Resultaatlijst

 
  3 records gevonden
Titel/InhoudPeriodeNiveauCode Context
Resultaten 1 - 3 van 3 (0,01s)
1
Archief Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW)
Beschrijving:
In het algemeen kan worden gesteld dat het ACW-archief een essentiële bron vormt voor de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van ons land vanaf 1920. Het is een omvangrijk en rijk geheel met weliswaar enkele storende leemten. Zo ontbreken van alle nationale bestuursorganen de verslagen van verscheidene jaren. Ook de briefwisseling vanuit het nationaal secretariaat is verre van volledig. Daar tegenover staat dat het archief ons via verslagen en briefwisseling zeer goed informeert over de werking op gewestelijk, arrondissementeel en provinciaal vlak (dossiers van de secretarissenvergaderingen en m.b.t. de ACW-verbonden, vaak vanaf hun oprichting). De dossiers afkomstig van of betreffende de ACW-takken (ACV, LCM, KWB en EP, KAV-LOFC, (V)KAJ-JOC(F), LVCC) zijn zeer uitgebreid maar wellicht toch onvolledig bewaard gebleven. Eenzelfde opmerking kan gelden voor die bundels die slaan op de werking van de talrijke centrales (beroepsoriëntering, volksontwikkeling), tijdelijke commissies en werkgroepen (Familiale Commissie, Congocommissie, Sociale Zekerheid, Fiscale Commissie, Jeugd, Verbruik, Onderwijs, enz.) en diensten (o.a. studiedienst). De bewegingspers, Vlaamse Sociale Weken, Vlaamse Sociale Studiedagen, Sociale Scholen en Rerum novarumvieringen komen eveneens uitgebreid aan bod, net als de talrijke contacten met sociale (zuster)organisaties in het buitenland. Over de politieke werking van het ACW informeert het archief de onderzoeker uitstekend: de vertegenwoordiging van het ACW in de Katholieke Partij en de CVP, in regering, Kamer en Senaat en provincie- en gemeenteraden wordt goed geïllustreerd. Over bepaalde politieke vraagstukken (Koningskwestie, Schoolstrijd) en over vele kiesstrijden zijn dossiers aanwezig. Tenslotte treffen we in het archief nog de bundels aan i.v.m. contacten met derden (episcopaat, andere katholieke organisaties, overheid, werkgevers, enz.), enkele personalia en kleinere fondsen van oud-verantwoordelijken (o.a. R. Hulpiau en O. Behogne). Een belangrijke later overgedragen aanvulling betreft het ACW-archief tot en met 1979. Het gaat hier om het vrij volledige archief van het nationaal secretariaat, de nationale diensten, de persoonlijke klassementen ìvan enkele verantwoordelijken en de centrale boekhouding. Eveneens bevinden zich in deze aanvulling archivalia afkomstig van mgr. Fraeyman, B. Drees en de ACW-Congocommissie. Intussen zijn ook archieven uit latere periodes overgedragen. Bij het archief hoort een rijke foto-, film- en affichecollectie.
1906 - 2013Deelarchief BE/942855/30 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV)
Beschrijving:
Het archief van KAV-nationaal bestaat uit twee afzonderlijke gehelen, 'archief KAV' en 'archief KAV-aanvullingen'. Beide zijn afkomstig van het Nationaal Secretariaat in de Poststraat te Brussel, maar ze werden afzonderlijk en met ruime tussenpoos gedeponeerd. Het eerste gedeelte bevat de oudste stukken, zelfs in die mate dat er zich dossiers in bevinden van vóór de oprichting van de KAV die afkomstig zijn van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken. Ook het omgekeerde heeft zich voorgedaan. We kunnen hiervoor verwijzen naar het archief van het Algemeen Secretariaat der Christelijke Sociale Vrouwenwerken (CSVW). De in dit archief aanwezige stukken van het CSVW hebben allen betrekking op diverse vakverenigingen, zoals de Centrale Vereniging der Belgische Kantwerksters of de Centrale Vereniging der Handschoenwerksters, voor de Tweede Wereldoorlog en zijn dan ook geschikte bronnen voor de studie van het vrouwelijke syndicalisme. Het eigenlijke archief van KAV-nationaal gaat terug tot de stichting van het Nationaal Verbond in 1920. Het bevat notulen en vergaderstukken van de verschillende bestuursorganen, archivalia i.v.m. statuten, congressen, diverse studiedagen; contacten met de koepelorganisatie ACW, met andere deelorganisaties van de christelijke arbeidersbeweging en met organisaties daarbuiten, met arrondissementele en plaatselijke vrouwengilden. Een andere reeks dossiers bevat algemene werkingsverslagen of heeft betrekking op (een aantal aspecten) van de KAV-werking: vormingswerk en lessenreeksen, godsdienstige werking, enkele oudere diensten (vnl. Moeder- en Kinderzorg, het vakantiehuis 'Zonnebloem'), actie- en belangstellingspunten rond wooninrichting en vrouwenarbeid. De archivalia over de concrete werking zijn echter onvolledig. Tenslotte is er het financieel archief van de beweging (tot het begin van de jaren vijftig) en een aantal persoonlijke archivalia van de leiding: M. Baers, H. De Coster, Ph. Van de Putte. Het archief 'KAV-aanvullingen', uitgebreider dan het voorgaande, bevat quasi uitsluitend bronnen uit de na-oorlog, enkele uitzonderingen (o.a. nog een deel van het archief van DGOG) daargelaten. Behalve dossiers inzake werkplanning, bestuursvergaderingen, nationale studiedagen, kader- en godsdienstige vorming zijn er, zoals in het eerste gedeelte, ook archivalia van enkele belangrijke diensten o.a. de studiedienst, de verbruikerswerking en de zgn. 'echtparen- en opvoedkundige werking'. Deze laatste activiteit gebeurde vaak samen met KWB. In de jaren vijftig werd met de mannelijke vormingsorganisatie immers een samenwerkingsverband opgericht: de Unie van Arbeidersgezinnen. Over de contacten en de samenwerking met andere deelorganisaties en diensten van het ACW, vooral dan de coöperaties, en met de koepel zelf (KAV vertegenwoordigd in bestuur en vele commissies) zijn eveneens bronnen aanwezig. Vrij uitgebreid is de documentatie over de externe vertegenwoordiging van KAV in binnen- en buite
12-1858 - 2017Deelarchief BE/942855/359 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur
Archief Brusselse Werkmanshuizen
Beschrijving:
Het archief bestaat uit gemicrofilmde exemplaren van pamfletten van de Brusselse Werkmanshuizen en van periodieken die door die huizen en de Brusselse christelijke arbeidersbeweging werden uitgegeven (Bulletin des Maisons des Ouvriers, Stad en Dorp, De arbeider, Concordia, L'Action démocratique en de Volksvriend).
1894 - 1940Archief BE/942855/97 Lokaliseert de beschrijving in de boomstructuur

Zoekcriteria
Descriptor(-en)standenorganisaties (Subjects\S)
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven

Legenda
Bestelbaar
Lokaliseren in de boomstructuur
Afbeelding beschikbaar, klik voor weergave