Resultaatlijst

 
  10 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 10 van 10 (0,01s)
1
Archief familie Casier
Beschrijving:
Het archief van de familie Casier bestaat uit drie delen. het eerste deel is gereserveerd voor de archivalia van Désiré Casier (1824 - 1915) en diens vrouw Léonie Henriette Le Grand (1825 - 1899). Het tweede deel bevat het archief van Joseph Casier (1852 - 1925) en zijn echtgenote Henriette Lierens (1856 - 1886). Het derde deel tenslotte bevat de archivalia van Fernand Casier (1880 - 1977) en diens echtgenote Marcelle Delcourt (1897 - 1982). Elk van deze bestanddelen bevat acht thematische afdeling, die voor elk persoonsarchief identiek zijn. Deze afdelingen zijn achtereenvolgens opvoeding en opleiding, professionele activiteiten, publiek optreden, onderscheidingen, huwelijks- en gezinsleven, archiefstukken betreffende familieleden, beheer van vermogen, gelieerde families. Het archief van deze familie is bijzonder rijk en uitgebreid en kan vanuit diverse invalshoeken bestudeerd worden. Het levert in de eerste plaats een bijdrage aan de mentaliteitsgeschiedenis van de hoge katholieke burgerij op het einde van de negentiende eeuw. Verder bevat het heel wat informatie betreffende het ultramontanisme. Het leeuwendeel van het archief bestaat uit het persoonlijk archief van Joseph Casier. Over nagenoeg alle activiteiten en functies die hij heeft waargenomen, is materiaal voorhanden. Eerst en vooral is het een interessante bron voor de opvattingen van de (oudheidkundige) Joseph casier t.o.v. kunst en monumentenzorg. Ook verschaft het een blik op het ontluikende organisatiekatholicisme in Gent in de tweede helft van de negentiende eeuw. In het archief bevinden zich eveneens de archieven van de textielbedrijven Casier Frères (Gent), SA de Quatrecht Corroirie en SA Union textile (Aalst). Verder bevat het eveneens het archief van het glazeniersatelier Bethune (1821-1894), in 1875 overgenomen door ir. architect Arthur Verhaegen (1847-1917) en vervolgens door Joseph Casier. Het bedrijfsarchief omvat kasboeken, orderboeken, een enorme fotocollectie, etc. Zowel de bedrijfs- als de kunsthistoricus (voor een stijlanalyse van het glazeniersatelier) kunnen hierin hun gading vinden. De uitgebreide verzameling foto's bij het archief zijn eveneens van belang. De archiefstukken betreffende de gelieerde families bevatten eveneens interessante informatie. De uitgebreide briefwisseling met de familieleden toont de hechte familieband en staat zelfs toe een blik te werpen achter de muren van de contemplatieve kloosters.
1842 - 1977Archief BE/942855/107 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Maria de Leebeeck
Beschrijving:
Het archief bestaat hoofdzakelijk uit stukken betreffende de activiteiten van Maria de Leebeeck als auteur en uit dossiers betreffende haar voordrachten en lesopdrachten. Het archief biedt een interessante bron voor de studie van opvattingen over seksualiteit, huwelijk, gezin, familie, enz. Persoonlijke documenten inzake opleiding, haar professionele activiteiten en contacten zijn slechts in geringe mate vertegenwoordigd in het archief.
1931 - 1985Archief BE/942855/1092 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie van Outryve d'Ydewalle
Beschrijving:
Het overgedragen familiearchief gaat terug tot het begin van de 18e eeuw. In combinatie met archieven van andere adellijke families leveren de bestanden-van Outryve d’Ydewalle boeiende perspectieven voor het historisch onderzoek. Aan de hand van o.a. erfenisdossiers, gedetailleerde staten van roerende en onroerende goederen, notariële akten en boekhoudkundige documenten kunnen de opbouw, de omvang en inhoud, het beheer en de instandhouding van het familiaal patrimonium in detail worden gereconstrueerd. De archieven leveren ook onmisbare bouwstenen voor biografisch-genealogisch onderzoek, voor de lokale geschiedenis (politiek, sociaal-economisch, kerkelijk, invloed van twee wereldoorlogen) en voor de historische ontwikkeling van landbouw en handel (vooral scheepvaart) in West-Vlaanderen. Hun belang schuilt echter vooral in de indringende wijze waarop ze een kijk bieden op de mentaliteit en de leefgewoonten in adellijke milieus in de afgelopen drie eeuwen. In het bijzonder de briefwisseling en de dagboeken hangen een beeld op van de opvattingen en praktijken inzake huwelijk, opvoeding en gezin, onderwijs, caritas, religieuze beleving, morele codes, omgangsvormen, lectuur enz. De onderzoeker die zich toelegt op de familiegeschiedenis van van Outryve moet gewezen worden op het werk van dom Jean-Baptist de Meester, monnik in Zevenkerken. Hij schreef een uitgebreide genealogie van de familie van Outryve en legde een interessante documentatie aan. Eén van de handschriften in typoschrift van zijn genealogische studie berust in het archief dat bij KADOC in bewaring werd gegeven. De documentatie waarop hij zijn werk baseerde werd na het overlijden van pater de Meester op het Rijksarchief te Brugge gedeponeerd. Het familiearchief van Outryve d'Ydewalle bevat eveneens de archiefbescheiden van de aanverwante families Saney en de Clercq.
1554 - 2006Archief BE/942855/1219 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Gerard Cooreman
Beschrijving:
De meest interessante dossiers verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog. Cooreman was toen als minister van Staat nauw bij het regeringswerk betrokken. Uit deze periode zijn o.a. te vermelden: documenten over de Vlaamse en Waalse beweging, de buitenlandse missies van Cooreman en een uitgebreide reeks verslagen van minister van Koloniën J. Renkin over de toestand in de kolonie (1915-1918). Cooreman had een interesse in de economische problematiek en men vindt dan ook een schat aan informatie betreffende bevoorrading van België en plannen voor de wederopbouw. Met betrekking tot de voor-oorlog vindt men interessante bronnen over de regeringscrisis van 1907 en het Katholiek Congres van Mechelen van 1909 dat door Cooreman werd voorgezeten. De archivalia van na de wapenstilstand zijn weinig belangrijk. Boeiend zijn de dossiers met personalia over de familie. Zij situeren niet alleen de figuur van Cooreman in zijn sociale context, maar tekenen ook de mentaliteit en levenswijze van een katholieke familie uit de hoge burgerij. De fotocollectie betreft eveneens de politieke loopbaan en de familie van Cooreman.
1870 - 1926Archief BE/942855/150 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Collection P.J. De Smet (S.J.)
ca. 1700 - 2007Archief BE/942855/1702 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie Joseph de Hemptinne
Beschrijving:
De kern van dit familiearchief wordt gevormd door de bescheiden van Joseph de Hemptinne, zijn kinderen en kleinkinderen. Daarnaast bevat het hoofdzakelijk bescheiden van de intimus aan huis, Victor Mousty. Het archief biedt een goed beeld van de leef- en denkwereld van een 19de- eeuws aristocratisch en diep religieus gezin. Het geeft tevens een goed inzicht in de hechte familiale banden. Tevens leggen de documenten getuigenis af over de geloofsbeleving en het kloosterleven in het laatste kwart van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Verder bevat het archief gegevens betreffende de missionering (van Syrië, Kongo en China). Ten slotte kan men ook wijzen op het archief van Raoul de Hemptinne (1884 - 1945), voor een studie van de rol van de Belgische adel in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder bevat het een schat aan gegevens betreffende diverse aspecten van het ultramontanisme. Ook is er informatie te vinden over de Pauselijke zoeaven.
1858 - 1950Archief BE/942855/195 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archives famille d'Hoop
1575 - 2012Archief BE/942855/2061 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie de Waepenaert de Kerrebroeck
16. eeuw - 1954Archief BE/942855/2100 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief familie Lammens-Verhaegen
Beschrijving:
Het archief van de familie Lammens-Verhaegen bestaat uit twee grote luiken. Enerzijds is er het archief van Jules Lammens, anderzijds zijn er de bescheiden van de nazaten in rechte lijn van Pierre-Théodore Verhaegen. De papieren van Jules Lammens zijn onvolledig bewaard. Privaat-familiale documenten en enkele retro-akten (b.v. eigendomstitels), documenten betreffende zijn huwelijk met de jonggestorven Marie-Louise Minne (inclusief een ingebonden reisdagboek uit 1846), briefwisseling met familieleden als zijn dochters, bleven wel zorgvuldig bewaard. Zijn activiteiten in het kader van de ultramontaanse actie, zijn betrokkenheid in de katholieke partij en zijn senatorschap voor het arrondissement Kortrijk kregen een eerder beperkte neerslag. Al werden deze papieren reeds intens geconsulteerd, toch bevat het fonds nog onbekenden, bijvoorbeeld zijn dagboekjes als student aan de universiteit Gent. Als preciosum kan onder meer een fraai in kleur handverlucht neogotisch huldealbum naar aanleiding van de 50ste verjaardag van 'Le Bien Public' worden vermeld. Het tweede deel, gevormd door de papieren van Eugène Verhaegen en diens echtgenote Florentine Nève, is uitgebreider, maar niet volledig. De kern van dit fonds betreft de briefwisseling van het echtpaar met hun kinderen. Blijkbaar zijn een deel van de zakelijke papieren van de liberaal-katholieke jurist en publicist Eugène Verhaegen eveneens verloren gegaan. Toch is er voldoende bewaard om zijn ideologische evolutie van liberaal naar meer democratisch reformistisch en uiterst gematigd ultramontanisme te bestuderen. De hoofdmoot van het familiearchief wordt uitgemaakt door het archief van Arthur Verhaegen. Het is een voorbeeld van een exhaustief archiefbestand, wat niet uitsluit dat een deel ervan tijdens de Eerste Wereldoorlog verloren ging. Naast alle privaat-familiale documenten – waaronder bv. heel wat ontroerende brieven uit de periode van zijn gevangenschap tijdens de Eerste Wereldoorlog - bewaarde de protagonist zorgvuldig alle dossiers betreffende zijn betrokkenheid in de ultramontaanse actie (strijdgenootschappen, schoolstrijd, Sint-Lucasscholen), zijn engagement na 1886 in de gematigde christen-democratie (Congressen van Luik, Belgische Volksbond), inclusief zijn parlementaire activiteiten. Ook zijn aandeel in het katholieke opbouwwerk in Gent (Antisocialistische Werkliedenbond, Gilde van Ambachten en Neringen, Volksbank, Oost-Vlaamse Landbouwersbond) is op papier bewaard. Er is slechts één grote lacune: tot nader bericht werd zijn architectuurarchief niet teruggevonden. Een rijke bron vormt zijn uitgebreide knipselcollectie. In samenwerking met het persagentschap Havas kreeg Verhaegen alle persartikelen uit nationale of lokale dag- of weekbladen toegezonden waarin hijzelf of een van de door hem geleide organisaties ter sprake kwamen. Deze knipselcollectie werd door hem voorzien van de nodige bibliografische referenties en ingekleefd in een tiendelige reeks folianten.
1768 - 2004Archief BE/942855/712 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Karel Van Burm
Beschrijving:
Karel Van Burm was een historisch geïnteresseerde verzamelaar. De veelal binnen zijn familiekring gevormde dossiers en stukken belichten o.m. de werking van de Gentse toneelvereniging Mariakring en de Studiekring Sint-Lucas. De zeer rijke collectie archivalia en publicaties van de drukkerij Stepman werden door vader Leopold Van Burm gered van de vernietiging, toen deze als aannemer werd belast met de ontruiming en herinrichting van de voormalige bedrijfsgebouwen. In de verzameling bevinden zich ook enkele dossiers i.v.m. dit bouwbedrijf en de familie Van Burm.
1790 - 1990Archief BE/942855/953 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)familie (Subjects\F)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave