Resultaatlijst

 
  6 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 6 van 6 (0,01s)
1
Archief Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken (CSVW)
Beschrijving:
Het archief belicht diverse aspecten van de geschiedenis van de christelijke sociale vrouwenbeweging. I.v.m. de activiteiten van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken zelf, zijn er dossiers van de diverse beleidsorganen, met statuten, over syndicale actie, koloniale werking, gewestelijke sociale scholen e.d. Ook over KAV, vooral m.b.t. de vooroorlogse werking en activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er enkele interessante bronnen. Het belangrijkste deel wordt evenwel gevormd door in dit fonds geïntegreerde persoonsarchieven van pioniers van de christelijke vrouwenbeweging in België: Maria Baers (1883-1959), Victoire Cappe (1886-1927) en proost Jan Belpaire (1881-1972). De verregaande identificatie tussen deze figuren en de beweging maken dat de verschillende om historische redenen met elkaar vervlochten delen moeilijk te ontwarren zijn. De papieren van Baers vormen de hoofdmoot. Het gaat om voordrachten en nota's o.m. over doelstellingen en ontwikkeling van de vrouwenbeweging, persoonlijke briefwisseling en een uitgebreide reeks parlementaire dossiers. Van 1936 tot 1954 zou ze immers als gecoöpteerd senator en in officiële raden (o.a. Hoge Raad van het Gezin) de belangenverdediging van de katholieke vrouwen ter harte nemen. In de tussenoorlogse periode vertegenwoordigde Baers eveneens de christelijke sociale vrouwenbeweging op het internationale forum, o.a. in de UCISS en het ICV, waar ze voorzitster was van de Vrouwencommissie. Ook over haar contacten met het IAB en met de Volkenbond zijn dossiers aanwezig. Van de jong gestorven Victoire Cappe zijn er diverse notities, documenten over haar buitenlandse reizen en briefwisseling o.a. met haar mentor, de Leuvense hoogleraar V. Brants. Uit de papieren van Jan Belpaire zijn vooral de dossiers m.b.t. de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen te vermelden. Tot slot bevat dit fonds het archief van de Dienst voor Gezinnen door Oorlog Geteisterd (DGOG), een katholieke humanitaire hulpactie tijdens de Tweede Wereldoorlog waarvoor het Algemeen Secretariaat in de Brusselse Poststraat lokalen ter beschikking stelde. Voor thema's als onderwijs voor en opvoeding en emancipatie van de volksvrouw, vrouwen en geloof/Kerk/Katholieke Actie, vrouwen en politiek enz. biedt het archief zeer veel informatie. Samen met het archief werd een omvangrijke verzameling foto's, affiches en films overgedragen.
1912 - 1970Archief BE/942855/128 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Bestelbaar Baers, Maria
s. d. (sine dato)Bestanddeel BE/942855/1328/42 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Madeleine De Roo
Beschrijving:
Het archief van Madeleine De Roo bestaat in hoofdzaak uit briefwisseling met Victoire Cappe en Maria Baers (1914-1916) en vooral met J. Cardijn (1917-1940), van wie zij de medewerkster was. Ook het testament van Cardijn van 1917 bleef bewaard en het overlijdensbericht van Madeleine De Roo (1969).
1914 - 1969Archief BE/942855/207 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV)
Beschrijving:
Het archief van KAV-nationaal bestaat uit twee afzonderlijke gehelen, 'archief KAV' en 'archief KAV-aanvullingen'. Beide zijn afkomstig van het Nationaal Secretariaat in de Poststraat te Brussel, maar ze werden afzonderlijk en met ruime tussenpoos gedeponeerd. Het eerste gedeelte bevat de oudste stukken, zelfs in die mate dat er zich dossiers in bevinden van vóór de oprichting van de KAV die afkomstig zijn van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken. Ook het omgekeerde heeft zich voorgedaan. We kunnen hiervoor verwijzen naar het archief van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken (CSVW). De in dit archief aanwezige stukken van het CSVW hebben allen betrekking op diverse vakverenigingen, zoals de Centrale Vereniging der Belgische Kantwerksters of de Centrale Vereniging der Handschoenwerksters, voor de Tweede Wereldoorlog en zijn dan ook geschikte bronnen voor de studie van het vrouwelijke syndicalisme. Het eigenlijke archief van KAV-nationaal gaat terug tot de stichting van het Nationaal Verbond in 1920. Het bevat notulen en vergaderstukken van de verschillende bestuursorganen, archivalia i.v.m. statuten, congressen, diverse studiedagen; contacten met de koepelorganisatie ACW, met andere deelorganisaties van de christelijke arbeidersbeweging en met organisaties daarbuiten, met arrondissementele en plaatselijke vrouwengilden. Een andere reeks dossiers bevat algemene werkingsverslagen of heeft betrekking op (een aantal aspecten) van de KAV-werking: vormingswerk en lessenreeksen, godsdienstige werking, enkele oudere diensten (vnl. Moeder- en Kinderzorg, het vakantiehuis 'Zonnebloem'), actie- en belangstellingspunten rond wooninrichting en vrouwenarbeid. De archivalia over de concrete werking zijn echter onvolledig. Tenslotte is er het financieel archief van de beweging (tot het begin van de jaren vijftig) en een aantal persoonlijke archivalia van de leiding: M. Baers, H. De Coster, Ph. Van de Putte. Het archief 'KAV-aanvullingen', uitgebreider dan het voorgaande, bevat quasi uitsluitend bronnen uit de na-oorlog, enkele uitzonderingen (o.a. nog een deel van het archief van DGOG) daargelaten. Behalve dossiers inzake werkplanning, bestuursvergaderingen, nationale studiedagen, kader- en godsdienstige vorming zijn er, zoals in het eerste gedeelte, ook archivalia van enkele belangrijke diensten o.a. de studiedienst, de verbruikerswerking en de zgn. 'echtparen- en opvoedkundige werking'. Deze laatste activiteit gebeurde vaak samen met KWB. In de jaren vijftig werd met de mannelijke vormingsorganisatie immers een samenwerkingsverband opgericht: de Unie van Arbeidersgezinnen. Over de contacten en de samenwerking met andere deelorganisaties en diensten van het ACW, vooral dan de coöperaties, en met de koepel zelf (KAV vertegenwoordigd in bestuur en vele commissies) zijn eveneens bronnen aanwezig. Vrij uitgebreid is de documentatie over de externe vertegenwoordiging van KAV in binnen- en buite
12-1858 - 2017Deelarchief BE/942855/359 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Bestelbaar Film "Jubelfeest Vrouwengilden 1920-1946, Brussel"
1946Stuk BE/942855/547/14 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Bestelbaar Film "Jubileum van het Algemeen Secretariaat van de Kristelijke Sociale Vrouwenwerken te Brussel"
20-6-1937Stuk BE/942855/547/32 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)Baers, Maria (1883-1959) (Persons\B)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave