BE/942855/264 Archief Mark Eyskens, 1958-2010 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/264
Title:Archief Mark Eyskens
Archival type:archief
Creation date(s), details:1958-2010
Level:Archief

Information on extent

Extent:33 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Mark Eyskens (1933-)
Authority link:Mark Eyskens (1933-)

Information on content and structure

Content:Het archief van Marc Eyskens bestaat uit kabinetsdossiers, vooral afkomstig van de kabinetten Financiën en Economische Zaken en van Buitenlandse Zaken. Belangrijke thema's zijn hier de nationale sectoren (o.a. staal, textiel en steenkool), het pensioensparen, de energiepolitiek, de fiscale hervormingen, het saneringsbeleid, de privatisering van overheidsbedrijven, de Generale Bankmaatschappij, de financiering van gewesten en gemeenschappen, de stimulering van het bedrijfsleven enz. Ook thema's die het financieel-economisch beleid overstijgen komen aan bod: het 'Sterrenkrijg'-programma, de legeraankopen, de schuldenlast van de Derde Wereld, het 'Super Snelle Trein'-dossier, de Bijzondere Machten enz. Voor 1981 (Eyskens Eerste Minister) zijn de notulen van het Kernkabinet Algemeen Beleid aanwezig. Aansluitend bij deze dossiers werd een reeks perscommuniqués, toespraken en interviews met Eyskens opgenomen (1977-1988). De dossiers afkomstig van het Kabinet van Buitenlandse Zaken heft betrekking op diverse aspecten van het Belgisch buitenlands beleid tussen 1989 en 1992. Men vindt er o.a. dossiers betreffende Europese ministerraden, de Golfcrisis in 1990, Belgische gijzelaars in Libanon, etc.

De aanvulling van 2010 is voornamelijk documentair van aard. Men vindt verschillende dossiers terug aangaande de talrijke academische, politieke, economische en culturele organisaties waarbinnen Mark Eyskens een mandaat bekleedt. Opvallend is dat deze aanvulling weinig dossiers bevat inzake nationale politiek. Uitgebreider gedocumenteerd zijn de internationale politieke organisaties en comités waarbinnen hij zetelt. Deze hebben echter niet noodzakelijk betrekking op activiteiten en innitiatieven van Mark Eyskens zelf, maar zijn - weeral - eerder documentair. Een omvangrijk onderdeel van deze aanvulling is de briefwisseling. Het betreft hoofdzakelijk inkomende post en beslaat de talrijke activiteiten waarbij Mark Eyskens betrokken was en is. Uitgaande briefwisseling is slechts sporadisch bewaard gebleven. Andere omvangrijke en mogelijk inhoudelijk interessante dossiers zijn deze aangaande de vele toespraken en lezingen gegeven door Mark Eyskens en deze met artikels, opiniestukken en los tekstmateriaal. Deze stukken geven de observatie en interpretatie weer van verschillende facetten van de Belgische (en internationale) samenleving door een politicus kenmerkend voor de laatste decennia van de 20e eeuw.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Plaatsingslijst van het archief Mark Eyskens
 

Descriptoren

Items:  economie (Subjects\E)
  politiek (Subjects\P)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  buitenlandse politiek (Subjects\B)
  coalitievorming (Subjects\C)
  politieke partijen (Subjects\P)
  christen-democratie (Subjects\C)
  federalisme (Subjects\F)
  economische crisis (Subjects\E)
  energiebeleid (Subjects\E)
  Europese eenmaking (Subjects\E)
  financiën (Subjects\F)
  staatshervorming (Subjects\S)
  industrie (Subjects\I)
  Eyskens, Mark (1933-) (Persons\E)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven