BE/942855/1398 Archief Frans Bontinck, 1959-2005 (Archief)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/1398
Title:Archief Frans Bontinck
Archival type:archief
Creation date(s), details:1959-2005
Level:Archief

Information on extent

Extent:1,6 strekkende meter

Information on context

Name of the creator / provenance:Frans Bontinck (1920-2005)
Authority link:Frans Bontinck (1920-2005)
Acquisition:Het archief van pater Frans Bontinck werd in maart 2006 aan KADOC-K.U.Leuven overgedragen.

Information on content and structure

Content:De eerste vijf dozen bevatten de briefwisseling van P. Bontinck met allerhande personen, alfabetisch geklasseerd. De meeste briefwisseling loopt alleen over de periode 2002-2004, op enkele uitzonderingen na. Dan volgen verschillende “varia”, geklasseerd volgens aanverwante onderwerpen. Doos VI bevat de catalogi van de bibliotheek van P. Bontinck in Kinshasa en briefwisseling i.v.m. de poging om de bibliotheek te valoriseren.
Pater Frans Bontinck, Scheutist (° Schellebelle 16 aug. 1920 - + Halle 20 april 2005), verbleef gedurende meer dan 50 jaar in Kongo, vooral als Professor van Geschiedenis aan de universiteit van Lovanium, later de Université de Kinshasa. Hij verzamelde er een indrukwekkende bibliotheek en “archivalia”. Op 7 juli 2002 kwam hij definitief op rust naar België en verbleef tot aan zijn dood in het huis van Scheut te Zuun, Sint-Pieters-Leeuw. Wat er met zijn bibliotheek en “archivalia” gebeurde toen hij Kongo verliet schrijft hij zelf in zijn brief aan Romain Clement, toenmalig secretaris van de Vlaams-Nederlandse Provincie van Scheut. De brief steekt als inleiding in de allereerste archiefdoos van deze inventaris.
Tijdens zijn kort verblijf in Zuun (iets minder dan drie jaar) had P. Bontinck opnieuw een omvangrijke bibliotheek opgebouwd. Alles wat daarin betrekking had op Missiologie en Geschiedenis in het algemeen werd reeds aan het KADOC overgemaakt om geïnte-greerd te worden in de HBM-VNL (Historische Bibliotheek van Missiologie – Vlaams-Nederlandse Provincie van Scheut).
Wat hier volgt is de inventaris van de beperkte “archivalia” die bij P. Bontinck gevonden werden na zijn overlijden: 16 archiefdozen + enkele documenten van grotere afmetingen. De eerste vijf dozen bevatten de briefwisseling van P. Bontinck met aller-hande personen, alfabetisch geklasseerd. De meeste briefwisseling loopt uiteraard alleen over de periode 2002-2004, op enkele uitzonderingen na. Dan volgen verschillende “varia”, zo goed mogelijk geklasseerd volgens aanverwante onderwerpen. Doos VI bevat de catalogi van de bibliotheek van P. Bontinck in Kinshasa en briefwisseling i.v.m. de poging om de bibliotheek te valoriseren.

Conditions of access and use

Access regulations:Het archief is raadpleegbaar na toestemming. Voor toelating tot raadpleging van dit archief, vul een verzoekformulier in. Noteer duidelijk de concrete nummers van de dossiers/dozen uit de plaatsingslijst/inventaris die je wenst te raadplegen.
Finding aid file:Inventaris van het archief Frans Bontinck
 

Descriptoren

Items:  cultuur (Subjects\C)
  religieuze instituten (Subjects\R)
  onderwijs (Subjects\O)
  levensbeschouwing (Subjects\L)
  Scheutisten (1862-) (Organizations\S)
  missie (Subjects\M)
  religieuzen (Subjects\R)
  universiteiten (Subjects\U)
 

Gerelateerde beschrijvingen

Gerelateerde beschrijvingen:BE/942855/1262 Archief Scheutisten - Generalaat, 1862-1967 (Deelarchief)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven