BE/942855/924 Archief Jos De Saeger, 1950-1998 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/924
Title:Archief Jos De Saeger
Archival type:archief
Creation date(s), details:[1950]-1998
Level:Archief

Information on extent

Extent:83 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Jos De Saeger (1911-1998)
Authority link:Jos De Saeger (1911-1998)
Archival history:Als accountant was De Saeger zich goed bewust van de waarde van een nauwgezet geordend en overzichtelijk archief. In een daartoe speciaal ingerichte ruimte in zijn woning te Mechelen legde hij sinds de jaren 1950 een uitgebreid persoonlijk klassement aan, ontsloten door een steekkaartensysteem. Verder bewaarde hij in zijn woning een volumineuze reeks dossiers afkomstig uit zijn kabinetsarchieven Openbare Werken en Volksgezondheid. Ze bevatten niet louter documentatie en ontvangen stukken maar ook veel briefwisseling en persoonlijke notities. De Saeger was een verwoed lezer en glosseerder. Tijdens de laatste jaren van zijn leven legde hij bovendien een divers documentatiebestand aan, met ijverig becommentarieerde knipsels en losse nummers van tijdschriften.
Acquisition:In augustus 1998 werd het archief in bewaring gegeven. Het persoonlijk archief, (de resten van) de kabinetsarchieven, de bibliotheek en het documentatiebestand werden allemaal naar het Centrum overgebracht. De familie gaf bovendien tal van foto's en prenten in bewaring.
In een tweede fase belandde ook een ruim kabinetsarchief (ca. 1972-1977) op KADOC dat door de kabinetsmedewerkster Lea Clarijs werd bewaard nadat er een einde kwam aan De Saegers ministeriële functies.

Information on content and structure

Content:Dit archief bevat de dossiers van de Ministerraad (1972-1977) en van diverse Ministeriële Comités (o.a. Vlaamse Aangelegenheden, Institutionele Hervormingen, Begroting, Wetenschapsbeleid, Economische en Sociale Coördonatie). Een tweede onderdeel van het archief bestaat uit een alfabetisch geordend dossierstelsel op naam van vooral personen en bedrijven waarmee De Saeger contacten onderhield. Een laatste uitgebreide reeks bestaat uit honderden thematische bundels over zaken die tot de ministeriële bevoegdheden van De Saeger behoorden of die zijn belangstelling wegdroegen.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Plaatsingslijst van het archief Jos De Saeger
 

Descriptoren

Items:  streekeconomie (Subjects\S)
  Caritas Catholica Belgica (1932-heden) (Organizations\C)
  Metaalbedrijf Nobels-Peelman (1853-1983) (Organizations\M)
  wetenschapsbeleid (Subjects\W)
  bio-ethiek (Subjects\B)
  coalitievorming (Subjects\C)
  openbare werken (Subjects\O)
  christen-democratie (Subjects\C)
  ruimtelijke ordening (Subjects\R)
  politiek (Subjects\P)
  gezondheidszorg [verplegend] (Subjects\G)
  staatshervorming (Subjects\S)
  verkeer (Subjects\V)
  kabinetsmedewerkers (Subjects\K)
  volksgezondheid (Subjects\V)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven