BE/942855/1756 Archief Maricolen - Dendermonde/Lede, 1680-2011 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1756
Title:Archief Maricolen - Dendermonde/Lede
Archival type:archief
Creation date(s), details:1680-2011
Level:Archief

Information on extent

Extent:3, 5 strekkende meter
Extent, remarks:30 archiefdozen, 1 klokdoos

Information on context

Name of the creator / provenance:Congregatie van de Zusters Maricolen, Dendermonde/Lede (1663-heden)
Authority link:Congregatie van de Zusters Maricolen, Dendermonde/Lede (1663-heden)
Archival history:Het moederklooster van de congregatie in Dendermonde werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. Zowat het hele congregatiearchief ging daarbij verloren. Slechts enkele oorkonden uit de late 17de en uit de 18de eeuw en een aantal losse bescheiden uit de 19de eeuw zijn bewaard gebleven.
Acquisition:Het archief werd in 2011 overgedragen aan KADOC.

Information on content and structure

Content:Het archiefbestand van de Zusters Maricolen van Dendermonde/Lede bestaat hoofdzakelijk uit economisch archief en stukken betreffende de apostolaatsinstellingen, ondergebracht in een omvangrijke vierde afdeling. Het betreft in de eerste plaats stukken in verband met het algemene financiële en patrimoniumbeheer van de congregatie: rekeningregisters, bescheiden in verband met schenkingen, erfenissen, pachtinkomsten, leningen, hypotheken en verzekeringen, evenals overzichten van het onroerend patrimonium van de congregatie en bescheiden aangaande huurovereenkomsten en eigendomsoverdrachten onder zusters. De vergaderverslagen en (onvolledige) jaarrekeningen van de vzw Zusters Maricolen van Dendermonde zijn ook voor handen. Aansluitend bij de oorspronkelijke structuur van het bestand, voornamelijk bestaande uit thematische dossiers, zijn de meeste archiefbescheiden samengebracht per lokaliteit. Het gaat om notarisakten, bouwdossiers en andere stukken in verband met het onderhoud van de gebouwen, registers van inkomsten- en uitgaven en stukken in verband met de apostolaatsinstellingen in Dendermonde, Lede, Vlierzele, Wanzele, Sint-Gillis-Dendermonde, Impe en Iddergem. Voornamelijk de ontwikkelingen in het ruisthuis Mariatroon in Dendermonde, het Psychiatrisch Ziekenhuis Zoete Nood Gods in Lede en de scholen in Sint-Gillis bij Dendermonde zijn goed gedocumenteerd. Ook over de scholen in Vlierzele, Wanzele, Papegem, Impe en Iddergem zijn stukken bewaard gebleven.

Naast het uitgebreide vierde onderdeel, bevat het bestand nog vijf andere thematische afdelingen, beginnende bij de eerste afdeling ‘Historiek’. Deze afdeling bevat voornamelijk historische overzichten betreffende de congregatie, evenals een uitgebreid dossier over de feestelijkheden rond het driehonderdjarig bestaan van de stichting van Anna Puttemans in 1963. In afdeling twee zijn de schaarse stukken ondergebracht die verband houden met de leden van de congregatie. Het gaat om een ledenlijst met gegevens over zusters ingetreden na 1925, stukken in verband met eretekens en begraafplaatsen van zusters en een aantal professieritualen. Stukken in verband met het bestuur van de congregatie, ondergebracht in een derde afdeling, betreffen in de eerste plaats de diverse leefregels en statuten van de congregatie. Voorts worden een register met vergaderverslagen van de raad van de congregatie en een dossier in verband met het hervormingskapittel van 1969-1970 bewaard, evenals uiteenlopende bescheiden aangaande de contacten met de geestelijke directeurs van de congregatie, met het bisdom Gent en met de Romeinse Curie.

Afdeling vijf spitst zich toe op stukken in verband met de religieuze en professionele vorming van de zusters. Het betreft hier voornamelijk cursussen en nota’s bij conferenties, bezinnings- en informatiedagen. De zesde afdeling, ten slotte, bevat stukken die verband houden met de externe contacten van de congregatie: betrekkingen met de Karmelorde en met andere Maricolen- en zustercongregaties.
System of arrangement:Tijdens de ordening van het archief, die in 2007 met behulp van de medewerkers van het FoKAV werd afgerond, werd gekozen voor een archiefschema gebaseerd op de handleiding voor het beheer en de ontsluiting van archieven van het KADOC. Het schema werd wel aangepast aan de specifieke inhoudskenmerken van het bestand en is ingedeeld in zes thematische afdelingen. Ook werden bestaande dossiers – voornamelijk in verband met bouwwerken en apostolaatsinstellingen – in de nieuwe structuur ingepast.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief Congregatie van de Maricolen van Dendermonde/Lede

Information on related materials

Originals (existence, storage location):Het intrederegister (17de-20ste eeuw) en een collectie bidprentjes van overleden zusters (19de-20ste eeuw) bleven in bewaring bij de algemeen overste van de congregatie

Description management

Date(s) of description:2011
 

Descriptoren

Items:  kloosters (Subjects\K)
  religieuze instituten (Subjects\R)
  vrouwen (Subjects\V)
  onderwijs (Subjects\O)
  Puttemans, Anna (1623-1673) (Persons\P)
  Karmelieten (1155-) (Organizations\K)
  Iddergem [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ]\Denderleeuw [ gemeente ])
  religieuzen (Subjects\R)
  Dendermonde [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Dendermonde [ arrondissement ])
  Vlierzele [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ]\Sint-Lievens-Houtem [ gemeente ])
  Sint-Gillis-bij-Dendermonde [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Dendermonde [ arrondissement ]\Dendermonde [ gemeente ])
  Impe [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ]\Lede [ gemeente ])
  Hofstade [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ]\Aalst [ gemeente ])
  Wanzele [ deelgemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ]\Lede [ gemeente ])
  Lede [ gemeente ] (Places\Europa\België [ land ]\Vlaanderen [ gewest ]\Oost-Vlaanderen [ provincie ]\Aalst [ arrondissement ])
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:zie ook:
BE/942855/1768 Archief Maricolen - Antwerpen, 1751-2007 (Archief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven