Resultaatlijst

 
  5 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 5 van 5 (0,01s)
1
Archief Mathieu Rutten
1785 - 2011Archief BE/942855/1821 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Alfons Jonckx
Beschrijving:
Het archief van Jonckx bevat enkele foto's en een beperkt aantal, weinig samenhangende persoonlijke stukken. Er zijn enkele eigen publikaties o.a. Belgica Juris Contemptrix (uitg. Centraal Comité voor Amnestie, 1932) en vooral een reeks notitieboekjes met aantekeningen bij lectuur, met korte bedenkingen en uitdrukkingen, over recht en geschiedenis of van religieuze aard. De weinige briefwisseling bevat o.m. een rapport van de Staatsveiligheid over Jonckx in Nederland (1934). Van Jonckx bleef ook een uitgebreide steekkaartenbak bewaard met zeer veel biografische, bibliografische en thematische informatie, o.a. over zijn contacten met integristische milieus.
1910 - 1945Archief BE/942855/331 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Louis Kiebooms
Beschrijving:
Het archief van Louis Kiebooms bevat, naast een verzameling van de artikels van Kiebooms in Gazet van Antwerpen, vooral uitgebreide dossiers over de wetgevende verkiezingen en over zijn parlementaire activiteiten. Belangrijke thema's in dit verband zijn repressie, epuratie en amnestie (statuut politieke gevangen, incivisme), Kongo (lid parlementaire Commissie van Koloniën), de Schoolstrijd in het arrondissement Antwerpen, de leerplicht, de taalwetgeving, militiewetgeving, de communautaire problematiek enz. Eveneens beschikbaar is uitgebreide documentatie over amnestie- en/of mensenrechtenorganisaties en over door de repressie getroffen personen.
1937 - 1968Archief BE/942855/376 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Victor Leemans
Beschrijving:
Het archief belicht voornamelijk Leemans' activiteit als secretaris-generaal van Economische Zaken van augustus 1940 tot september 1944. Over quasi alle belangrijke onderwerpen m.b.t. het sociaal-economisch leven in België tijdens de bezetting zijn bronnen aanwezig: de nieuwe financiële, economische en sociale instellingen (Emissiebank, Commissariaat-Generaal voor Prijzen en Lonen, de Warencentrales, de Hoofdgroeperingen als resultaat van de ordening van het bedrijfsleven ...), de buitenlandse handel en de financiële aspecten ervan (belangrijke dossiers), de voedselvoorziening, de verplichte tewerkstelling, de Duitse opeisingen, Winterhulp enz.
1930 - 1949Archief BE/942855/418 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Bert Peleman
Beschrijving:
Het archief Peleman geeft inzicht in de rijkgevulde loopbaan van een vooraanstaand figuur uit het katholieke Vlaamse cultuurleven. Naast de thematische foto- en knipselalbums bevat het archief onder meer documentatiemateriaal bij Pelemans' talrijke inspirerende reizen in het buitenland, bij zijn diverse publicaties en bij zijn belangstelling voor Reinaert de Vos en Tijl Uilenspiegel. Verder zijn er diverse documenten te vinden in verband met zijn functies als conservator van Mercatoria en directeur van Flandria Illustrata. Interessant zijn de talrijke typoscripten en fotokopieën van gelegenheidspublicaties, meestal gedichten. Minstens zo waardevol zijn de foto's van de hand van Willy Kessels, met wie Peleman meermaals samenwerkte. Een aanzienlijk deel van het archief bestaat uit tijdschriften, hoofdzakelijk over toerisme, literatuur, religie en Vlaams-nationalisme. Het archief bevat ook een vrij afgerond dossier inzake Pelemans repressieperiode. Over de Tweede Wereldoorlog is, afgezien van een interessant fotoalbum over De Meivisch, haast geen snipper bewaard. Wel vindt men dagboeknotities over zijn aanhouding in Antwerpen (1 september-14 november 1944) en een uitgebreide gevangenis-briefwisseling met zijn vrouw, ouders, advocaat, vrienden en kennissen. Verder treffen we een aantal gebundelde knipsels en memories van verdediging aan, met een uiteenzetting van de gebeurtenissen in Sint-Kwintens-Lennik. Onder zijn medegevangenen bevonden zich zoveel representanten van het Vlaamse culturele leven, dat Sint-Gillis de allure van een kunstenaarskolonie kreeg. Ook dat liet sporen na in het archief: een handgeschreven gedicht van mede-gedetineerde De Pillecijn, tekeningen en karikaturen van celgenoot Frans Van Immerseel, radioscripts voor Radio Sint-Gillis, toneelprogramma's, losse nummers van het gedetineerden-tijdschrift Opbouw, een reeks celliedjes voor gevangenisvrienden en een vijftal novellen, waaronder het autobiografische 'Wat groeit er uit dit kind? Schetsen uit de jeugdjaren'.
1927 - 1995Archief BE/942855/500 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)collaboratie (Subjects\C)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave