BE/942855/257 Archief André Dua, 1926-1978 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/257
Title:Archief André Dua
Archival type:archief
Creation date(s), details:1926-1978
Level:Archief

Information on extent

Extent:1,2 strekkende meter (eerste overdracht) + 9 strekkende meter (tweede overdracht)
Running meters:10,20

Information on context

Name of the creator / provenance:André Dua (1914-1978)
Authority link:Dua André (1914-1978)
Acquisition:Eind september 1988 werd dit archief door NCMV Oost-Vlaanderen overgedragen aan KADOC. Andere bestanden die overgedragen werden waren o.m. de archieven van Camille Struyvelt en van Fernand Van Ackere en de archiefbibliotheek van het Provinciaal Middenstandssecretariaat.
Deze overdracht kaderde in een prospectieproject naar de archieven van de christelijke middenstandsbeweging (1987-1989).

In 2012 volgde een nieuwe overdracht, ditmaal door de nabestaanden van André Dua.

Information on content and structure

Content:De papieren van de eerste overdracht bestaan vooral uit vergaderstukken die Dua vanuit de diverse niveaus en organisaties van de middenstandsbeweging ontving en die in zijn werkruimte in de Lange Kruisstraat werden bewaard. Vooral de stukken betreffende de Hoofdraad, het Bureau en het Politiek Comité van NCMV-nationaal, en het Nationaal Instituut van Handel en Ambacht zijn voor de periode 1959 tot 1968 vrij volledig bewaard gebleven. Behalve in enkele beperkte dossiers is er vrijwel geen briefwisseling aan te treffen.

De stukken uit de tweede overdracht, in totaal 9 strekkende meter, behandelen in hoofdzaak de verschillende aspecten van de carrière van André Dua: midddenstandsmateries, politiek en de advocatuur. Daarnaast zijn er ook meer algemene en persoonlijke documenten, die, naast briefwisseling, stukken betreffende privé-lidmaatschappen bij diverse verenigingen, de studies, huwelijk en gezin, en Wereldoorlog II bevatten.
De afdeling over de betrokkenheid bij middenstandsbewegingen bestaat uit stukken betreffende de Kring God en Vaderland en de KBMJ, de Belgische middenstand (met een onderverdeling naar de vele initiatieven waar Dua bij betrokken was) en de internationale middenstandsbewegingen. Het gaat hier in hoofdzaak om vergaderstukken, briefwisseling, documentatie, en dossiers inzake reizen en bijeenkomsten.
De afdeling met de stukken betreffende de politieke carrière, verdeeld in een rubriek betreffende België en één betreffende de internationale politiek, belicht onder meer over de CVP op verschillende vlakken, de verkiezingen, de periode als senator (1958-1974), de betrokkenheid bij de NAVO, de Interparlementaire Unie en de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden. Ook hier gaat het hoofdzakelijk om vergaderstukken en briefwisseling, en stukken betreffende reizen. Sommige onderwerpen, zoals de vestigingswet, komen in verschillende afdelingen of rubrieken terug. De oude orde (de door Dua gemaakte dossiers) bleef hierbij veelal bewaard; waar nodig werden 'references' gemaakt.
De afdeling 'advocaat' toont de werkzaamheden van Dua als lid van het Gentse hof van beroep aan. Opvallend is hier vooral het dossier inzake het proces Vindevogel.
De vele publicaties, vooral tijdschriften, werden aan de afdeling bibliotheek overgedragen.
System of arrangement:Er zijn twee hoofdafdelingen: de eerste overdracht en de tweede overdracht. De eerste afdeling is beperkt en bestaat uit een zuivere lijst van stukken. De tweede afdeling is veel uitgebreider en heeft wel een ordening, vooral gericht op de verschillende functies die André Dua heeft uitgeoefend.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief André Dua

Information on related materials

ALMA link related publications:DSV (Orgaan van het Diocesaan Sportverbond van Oost-Vlaanderen)
 

Descriptoren

Items:  politiek (Subjects\P)
  Unie van Zelfstandige Ondernemers (1948-heden) (Organizations\U)
  Unizo-regio Gent-Meetjesland (1921-[1939]; 1977-heden) (Organizations\U)
  Kring God en Vaderland / Cercle Dieu et Patrie, Gent (1892-heden) (Organizations\K)
  Provinciaal Middenstandssecretariaat van Oost-Vlaanderen (1920-) (Organizations\P)
  maatschappelijk leven (Subjects\M)
  middenstandsbeweging (Subjects\M)
  kleine en middelgrote ondernemingen [kmo's] (Subjects\K)
  beroepsverenigingen (Subjects\B)
  NCMV-gewest Gent (1951-1977) (Organizations\N)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:BE/942855/845 Archief Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) - provincie Oost-Vlaanderen, 1917-2005 (Deelarchief)

BE/942855/460 Archief Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV) / Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo), 1942-2007 (Deelarchief)

BE/942855/561 Archief Camille Struyvelt, 1930-1960 (Archief)

BE/942855/651 Archief Fernand van Ackere, 1930-1958 (Archief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven