BE/942855/359 Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV), 1858/12-2017 (Deelarchief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/359
Title:Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV)
Archival type:archief
Creation date(s), details:1858-2017
Level:Deelarchief

Information on extent

Extent:80 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (1920-heden)
Authority link:Femma (1920-heden)

Information on content and structure

Content:Het archief van KAV-nationaal bestaat uit twee afzonderlijke gehelen, 'archief KAV' en 'archief KAV-aanvullingen'. Beide zijn afkomstig van het Nationaal Secretariaat in de Poststraat te Brussel, maar ze werden afzonderlijk en met ruime tussenpoos gedeponeerd.

Het eerste gedeelte bevat de oudste stukken, zelfs in die mate dat er zich dossiers in bevinden van vóór de oprichting van de KAV die afkomstig zijn van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken. Ook het omgekeerde heeft zich voorgedaan. We kunnen hiervoor verwijzen naar het archief van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken (CSVW). De in dit archief aanwezige stukken van het CSVW hebben allen betrekking op diverse vakverenigingen, zoals de Centrale Vereniging der Belgische Kantwerksters of de Centrale Vereniging der Handschoenwerksters, voor de Tweede Wereldoorlog en zijn dan ook geschikte bronnen voor de studie van het vrouwelijke syndicalisme.

Het eigenlijke archief van KAV-nationaal gaat terug tot de stichting van het Nationaal Verbond in 1920. Het bevat notulen en vergaderstukken van de verschillende bestuursorganen, archivalia i.v.m. statuten, congressen, diverse studiedagen; contacten met de koepelorganisatie ACW, met andere deelorganisaties van de christelijke arbeidersbeweging en met organisaties daarbuiten, met arrondissementele en plaatselijke vrouwengilden. Een andere reeks dossiers bevat algemene werkingsverslagen of heeft betrekking op (een aantal aspecten) van de KAV-werking: vormingswerk en lessenreeksen, godsdienstige werking, enkele oudere diensten (vnl. Moeder- en Kinderzorg, het vakantiehuis 'Zonnebloem'), actie- en belangstellingspunten rond wooninrichting en vrouwenarbeid. De archivalia over de concrete werking zijn echter onvolledig. Tenslotte is er het financieel archief van de beweging (tot het begin van de jaren vijftig) en een aantal persoonlijke archivalia van de leiding: M. Baers, H. De Coster, Ph. Van de Putte.

Het archief 'KAV-aanvullingen', uitgebreider dan het voorgaande, bevat quasi uitsluitend bronnen uit de na-oorlog, enkele uitzonderingen (o.a. nog een deel van het archief van DGOG) daargelaten. Behalve dossiers inzake werkplanning, bestuursvergaderingen, nationale studiedagen, kader- en godsdienstige vorming zijn er, zoals in het eerste gedeelte, ook archivalia van enkele belangrijke diensten o.a. de studiedienst, de verbruikerswerking en de zgn. 'echtparen- en opvoedkundige werking'. Deze laatste activiteit gebeurde vaak samen met KWB. In de jaren vijftig werd met de mannelijke vormingsorganisatie immers een samenwerkingsverband opgericht: de Unie van Arbeidersgezinnen. Over de contacten en de samenwerking met andere deelorganisaties en diensten van het ACW, vooral dan de coöperaties, en met de koepel zelf (KAV vertegenwoordigd in bestuur en vele commissies) zijn eveneens bronnen aanwezig. Vrij uitgebreid is de documentatie over de externe vertegenwoordiging van KAV in binnen- en buitenlandse organisaties. Al onmiddellijk na de oorlog speelde de KAV een belangrijke rol in de Algemene Raad voor Katholieke Vrouwen. Ook was ze lid van officiële adviesraden die de overheid installeerde inzake gezinshuisvestings- en welzijnsbeleid. Wat het buitenland betreft, zijn er heel wat dossiers over het lidmaatschap van de Internationale Vereniging voor Christelijke Arbeidersverenigingen (meer bekend onder het Franstalig letterwoord FIMOC), de Internationale Unie voor Gezinsorganisaties (UIOF), de Wereldunie van Katholieke Vrouwenorganisaties (UMOFC) en de Wereldbeweging van Moeders (MMM). Anders dan in het oudste gedeelte, is in het archief KAV-aanvullingen weinig te vinden over arrondissementele en plaatselijke vrouwengilden.

Een rijke verzameling foto's, affiches en films werd eveneens gedeponeerd.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV)
 

Descriptoren

Items:  politiek (Subjects\P)
  Cappe, Victoire (1886-1927) (Persons\C)
  Baers, Maria (1883-1959) (Persons\B)
  De Coster, Helena (1886-1973) (Persons\D)
  Beweging.net (1921-heden) (Organizations\B)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  christelijke arbeidersbeweging (Subjects\C)
  standenorganisaties (Subjects\S)
  vakbeweging (Subjects\V)
  sociale huisvesting (Subjects\S)
  gezin (Subjects\G)
  vrouwen (Subjects\V)
  arbeidersbeweging (Subjects\A)
  vrouwenemancipatie (Subjects\V)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:bevat:
BE/942855/2457/57 Website van Femma, -2023/03/01 (Bestanddeel)

BE/942855/818 Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) - arrondissement Oudenaarde, 1975-1995 (Deelarchief)

BE/942855/1510 Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) - afdeling Don Bosco Kessel-Lo, 1980-2007 (Deelarchief)

BE/942855/2 Archief Centrum voor Arbeidsvorming en Cultuurbeleid (CENTRAVOC), 1973-1997 (Archief)

BE/942855/128 Archief Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken (CSVW), 1912-1970 (Archief)

BE/942855/132 Archief Christene Vrouwengilde Neder-over-Heembeek, 1913-1956 (Archief)

BE/942855/266 Archief Familiehulp, 1947-1981 (Archief)

BE/942855/401 Archief Kristelijke Werknemersbeweging (KWB), 1941-2000 (Deelarchief)

BE/942855/482 Archief Ons Vooruitzicht - Verbond van Christelijke Vrouwenmutualiteiten, 1922-1980 (Archief)

BE/942855/782 Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) - afdeling Sint-Antonius Leuven, 1975-1983 (Deelarchief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven