn antecedent het arrondissementswerkersverbond en zijn deelorganisaties. Meer beperkt in omvang maar niet minder belangrijk zijn de delen die het Verbond der Pensioenkassen, de samenwerkende maatschappij Lux, het beheer van het gebouwenpatrimonium aan de Nationalestraat, het Domein Schotenhof en vooral de vzw Bestuur van Katholieke Maatschappelijke Werken (vanaf 1926) betreffen. Enkele archivalia slaan tenslotte op de werkmanskringen, de vrouwenbeweging en de mutualiteiten op het einde van de 19e eeuw. De overgedragen foto's betreffen o.a. De Jonge Werkman en zijn stichter-proost Bloquaux en de Rerum novarumvieringen.
1895 - 2000Deelarchief BE/942855/10 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Fries Bijttebier
Beschrijving:
Dit weinig homogene archief omvat disparate dossiers over de CVP (1964-1965), het Middenstandshuis te Kortrijk (1960-1964), het VKW en het NCMV (1964-1970) te Kortrijk. De documentatie m.b.t. de jaarbeurzen is het meest uitgebreid (1979-1988).
1960 - 1988Archief BE/942855/100 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Robert Vandeputte
Beschrijving:
Het archief belicht enkel de activiteiten van Vandeputte na zijn opruststelling in de Nationale Bank (1974,) maar bevatten desondanks een schat aan informatie. In de chronologische reeksen manu- en typoscripten van artikels en in de schema's van zijn toespraken vindt de onderzoeker tal van opmerkelijke getuigenissen over de voor- en naoorlogse monetair-economische en politieke ontwikkelingen. Ook de typoscripten van zijn boeken zijn grotendeels bewaard gebleven.
1974 - 1995Archief BE/942855/1002 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Firmin Aerts
Beschrijving:
Het archief van F. Aerts gaat over de periode 1968 tot 1995, maar het merendeel van de aanwezige documenten slaan op zijn ambtsperiode als Staatssecretaris Energie en als Staatssecretaris Volksgezondheid en Leefmilieu (1981-1990). We vinden er onder meer een aantal dossiers met betrekking tot kernenergie en energie in het algemeen, de Kempense Steenkoolmijnen, petroleum, Mont Louis, Tsjernobyl (op het moment van de ramp was hij Staatssecretaris van Energie), NIRAS en het Studiecentrum voor Kernenergie van Mol, plannen voor een achtste kernreactor. Tevens is er een dossier over de Belgische participatie in de opwerkingsfabriek van Kalkar. Op basis van deze archivalia moet het zeker mogelijk zijn de toenmalige houding van de politiek verantwoordelijken ten opzichte van kernenergie en van bepaalde energievraagstukken in het algemeen te achterhalen. Voornamelijk de stukken met betrekking tot de ramp van Tsjernobyl en de gevolgen hiervan kunnen een interessante studie van de nodige stof voorzien. Bovendien bevindt zich in dit archief materiaal met betrekking tot milieuactivisme. Een aantal andere documenten slaan op zijn parlementaire activiteiten en zijn activiteiten binnen de CVP en zijn activiteiten in Sint-Truiden. Toch zijn deze slechts van een beperkt belang.
1968 - 1995Archief BE/942855/1004 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Wivina Demeester - De Meyer
Beschrijving:
Het archief bestaat uit thematisch aangelegde dossiers, gegroepeerd per thema en vaak chronologisch geordend. De thema's zijn: vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking, buitenlandse betrekkingen, gehandicapten, Zaïre, Latijns-Amerika, Midden-Oosten, Europa, Gezinsbeleid - Vrouwen - Huisvesting, landbouw, onderwijs, economische politiek, welzijnszorg, wetsontwerpen en varia.
1975 - 1990Archief BE/942855/1010 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief André Vlerick
Beschrijving:
Het archief van André Vlerick is een omvangrijk (53 strekkende meter) en opvallend volledig geheel. Het bestrijkt de jaren 1935-1990 en dus bijna de volledige levensloop van de archiefvormer. De bestanddelen behandelen nagenoeg alle aspecten van Vlericks professionele loopbaan. In een eerste afdeling werden de zorgvuldig bewaarde syllabussen en notitieschriften uit Vlericks studieperiode samengebracht. Veel stukken m.b.t. zijn jeugdjaren (o.m. i.v.m. KSA) gingen echter verloren toen zijn ouderlijk huis in Kortrijk door een bombardement in juli 1944 werd vernietigd. De stukken die bewaard zijn gebleven, bieden alsnog een mooie kijk op zijn studies en assistentschap en bovendien op zijn engagementen in de studentenbeweging net vóór en tijdens de oorlog. Vermeldenswaard zijn de documentatie voor en het manuscript van zijn proefschrift over de geschiedenis van de Gold Exchange Standard (1873-1939), dat evenwel nooit werd gepubliceerd of verdedigd. In deze afdeling werden ook de reeksen ondergebracht van de door Vlerick en zijn weduwe gekoesterde jaarvergaderingen van de Kortrijkse rethoricastudenten uit 1937 en van de Rechtenalumni van de promotie 1942. Die netwerken bleven ook in de latere loopbaan van Vlerick een grote rol spelen. Een tweede afdeling bevat dossiers uit de “overgangsjaren” 1945-1948, toen Vlerick als advocaat actief was, een jaar lang verbleef in Cambridge en tussendoor enigszins rusteloos een loopbaankeuze trachtte te maken. Het kortstondig engagement van Vlerick in het tijdschrift Democratische Studiebladen en in het Studie- en Documentatiecentrum van de CVP/PSC dienen hier zeker te worden aangestipt. De dossiers werpen een licht op de inbreng van zijn generatie binnen de jonge christen-democratische partij. Toen Vlerick in 1948 in dienst trad van het Belgisch Bestuur voor Economische Samenwerking (BBES), legde hij een uitvoerige documentatie over het Marshallplan. Verder belichten diverse (uitvoerige) bundels de concrete werking van de diverse programma-onderdelen. Ze bevatten dienaangaande uitvoerige briefwisseling, tal van interne werkdocumenten en dienstnota’s. De geïnteresseerde onderzoeker zal er ook veel leren over de contacten met de Amerikaanse overheden. De archiefonderdelen (afdeling 4) i.v.m. Vlericks academische loopbaan (1953-1985) en vooral over de werking van “zijn” seminaries zijn ongetwijfeld het omvangrijkst. De archivalia m.b.t. de werking van het SPSO (4.3.) vormen een eersterangsbron voor onderzoekers die de geschiedenis van het Vlaams managementonderwijs en specifiek van deze instelling wensen te onderzoeken. Vlerick bewaarde nauwgezet alle aankondigingen werkdocumenten en syllabussen van de diverse programma’s, lessenreeksen, studiedagen, debatavonden en onderzoeksinitiatieven. Verder bleven ook tal van casestudies van studenten en rapporten van assistenten bewaard. Ook zijn contacten met de BDOP/SIU en met andere managementopleidingen in binnen- en buitenland komen uitvoerig aan bod. Opvalle
1935 - 1990Archief BE/942855/1011 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jozef Cardijn
Beschrijving:
Het uitgebreide archief werd ten gevolge van een testamentaire beschikking bijeengebracht en geïnventariseerd door Cardijns medewerkster M. Fiévez. De originele stukken - het KADOC beschikt over een microfilm - bevinden zich op het Algemeen Rijksarchief te Brussel. Het archief is ruimer dan de nagelaten papieren van Cardijn. Zo zijn er ook documenten van medewerkers en oud-kajot(st)ers in opgenomen, getuigenissen, documentatie over de geschiedschrijving en niet in het minst heel wat archiefstukken van vóór 1945 die eigenlijk behoorden tot de secretariaatsarchieven van KAJ en JOC. De eerste afdeling bevat personalia. De volgende kapittels verwijzen naar de verschillende fasen uit zijn leven: zijn leraarschap aan het klein seminarie te Basse-Wavre en zijn eerste studiereizen (1907-1912), onderpastoor te Laken (1912-1918), directeur van Sociale Werken te Brussel (1915-1927) en vervolgens algemeen proost van (V)KAJ-JOC(F). Dit uiteraard zeer uitgebreide deel is verder chronologisch onderverdeeld; daarbinnen zijn de archivalia samengebracht die, hetzij de gehele beweging, hetzij de afzonderlijke takken betreffen. Een volgende, eveneens uitgebreide afdeling handelt over zijn activiteiten als proost van de Internationale KAJ. Daarin komen eerst de afzonderlijke contacten met continenten en landen aan bod, dan de organisatie en werking van de Internationale KAJ en de vele internationale reizen van Cardijn. Een zevende afdeling bevat de stukken rond zijn deelname aan het Tweede Vaticaans Concilie en een achtste belicht zijn functie als kardinaal, in het bijzonder zijn contacten met Rome. De volgende twee hoofdstukken betreffen de meer persoonlijke activiteiten en contacten en het gedachtengoed van Cardijn (eigen geschriften en inspiratiebronnen). Onder afdeling elf werd de documentatie rond de geschiedschrijving van de beweging en zijn stichter samengebracht en een laatste afdeling werd voorbehouden voor de audiovisuele bronnen (foto's, geluidsopnamen en films). Hiervan werd een selectie door het KADOC gereproduceerd.
1900 - 1980Archief BE/942855/103 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief CD&V-Senaatsfractie
Beschrijving:
Het archief van de CD&V-Senaatsfractie bestaat vooral uit briefwisseling, dossiers betreffende de Fractiedagen en verslagen van het Fractiebureau en de fractievergaderingen. Daarnaast zijn er tal van stukken, zoals nota's, toespraken en verslagen, in verband met het parlementair werk van de fractieleden. Tot slot bevat het archief nog een hele reeks van thematische dossiers (o.a. over abortus en de staatshervorming).
1967 - 1999Deelarchief BE/942855/1032 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)politiek (Subjects\P)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave