BE/942855/1359 Archief Benedictinessen (OSB) - Abdij Maria-Mediatrix en de H. Wivina Hekelgem, 1921-2005 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1359
Title:Archief Benedictinessen (OSB) - Abdij Maria-Mediatrix en de H. Wivina Hekelgem
Archival type:archief
Creation date(s), details:1921-2005
Level:Archief

Information on extent

Extent:40 strekkende meter
Running meters:40,00

Information on context

Name of the creator / provenance:Benedictinessen - Abdij Maria Mediatrix, Affligem (1921-)
Authority link:Benedictinessen - Abdij Maria Mediatrix, Affligem (1921-)
Acquisition:Het archief van de benedictinessenabdij van Maria Mediatrix en de H. Wivina van Hekelgem werd in oktober 2005 aan KADOC-K.U.Leuven overgedragen.

Information on content and structure

Content:De benedictinessenabdij van Maria Mediatrix in Hekelgem ligt in de schaduw van haar mannelijke evenknie in Affligem. Nochtans heeft de abdij van Hekelgem een geschiedenis met opmerkelijke facetten.

De stichting dateert van 1921, maar de sobere gebouwen werden pas betrokken in 1932. In de relatief kleine gemeenschap traden heel wat intellectueel hoogstaande Nederlandse vrouwen in. Zij hadden vaak al een leven als religieuze achter de rug in apostolische congregaties en zochten naar een meer contemplatief leven. Zij voelden zich aangetrokken door de benedictijnenorde, die op dat ogenblik een tweede opleving kende dankzij het oecumenische gedachtegoed (dom Lambert Beauduin, Keizersberg; Chevetogne), de liturgische beweging (Keizersberg, Affligem) en de vernieuwing van de religieuze kunst (Keizersberg met de kunstenaarskring La Croix Latine, Zevenkerken met L'Artisan Liturgique, dom Bosschaerts en Vita et Pax in Schoten).

De jonge Nederlandse vrouwen plaatsten zich bovendien in het voetspoor van de eerste abdis, moeder Gertrudis, een merkwaardige vrouw. Zij heette Suzanna Schimm van der Loeff en was gehuwd met ingenieur Wim Molengraaff. Beiden bekeerden zich als protestanten tot het katholicisme en kozen radicaal voor de religieuze staat. Molengraaff werd picpus (de congregatie van pater Damiaan) en zij werd de stichteres van Hekelgem.

KADOC kreeg al tientallen waardevolle archieven van religieuze instituten toevertrouwd, maar dat van Maria Mediatrix is het eerste archief van een abdij met allure dat in bewaring werd gegeven. Het gaat niet alleen om een uitgebreid en historisch kostbaar bestand. Het is ook bijzonder gedetailleerd ontsloten door een wetenschappelijke inventaris, het levenswerk van zuster Elisabeth Weebers. Die ‘becommentarieerde’ inventaris is niet enkel een wegwijzer in het archief, maar een archiefstuk op zich met talloze toelichtingen en historische verduidelijkingen bij de documenten. Hij gidst de onderzoeker feilloos naar de stichtingscontext, het bestuur en de constituties, de spiritualiteit en het religieus-liturgische leven, het patrimonium en de economische activiteit (hopcultuur, hostiebakkerij, iconen en neominiaturen) en ten slotte het ledenbestand. Onderzoek op basis van dit unieke bestand – aangevuld met de rijke bibliotheekselectie die KADOC vroeger al mocht maken - zal een licht werpen op én het vrouwelijke monastieke leven én de kerkgeschiedenis in het algemeen van de voorbije eeuw.
Geographical information:Hekelgem

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Language:Nederlands
Finding aids:Zr. Elisabeth Weebers, Inventaris van het archief van de Benedictinessenabdij van Maria-Mediatrix en de H. Wivina, Hekelgem. Hekelgem, 2005.

Description management

Date(s) of description:2021
 

Descriptoren

Items:  abdijen (Subjects\A)
  levensbeschouwing (Subjects\L)
  contemplatieven (Subjects\C)
  religieuze orden (Subjects\R)
  religieuzen (Subjects\R)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven