Resultaatlijst

 
  9 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 9 van 9 (0,01s)
1
Archief Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW) - regio Zuid-Oost-Vlaanderen
Beschrijving:
Het archief bevat diverse dossiers met betrekking tot de arrondissementele werking en de bestuursorganen van het ACW-verbond Zuid-Oost-Vlaanderen.
1963 - 2013Deelarchief BE/942855/1361 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Placide De Paepe
Beschrijving:
De papieren De Paepe betreffen vooral zijn belangrijk wetgevend werk op sociaal terrein (pensioenwetgeving, ziekteverzekering, betaald verlof enz.). Het zijn hoofdzakelijk technische dossiers, geordend per wet of K.B., met o.m. stukken van Kamer en Senaat, nota's van de Ministerraad en het Ministerieel Comité voor Economische en Sociale Coördinatie, niet-officiële nota's en adviezen en persknipsels. Daarnaast bevat het archief o.m. documentatiemappen over de parlementaire tussenkomsten en initiatieven van De Paepe, toespraken als minister en als burgemeester van Gent en dossiers die betrekking hebben op zijn beheersfuncties. Op het KADOC bevindt zich eveneens de opname en de tekst van en interview met De Paepe (20 februari en 17 april 1986). Het gesprek betreft vrijwel alle aspecten van zijn loopbaan en is toegankelijk via uitgebreide klappers.
1935 - 1988Archief BE/942855/204 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Paul De Vlies
Beschrijving:
Het archief van Paul De Vlies geeft een goed beeld van de activiteiten en de interesses van deze CVP-politicus. Het archief bevat in de eerste plaaats dossiers gevormd tijdens zijn periode als gemeenteraadslid van Leuven en als parlementslid. In deze zin kan het archief een inzicht verschaffen in het bestuur van Leuven, het wetgevend werk van het parlement en de eventuele impact van Paul De Vlies. Het archief bevat verder archivalia betreffende een aantal intercommunales en maatschappijen, zoals de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMV) en de Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor Huisvesting Leuven (GMHL). Tenslotte bevat het archief nog de dossiers betreffende het dienstbetoon door Paul De Vlies.
1959 - 1995Archief BE/942855/218 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Clement Prieels
Beschrijving:
Het archief van Clement Prieels bevat naast enkele oudere personalia (syllabi, notaboekjes, brieven en knipsels) vooral recente bescheiden (jaren 1970-1997). Interessant zijn o.m. de dossiers over de fusie van gemeenten en de opmaak van gewestplannen in het arrondissement Aalst en dan vooral in de omgeving van Ninove. Verschillende dossiers betreffen zijn thuisgemeente Aspelare. Andere hebben betrekking op Prieels' mandaat als gemeenteraadslid in Ninove. Vermeldenswaard zijn ook de bundels m.b.t. de regionale sociale woningmaatschappijen, o.m. 'Ninove-Welzijn'. Ook de werking van CVP-arrondissement Aalst wordt ruim gedocumenteerd (jaren 1980). Als ACW-mandataris bewaarde Prieels de centrale vergaderdocumenten van ACW-Ninove en ACW-Aalst (jaren 1970-1980).
1950 - 1997Archief BE/942855/228 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Raphaël Hulpiau
Beschrijving:
Het archief van Hulpiau bevat documenten i.v.m. de Nationale Maatschappij voor de Huisvesting (NMH), ideaal voor een studie van het sociaal huisvestingsbeleid, de onderhandelingen voor de vorming van de regeringen Eyskens-Cools (januari 1972- november 1972) en Leburton-Tindemans-De Clercq (1973-1974). Over zijn eigen ministerfunctie van Volksgezondheid (1966-1968) zijn een beperkt aantal dossiers aanwezig. Tenslotte geeft een vrij uitgebreide en zeer diverse briefwisseling vanaf 1968 een beeld van zijn dienstbetoon en activiteiten.
1950 - 1980Archief BE/942855/313 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV)
Beschrijving:
Het archief van KAV-nationaal bestaat uit twee afzonderlijke gehelen, 'archief KAV' en 'archief KAV-aanvullingen'. Beide zijn afkomstig van het Nationaal Secretariaat in de Poststraat te Brussel, maar ze werden afzonderlijk en met ruime tussenpoos gedeponeerd. Het eerste gedeelte bevat de oudste stukken, zelfs in die mate dat er zich dossiers in bevinden van vóór de oprichting van de KAV die afkomstig zijn van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken. Ook het omgekeerde heeft zich voorgedaan. We kunnen hiervoor verwijzen naar het archief van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken (CSVW). De in dit archief aanwezige stukken van het CSVW hebben allen betrekking op diverse vakverenigingen, zoals de Centrale Vereniging der Belgische Kantwerksters of de Centrale Vereniging der Handschoenwerksters, voor de Tweede Wereldoorlog en zijn dan ook geschikte bronnen voor de studie van het vrouwelijke syndicalisme. Het eigenlijke archief van KAV-nationaal gaat terug tot de stichting van het Nationaal Verbond in 1920. Het bevat notulen en vergaderstukken van de verschillende bestuursorganen, archivalia i.v.m. statuten, congressen, diverse studiedagen; contacten met de koepelorganisatie ACW, met andere deelorganisaties van de christelijke arbeidersbeweging en met organisaties daarbuiten, met arrondissementele en plaatselijke vrouwengilden. Een andere reeks dossiers bevat algemene werkingsverslagen of heeft betrekking op (een aantal aspecten) van de KAV-werking: vormingswerk en lessenreeksen, godsdienstige werking, enkele oudere diensten (vnl. Moeder- en Kinderzorg, het vakantiehuis 'Zonnebloem'), actie- en belangstellingspunten rond wooninrichting en vrouwenarbeid. De archivalia over de concrete werking zijn echter onvolledig. Tenslotte is er het financieel archief van de beweging (tot het begin van de jaren vijftig) en een aantal persoonlijke archivalia van de leiding: M. Baers, H. De Coster, Ph. Van de Putte. Het archief 'KAV-aanvullingen', uitgebreider dan het voorgaande, bevat quasi uitsluitend bronnen uit de na-oorlog, enkele uitzonderingen (o.a. nog een deel van het archief van DGOG) daargelaten. Behalve dossiers inzake werkplanning, bestuursvergaderingen, nationale studiedagen, kader- en godsdienstige vorming zijn er, zoals in het eerste gedeelte, ook archivalia van enkele belangrijke diensten o.a. de studiedienst, de verbruikerswerking en de zgn. 'echtparen- en opvoedkundige werking'. Deze laatste activiteit gebeurde vaak samen met KWB. In de jaren vijftig werd met de mannelijke vormingsorganisatie immers een samenwerkingsverband opgericht: de Unie van Arbeidersgezinnen. Over de contacten en de samenwerking met andere deelorganisaties en diensten van het ACW, vooral dan de coöperaties, en met de koepel zelf (KAV vertegenwoordigd in bestuur en vele commissies) zijn eveneens bronnen aanwezig. Vrij uitgebreid is de documentatie over de externe vertegenwoordiging van KAV in binnen- en buite
12-1858 - 2017Deelarchief BE/942855/359 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Romain Moyersoen
Beschrijving:
Hoewel het archief van Romain Moyersoen kleiner in omvang is dan dat van zijn zoon Ludovic Moyersoen, weerspiegelt het archief zeer goed de diversiteit van diens lange en afwisselende politieke loopbaan. Over de meeste functies zijn dossiers bewaard, ook al zijn deze vaak weinig omvangrijk en coherent. Het archief is volgens deze politieke functies geordend. Interessant en uniek voor de onderzoeker is de uitgebreide en diverse briefwisseling met vele prominente katholieke politici uit de tussenoorlogse periode. Moyersoens persoonlijke rol in de uitbouw in de jaren 1920 van een prille sociale wetgeving komt in deze documenten goed tot uiting. Ze illustreren ook de stabiliserende betekenis van een figuur als Moyersoen in een door standentegenstellingen en financiële en politieke schandalen ontredderde katholieke partij in de jaren 1930. Ook in de positiebepaling van de partij tegenover de opkomende autoritaire strekking speelde Moyersoen een rol. Tenslotte belichten de dossiers eveneens de activiteiten en de opvattingen van de groep katholieke parlementsleden rond Moyersoen in het kader van de voorbereiding (1940-1944) van het naoorlogse België. Thema's als de voorbereiding van de oprichting van de CVP, invoering van de sociale zekerheid na 1945, de Koningskwestie en het sociaal huisvestingsbeleid van de nationale overheid voor en na Wereldoorlog II worden slechts fragmentarisch belicht. Ook het persoonlijk engagement van Moyersoen in bijvoorbeeld de christelijke mutualiteiten kreeg geen neerslag in het archief.
1887 - 1961Archief BE/942855/451 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Belgische Arbeiderscoöperatie (BAC)
Beschrijving:
Het vrij goed bewaarde BAC-archief bevat de hoofdbronnen voor de ontwikkeling van de BAC, Centrale Depositokas, haar voorloper vóór 1935 de Spaarbank der Christelijke Werklieden, en de geaffilieerde instellingen de Antwerpse Volksspaarkas, de Arbeidersbank van Brussel en de Auxiliaire Maatschappij voor Deelnamen. Van al deze instellingen zijn vrij homogene en uitgebreide verslagen van de bestuursorganen (algemene vergadering met uitgebreide balansen, beheerraad- en directievergaderingen onder wisselende benamingen) aanwezig. Briefwisseling (o.a. van directeurs), verslagen en diverse nota's verrijken de talrijke, vaak technische dossiers met een belangrijk kwantitatief element en geven een goed beeld van o.a. de verhouding tot en contacten met het ACW en zijn takken, met de moederholding het LVCC en zijn aangesloten maatschappijen, met andere financiële instellingen en overheidsinstanties (o.a. Centraal Bureau voor het Klein Spaarwezen, Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet). Voor de studie van regionale spaarinitiatieven, van sociale huisvesting (hypothecaire kredietverlening), van bancair-technische kwesties (hervorming bankwezen in 1935, diversifiëring van de diverse balansposten) en van de 'opvoedende en morele' aspecten van het spaarwezen biedt het archief voldoende materiaal.
1923 - 1978Archief BE/942855/62 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Christelijke Centrale voor Huisvesting (CCH)
Beschrijving:
Het archief van de Christelijke Centrale voor Huisvesting bevat naast vier banden met verslagen van de Beheerraad (1955-1969) ook nog één band met verslagen en briefwisseling betreffende de Algemene Vergadering (1955-1966).
1955 - 1969Archief BE/942855/790 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)sociale huisvesting (Subjects\S)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave