Resultaatlijst

 
  7 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 7 van 7 (0,01s)
1
Archief Christelijke Volkspartij / Parti Social Chrétien (CVP/PSC) en de Christelijke Volkspartij (CVP)
Beschrijving:
Het archief van de CVP - Nationaal is een rijk en belangrijk archief. Het directe belang van dit archief is onmiddellijk duidelijk. Het is immers dé bron om de evoluties binnen de partij te gaan bestuderen. We vinden er in de eerste plaats verslagen en werkdocumenten van de nationale bestuursorganen van de partij, zoals het Nationaal Comité van CVP-PSC voor de splitsing in twee afzonderlijke partijen, de Vlaamse Vleugel van het nationaal Comité, het Bureau van het nationaal Comité, Partijraad, Partijbestuur, Dagelijks Bestuur, e.a. Van de diverse CVP-commissies en -werkgroepen (afdeling 2) werden eveneens notulen, werkdocumenten en documentatie overgemaakt. Die zijn echter minder volledig. De werking van het partijsecretariaat, het beheer en de ledenadministratie worden vrij uitvoerig gedocumenteerd. Ook het redactie-archief van het tijdschrift Zeg werd aan het KADOC overgemaakt. Het partijarchief bevat bovendien dossiers m.b.t. vrijwel alle nationale manifestaties en partijcongressen van de CVP sinds de stichting tot het einde van de jaren 1980. Ook over de kiescampagnes sinds 1954 is relatief veel materiaal bewaard gebleven. De door het nationaal partijsecretariaat verzamelde documentatie over de werking van de diverse CVP-arrondissementen en de onderlinge briefwisseling is eveneens uitvoerig te noemen. Het archief bevat bovendien uitvoerige documentatie m.b.t. de werking van de Bond voor CVP-Provincie- en Gemeenteraadsleden. Enkele bundels werpen een licht op de rol van de partij bij regeringsformaties en op haar binnenlandse en buitenlandse contacten. Het archief bevat overigens ook een omvangrijke audiovisuele collectie: fotocollectie(1958-1996) en affichecollectie (1978-2007). In de fotocollectie vind je in de eerste plaats foto's met betrekking tot de werking van de CVP en EVP: congressen, verkiezingen, activiteiten, kandidaten en leden, bestuur, werkgroepen en Europese werking. Daarnaast tref je er ook foto's aan van andere politieke partijen en organisaties en een thematisch geordende fotocollectie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Enkele van deze onderwerpen zijn: 'armoede', 'bedrijven, havens en industrie', 'derde wereld', 'energie', 'gehandicapten', 'woningen', 'milieu', 'verkeer','derde leeftijd', ... Tot slot bevat de collectie ook foto's met betrekking tot het buitenland. Deze zijn geordend per land of per persoon. Het betreft voornamelijk persfoto's die gebruikt werden voor hun tijdschriften 'ZEG' 'Keerpunt' en 'Ampersand'. De affichecollectie is een aanvulling op de reeds uitgebreide aanwezige collectie en betreft vooral affiches van de verkiezingen vanaf 2000.
1919 - 2016Deelarchief BE/942855/173 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jean-Luc Dehaene
Beschrijving:
Het archief van Jean-Luc Dehaene bestaat uit drie grote delen. Het eerste deel zijn de ministeriële vergaderingen (808 dozen). Hieronder vindt men werkdocumenten, notulen en agenda's van: - de federale Ministerraad (December 1981-februari 1992 en juni 1995-juni 1999) - het Kernkabinet (januari 1988-december 1991) - de vergaderingen van de eerste minister en de vice-eerste ministers (augustus 1988-november 1989) - het MCESC (januari 1982-december 1991) - de Regeringsraad (1986-1991) - het Overlegcomité Federale Regering - Executieven (november 1979-januari 1992) - de Ministeriële commissie Institutionele Hervormingen (april 1979-oktober 1988) - diverse ministeriële commissies (1982-1992). het tweede deel bestaat uit de persoonlijke en kabinetsdossiers (333 dozen) van J.-L. Dehaene. Men vindt er onder andere toespraken en persconferenties, briefwisseling (vooral 1997-1999), persknipsels i.v.m. zijn politiek optreden, briefwisseling en dossiers van de 'Buitenlandse Cel' van zijn kabinet, de Staatshervorming, etc. Het derde deel bestaat uit persknipsels i.v.m. algemene politieke ontwikkelingen: 1981-1999.
1964 - 1999Archief BE/942855/230 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Mark Eyskens
Beschrijving:
Het archief van Marc Eyskens bestaat uit kabinetsdossiers, vooral afkomstig van de kabinetten Financiën en Economische Zaken en van Buitenlandse Zaken. Belangrijke thema's zijn hier de nationale sectoren (o.a. staal, textiel en steenkool), het pensioensparen, de energiepolitiek, de fiscale hervormingen, het saneringsbeleid, de privatisering van overheidsbedrijven, de Generale Bankmaatschappij, de financiering van gewesten en gemeenschappen, de stimulering van het bedrijfsleven enz. Ook thema's die het financieel-economisch beleid overstijgen komen aan bod: het 'Sterrenkrijg'-programma, de legeraankopen, de schuldenlast van de Derde Wereld, het 'Super Snelle Trein'-dossier, de Bijzondere Machten enz. Voor 1981 (Eyskens Eerste Minister) zijn de notulen van het Kernkabinet Algemeen Beleid aanwezig. Aansluitend bij deze dossiers werd een reeks perscommuniqués, toespraken en interviews met Eyskens opgenomen (1977-1988). De dossiers afkomstig van het Kabinet van Buitenlandse Zaken heft betrekking op diverse aspecten van het Belgisch buitenlands beleid tussen 1989 en 1992. Men vindt er o.a. dossiers betreffende Europese ministerraden, de Golfcrisis in 1990, Belgische gijzelaars in Libanon, etc.
1958 - 2010Archief BE/942855/264 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Raphaël Hulpiau
Beschrijving:
Het archief van Hulpiau bevat documenten i.v.m. de Nationale Maatschappij voor de Huisvesting (NMH), ideaal voor een studie van het sociaal huisvestingsbeleid, de onderhandelingen voor de vorming van de regeringen Eyskens-Cools (januari 1972- november 1972) en Leburton-Tindemans-De Clercq (1973-1974). Over zijn eigen ministerfunctie van Volksgezondheid (1966-1968) zijn een beperkt aantal dossiers aanwezig. Tenslotte geeft een vrij uitgebreide en zeer diverse briefwisseling vanaf 1968 een beeld van zijn dienstbetoon en activiteiten.
1950 - 1980Archief BE/942855/313 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Paul Willem Segers
Beschrijving:
Ondanks enkele opvallende lacunes bieden de papieren Segers toch een vrij volledig beeld van de persoon, de sociale en politieke loopbaan en de diverse mandaten en lidmaatschappen van deze minister van Staat. Persoonlijke stukken zijn maar overvloedig aanwezig wanneer Segers ook in het publieke leven meer bekendheid verwerft. Persoonlijke briefwisseling, dagboekjes, agenda's en notitieschriftjes, toespraken, interviews en publikaties illustreren Segers' veelzijdigheid, zijn uiteenlopende interesses en vooral zijn ontelbare contacten en grote invloed. Vermeldenswaard en uiterst interessant zijn de uitgebreide jaarlijkse bundels met briefwisseling (vanaf 1921) over diverse thema's (vaak van groot politiek en sociaal belang) en met bekende en minder bekende personen. Ook het persoonlijk dienstbetoon van Segers vinden we in deze jaarlijkse en intern onmogelijk te ordenen dossiers terug. Wat de sociale loopbaan van Segers en meer bepaald zijn activiteiten binnen de christelijke arbeidersbeweging betreft, is het archief het poverst. Over Segers' studies aan de Sociale Hogeschool, zijn ambt van ACW-secretaris en -voorzitter, de beweging tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en zijn lidmaatschap van het Nationaal Bureau van het ACW zijn een beperkt aantal, maar soms interessante dossiers aanwezig. Zijn papieren i.v.m. het secretarisschap bleven wel vrij integraal bewaard in het archief van ACW-nationaal. Segers' beheersmandaten in de coöperatieve ondernemingen resulteerden wel in omvangrijke en soms cruciale dossiers (bv. over Welvaart). Volumineus maar van minder kwaliteit zijn de bundels met toespraken, o.a. bij Rerum novarumvieringen. Inzake Segers' activiteiten in partijverband zijn de papieren onevenwichtig. Behoudens enkele programma's en vergaderstukken slaan geen stukken op de vooroorlogse Katholieke Partij, waarin Segers nochtans als ACW-vertegenwoordiger een rol speelde. Zijn inbreng in en zijn verhouding tot de CVP-nationaal en de CVP-Antwerpen worden beter en uitvoeriger geïllustreerd. In het oog springen de dossiers met briefwisseling als voorzitter van de Vlaamse CVP en de CVP-Antwerpen, de uitgebreide bundels m.b.t. financiering van de CVP-kiescampagnes, de polls binnen de Antwerpse CVP en de verkiezingsdocumentatie in het algemeen. Over alle politieke functies van Segers treffen we materiaal in de papieren aan. Het gaat hierbij wellicht om kabinetsdossiers die Segers om de een of andere reden zelf bewaarde. Van de diverse schepenambten (en gemeenteraadsverkiezingen) zijn niet zo uitgebreide maar wel boeiende bundels beschikbaar over o.a. de samenstelling van de coalities, de Antwerpse havenproblematiek vóór en na de oorlog, de verwarde situatie te Antwerpen in mei 1940 en de economische, sociale en politieke problemen in het Groot-Antwerpen van tijdens de bezetting, Segers' verdedigingsdossier van na de bevrijding, de diamantnijverheid (1948-1953) enz. Het grootste deel van de papieren betreft kabinetsdossiers die
1919 - 1983Archief BE/942855/536 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Robert Vandekerckhove
Beschrijving:
Het archief van Vandekerckhove bevat niet over alle aspecten van zijn loopbaan informatie. De meeste stukken dateren uit de periode 1960-1980. Over de belangrijke periode die Vandekerckhoves notariaat voorafging, zijn bijna geen documenten bewaard (studentenbeweging, bezetting, stichting CVP/PSC). Naar eigen zeggen droeg Vandekerckhove de documenten met betrekking tot de stichtingsperiode van de CVP/PSC volledig over aan het CVP/PSC-secretariaat. De archiefstukken in verband met zijn voorzitterschap van de Cultuurraad zijn beperkt. Evenmin bleven alle documenten bewaard betreffende de Senaatscommissies waarin hij zetelde. Van de commissies Wederopbouw, Verzoekschriften, Naturalisaties, Parlementaire Werkzaamheden, Binnen-landse Aangelegenheden en Buitenlandse Zaken werden zelfs helemaal geen documenten teruggevonden. De inventaris bestaat uit 10 afdelingen. De belangrijkste gebeurtenissen uit Vandekerckhoves publiek leven werden als leidraad gevolgd: studies, functies binnen de CVP/PSC, verkiezing tot senator, voorzitter van de Cultuurraad, minister. In afdeling 1 werden de personalia ondergebracht. De onderzoeker vindt er gegevens in over zijn studies, notariaat, (zakelijke) contacten met familieleden, vrienden en kennissen en diverse lidmaatschappen, evenals de eerste aanzet van Vandekerckhove tot het neer-schrijven van zijn oorlogsherinneringen. Afdeling 2 belicht de CVP/PSC-werking, gaande van de nationale leiding tot de diverse studiecentra en de provinciale, arrondissementele en plaatselijke organisaties. Tevens bevat het briefwisseling met vooraanstaande CVP/PSC-politici, waarin het interne partijleven soms opvallend vrijmoedig wordt benaderd. Afdeling 3 behandelt Vandekerckhoves activiteiten als senator, inzonderheid zijn deelname aan een tiental Senaatscommissies en een aantal van zijn wetsvoorstellen. Afdeling 4 betreft de Vlaamse Beweging, communautaire problemen en de grondwetsherzieningen. Ze geeft belangrijke informatie over Vandekerckhoves lidmaatschap van het Comité der Acht, de Rondetafelconferentie en de Werkgroep Eyskens, evenals over het Egmontpact en de CVP-Werkgroep Staatshervorming. Afdeling 5 belicht de onderwijsproblematiek, in casu Vandekerckhoves deelname aan de vergaderingen van de Permanente Commissie van het Schoolpact, de Politieke Commissie voor de Expansie van het Hoger Onderwijs en de Contactcommissie voor de Herziening van het Schoolpact. Afdeling 6 behandelt de verkiezingen en de regeringsvormingen, in het bijzonder de vorming van de regeringen Harmel-Spinoy, Vanden Boeynants-De Clercq, Eyskens-Cools II en Martens I. Afdeling 7 is vrij summier en bevat enkele gegevens over het Cultuurpact en Vandekerckhoves voorzitterschap van de Cultuurraad. Afdeling 8 betreft Vandekerckhoves ministerschap en behelst grotendeels de gewestvorming. Tevens bevat het documenten in verband met de nota van Vandekerckhove betreffende de Schaarbeekse lokettenkwestie en in verband met het zogenoemde Co
1917 - 1980Archief BE/942855/698 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Jos De Saeger
Beschrijving:
Dit archief bevat de dossiers van de Ministerraad (1972-1977) en van diverse Ministeriële Comités (o.a. Vlaamse Aangelegenheden, Institutionele Hervormingen, Begroting, Wetenschapsbeleid, Economische en Sociale Coördonatie). Een tweede onderdeel van het archief bestaat uit een alfabetisch geordend dossierstelsel op naam van vooral personen en bedrijven waarmee De Saeger contacten onderhield. Een laatste uitgebreide reeks bestaat uit honderden thematische bundels over zaken die tot de ministeriële bevoegdheden van De Saeger behoorden of die zijn belangstelling wegdroegen.
1950 - 1998Archief BE/942855/924 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)coalitievorming (Subjects\C)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave