BE/942855/2139 Archief Maricolen - Deinze, 1522-2016 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/2139
Title:Archief Maricolen - Deinze
Creation date(s), details:1522-2016
Level:Archief

Information on extent

Extent:6,6 strekkende meter
Extent, remarks:46 archiefdozen, 5 prentendozen

Information on context

Name of the creator / provenance:Congregatie van de Zusters Maricolen, Akkergem/Gent/Deinze (1671-heden)
Authority link:Congregatie van de Zusters Maricolen, Akkergem/Gent/Deinze (1671-heden)

Information on content and structure

Content:Het archief van de zusters Maricolen uit Deinze bevat een brede waaier aan informatie. Om te beginnen bleven in het archief een veelheid aan kronieken en geschiedkundige teksten bewaard. De geschriften van stichtster Anna Puttemans zelf vormen daarvan de meest waardevolle maar ook veel van de zusters die na haar kwamen droegen hun steentje bij aan de geschiedschrijving over de congregatie via eigen teksten.

Op bestuurlijk vlak geeft het archief ook een inkijk, al is die eerder beperkt. Zo bleven er onder andere statuten, regelboeken, stukken in verband met de keuze van oversten en uiteenlopende briefwisseling bewaard. Via de registers met sterfdata, uittreksels uit burgerlijke stand of ledenlijsten geeft het archief ook inzicht in de samenstelling van de verschillende huizen en dus de congregatie. De archiefstukken werpen aansluitend ook een blik op het religieuze kader van de Maricolen. Meer bepaald de formulier- of ceremonieboeken en de schriftjes met voorschriften geven inzicht in het leven als novice, dan wel als volwaardig zuster van de congregatie.

Het zwaartepunt van het archief ligt naast het geschiedkundige aspect echter op de stukken specifiek voor de verschillende huizen en de daarbij horende scholen. In het bijzonder zijn vooral de stukken in verband met het huis 'De Rode Lijvekens' in Gent interessant. Voor het overige bevat dit deel van het archief vooral kaartmateriaal en dossiers omtrent verbouwingen. Om een lang verhaal kort te maken omvat dit archief voornamelijk informatie over de initiële stichting en de eerste jaren van de congregatie, gevolgd door recentere stukken in verband met de bijhuizen en scholen.

Conditions of access and use

Access regulations:Raadpleegbaar na toestemming van de bewaargever. Voor raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst of inventaris.
 

Descriptoren

Items:  congregatie [Romeinse Curie] (Subjects\C)
  Deinze [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ])
  Maldegem [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Eeklo [ arrondissement ])
  Gent [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Gent [ arrondissement ])
  onderwijs (Subjects\O)
  weeshuizen (Subjects\W)
  Puttemans, Anna (1623-1673) (Persons\P)
 

Verpakkingseenheden

Aantal:1
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven