Resultaatlijst

 
  6 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 6 van 6 (0,01s)
1
Belgica in de Vaticaanse archieven
Beschrijving:
De regestenlijsten en de microfilms betreffen de belgica in drie Vaticaanse archieven: 1. Het archief van de Congregatie van Buitengewone Kerkelijke Aangelegenheden (1878-1903) is ingedeeld in 'posizioni' of dossiers die chronologisch en doorlopend in 'fascicoli' of delen gebonden zijn. De omvang van een dossier kan zeer verschillend zijn. Zo bevat dossier 152 slechts één brief, een brief van Leopold II aan Leo XIII, terwijl dossier 151 alleen al 18 delen telt. Dit dossier behandelt samen met dossier 147 de Schoolstrijd en de daaropvolgende diplomatieke breuk tussen de Belgische regering en de H.-Stoel in 1880. Deze politiek-religieuze kwestie neemt meer dan de helft van het materiaal van dit fonds in beslag. Onder de andere onderwerpen vermelden we de voorzieningen getroffen door de Congregatie om de goederen van religieuze orden in België veilig te stellen, de militaire dienstplicht, de kerkhovenkwestie, en diverse onderwerpen die meer in rubriek 256 van het archief van het Staatssecretariaat (zie aldaar) zouden thuishoren. Opvallend is het grote aantal originele brieven van de Brusselse nuntius. Ook zijn jaarlijkse rapporten over een specifiek onderwerp werden hier bewaard. Hieruit blijkt dat dit fonds een noodzakelijke aanvulling vormt op rubriek 256 van het Staatssecretariaat. 2. Het archief van de Brusselse nuntiatuur (1875-1916) bevat een goudmijn aan informatie, deels complementair aan het archief van het Staatssecretariaat, rubriek 256, en het archief van de Congregatie voor Buitengewone Kerkelijke Aangelegenheden. Tussen deze instellingen werd immers een drukke correspondentie gevoerd. In het nuntiatuurarchief treft men de minuten van de nuntius en de originelen van de staatssecretaris aan, terwijl in rubriek 256 de originelen van de nuntius zitten en de minuten van de staatssecretaris. In het nuntiatuurarchief bevindt zich ook alle achtergrondinformatie en de briefwisseling die de nuntius voor het opstellen van zijn rapporten naar Rome verzamelde, naast de weerslag van zijn contacten en activiteiten ter plaatse. Het archief van de Brusselse nuntiatuur is voor de periode 1875-1904 onderverdeeld per nuntius en geklasseerd in bundels ('buste'), waarin thematische dossiers ('posizioni') werden ondergebracht. Een aantal posizioni komen regelmatig terug b.v. verkiezingen, Sint-Pieterspenning, Romeinse congregaties enz... Andere dossiers hebben een 'tijdelijk' karakter zoals b.v. de Schoolstrijd, de zaak Dumont, de sociale kwestie e.a. 3. Het archief van het Staatssecretariaat (1878-1915) wordt verdeeld per jaar en elke jaargang onderverdeeld in rubrieken waarvan er 300 voorzien zijn. De rubriek-indeling maakt een onderscheid tussen interne en buitenlandse aangelegenheden. De buitenlandse aangelegenheden zijn grotendeels geografisch afgebakend en hieronder vinden we 'rubrica 256 = Aja-Bruxelles nunzia'. Deze rubriek bevat de briefwisseling van de staatssecretaris met de internuntius van Den Haag en de nuntius van Bru
1875 - 1946Archief BE/942855/ Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Zusters Picpussen - Klooster Tongeren
Beschrijving:
Het archief van de Tongerse zusters van de HH. Harten - ookwel picpussen genoemd - bevat materiaal over de organisatie van de communiteit en van de congregatie (ledenlijsten, jubilea, spiritualiteit, stichters). Ook de administratie van het Werk van het Kindje Jezus van Praag werd aan KADOC overgedragen (adresbestanden van het tijdschrift Ontmoeting, devotiemateriaal)
1960 - 2003Archief BE/942855/1088 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Benedictinessen (OSB) - Abdij Maria-Mediatrix en de H. Wivina Hekelgem
Beschrijving:
De benedictinessenabdij van Maria Mediatrix in Hekelgem ligt in de schaduw van haar mannelijke evenknie in Affligem. Nochtans heeft de abdij van Hekelgem een geschiedenis met opmerkelijke facetten. De stichting dateert van 1921, maar de sobere gebouwen werden pas betrokken in 1932. In de relatief kleine gemeenschap traden heel wat intellectueel hoogstaande Nederlandse vrouwen in. Zij hadden vaak al een leven als religieuze achter de rug in apostolische congregaties en zochten naar een meer contemplatief leven. Zij voelden zich aangetrokken door de benedictijnenorde, die op dat ogenblik een tweede opleving kende dankzij het oecumenische gedachtegoed (dom Lambert Beauduin, Keizersberg; Chevetogne), de liturgische beweging (Keizersberg, Affligem) en de vernieuwing van de religieuze kunst (Keizersberg met de kunstenaarskring La Croix Latine, Zevenkerken met L'Artisan Liturgique, dom Bosschaerts en Vita et Pax in Schoten). De jonge Nederlandse vrouwen plaatsten zich bovendien in het voetspoor van de eerste abdis, moeder Gertrudis, een merkwaardige vrouw. Zij heette Suzanna Schimm van der Loeff en was gehuwd met ingenieur Wim Molengraaff. Beiden bekeerden zich als protestanten tot het katholicisme en kozen radicaal voor de religieuze staat. Molengraaff werd picpus (de congregatie van pater Damiaan) en zij werd de stichteres van Hekelgem. KADOC kreeg al tientallen waardevolle archieven van religieuze instituten toevertrouwd, maar dat van Maria Mediatrix is het eerste archief van een abdij met allure dat in bewaring werd gegeven. Het gaat niet alleen om een uitgebreid en historisch kostbaar bestand. Het is ook bijzonder gedetailleerd ontsloten door een wetenschappelijke inventaris, het levenswerk van zuster Elisabeth Weebers. Die ‘becommentarieerde’ inventaris is niet enkel een wegwijzer in het archief, maar een archiefstuk op zich met talloze toelichtingen en historische verduidelijkingen bij de documenten. Hij gidst de onderzoeker feilloos naar de stichtingscontext, het bestuur en de constituties, de spiritualiteit en het religieus-liturgische leven, het patrimonium en de economische activiteit (hopcultuur, hostiebakkerij, iconen en neominiaturen) en ten slotte het ledenbestand. Onderzoek op basis van dit unieke bestand – aangevuld met de rijke bibliotheekselectie die KADOC vroeger al mocht maken - zal een licht werpen op én het vrouwelijke monastieke leven én de kerkgeschiedenis in het algemeen van de voorbije eeuw.
1921 - 2005Archief BE/942855/1359 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Gemeenschappelijke Noviciaatswerking (GNW)
Beschrijving:
Het archief van de Gemeenschappelijke Noviciaatswerking biedt informatie over de praktische werking van de organisatie tussen 1990 en 2004. Per werkjaar is een dossier aangelegd met correspondentie, werkprogramma's, vergaderstukken, evaluaties, gebedsdiensten en informatie over docenten en begeleiders. Daarnaast bevat het archief boekhoudkundige stukken, persknipsels en gegevens over aanstelling van pater Jan van de Poll tot directeur en de geschiedenis en doelstellingen van de organisatie.
1990 - 2004Archief BE/942855/1457 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Vereniging van Hogere Oversten van België (VHOB)
Beschrijving:
Het archief van de Vereniging van Hogere Oversten (VHOB) van België bevat verslagen, documentatie en aanwezigheidslijsten van vergaderingen. Het gaat enerzijds om interne vergaderingen zoals de Algemene vergadering en de diverse comités en commissies en anderzijds om bijeenkomsten met andere organisaties waaronder het overlegcomité caritas en de commissio mixta. Daarnaast onderhoudt de VHOB nauwe contacten met tal van andere organisaties waaronder de Pauselijke missiewerken, Hefboom en de commissie rechtvaardigheid en vrede. Op internationaal vlak richt de vereniging zich tot gelijkaardige organisaties zoals de Vereinigung Deutscher Ordensobern (VDO) in Duitsland en Samenwerking Nederlandse priester religieuzen (SNPR) in Nederland. Ook treffen we in het archief informatie over de organisatie van studiedagen, ledenlijsten en enquêtes aan. Op basis van deze enquêtes werden per religieuze orde of kloostercongregatie steekkaarten aangemaakt met persoonsgegevens van de respectieve leden. De documentatie met betrekking tot het tijdschrift Vinculum bestaat voornamelijk uit briefwisseling en abonnementenadministratie. Tot slot omvat het archief enkele thematische dossiers. De archivalia van de VHOB omvatten ook informatie over haar Franstalige tegenhanger, de Association des supérieurs majeurs de Belgique (ASMB). Het gaat vooral om verslagen van interne vergaderingen.
1956 - 2005Archief BE/942855/710 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Eduardus (Bert) Wellens
Beschrijving:
Het archief bevat de memoires (juni 1988) van de trappisten Bert Wellens (en deels Jef Sercu) als abt van de trappistenabdij in Westmalle (1956-1966). De memoires slaan ook op het verblijf vanaf 1966 van beiden als solitaire contemplatieven in de Bremberg in Haasrode. De nadruk ligt op de juridische status en op persoonlijke beleving van de auteur.
1956 - 1987Archief BE/942855/795 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)abdijen (Subjects\A)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave