BE/942855/394/66 Luceat. Populorum progressio, 1967/05/08 (Stuk)

Hiërarchische presentatie


Information on identification

Ref. code:BE/942855/394/66
Ref. code AP:66
Title:Luceat. Populorum progressio
Genre (film):reportage
Category (film):non fictie / non fiction
Creation date(s), details:8 mei 1967
Creation date(s), remarks:Uitzenddatum
Level:Stuk

Information on extent

Extent:1 filmrol
Playing time:0:31:25
Archival Material Types:fysiek item
digitale kopie
Producer:KTRC: Jan Aerts

Information on content and structure

Content:Beschouwingen omtrent de nieuwe encycliek Populorum progressio door Tom Kerstjens (secretaris-generaal van Uniapac), kanunnik Hoetaert (professor aan de universiteit van Leuven), August Van Istendael (secretaris-generaal van het Internationaal Christelijk Vakverbond) en Jef Rens (voorzitter van de Nationale Raad voor Wetenschapsbeleid).

De solidariteitsgedachte is het hoofdmotief en de basis van de encycliek. Het geeft de gelegenheid aan het Westen om iets te doen aan de onverdiende armoede van andere volkeren. Maar ook de politieke stelsels moeten daar op inspelen. Is het eigendomsrecht, het fundamenteel recht op bezit, te verzoenen met de sociale leer van de Kerk? In het Westen is er toch het belastingssysteem dat hieraan begrenzingen stelt. Er zijn meer en meer mengvormen waarbij 'winst maken' niet absoluut wordt gesteld. Grote landeigendommen dienen herverdeeld te worden. Het liberale kapitalisme wordt verworpen omdat het de zwakken te weinig beschermt. Het collectivisme wordt verworpen omdat het stelt dat 'eigendom hebben, diefstal is'. Er zijn weinig 'absolute rechten'. Het eigendomsrecht is niet absoluut als het andere mensen schaadt. De encycliek verklaart dat het de plicht is om diegenen die geen eigendom hebben te helpen.

De schepping is voor iedereen. Dus ook de grond. In Columbia bv. waren er zowat 500.000 boeren zonder eigendom, 340.000 met klein grondbezit waarvan men niet kon leven en 8000 families die meer dan 40 % van het land en meer dan 500 ha bezitten. Terwijl maar 8 % van het land ontgonnen wordt! Dat is toch niet aanvaardbaar. Is opstand tegenover dit soort toestanden, desnoods met geweld, aanvaardbaar? Veel van die toestanden zijn historisch gegroeid. Sommigen bestempelen dit als 'door God gewild'.

Als men spreekt van een gewelddadige opstand, dan moet men daarvoor ook de prijs berekenen. Dat valt niet altijd in het voordeel uit van de armen. Maar de boeren hebben gelijk als ze zich verenigen en in opstand komen tegen wantoestanden.

Neem de oorlog in Vietnam. Dat is een opstand van de boeren tegen de sociale situatie. En nu is dit uitgemond in een echte oorlog. De grotere landen dienen druk uit te oefenen op dictatoriale regimes om plaats te ruimen voor een andere leiders die meer sociaal zijn. We moeten komen tot een mentaliteitsverandering.

De daling van de wereldmarktprijs van grondstoffen heeft bv. Zuid-Amerika grote schade opgeleverd. Daarom moeten de prijzen voor een aantal jaren gestabiliseerd worden. Maar ook industrialisatie is nodig zodat er een variatie van producten komt. En ook het kweken van een technische traditie en het kweken van eerbied voor handenarbeid en het kweken van een zedelijk verantwoordelijkheidsbesef van gezagdragers ten aanzien van de gemeenschap. Dus het is complex, maar men moet ergens beginnen. Bv. bij het aanpassen van de handelspraktijken. Ontwikkeling is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Zie de geldverspilling in de oorlog van Vietnam door Amerika.

De grondgedachte van de encycliek: iedere mens heeft recht op ontwikkeling in materiële zin, maar ook ontwikkeling in geestelijke zin. Om dit te bereiken in de huidige wereld is er solidariteit nodig. Het zijn de christenen die deze nieuwe gedachte moeten aantrekken. Daar zijn meer mogelijkheden voor: de Vastenacties en acties in de christelijke organisaties: zij moeten druk uitoefenen om 1 of 2 % van de nationale begroting ter beschikking te stellen van ontwikkelingshulp. Ook internationale organisaties dienen hiervoor projecten uit te werken.

Daarnaast is er ook technische hulp nodig voor deze landen. Kan dit niet op gemeentelijk niveau gebeuren? Bv. in de vorm van een jumelage tussen een gemeente bij ons en een dorp in een ontwikkelingsland die dan instaan voor het bouwen van een school of het uitbouwen van kleine ondernemingen. Ook opvoedingsprogramma's kunnen aan bod komen op plaatselijk vlak.

Het gaat om de erkenning van de menselijke gelijkheid en gelijkwaardigheid. De ontwikkelingslanden moeten over de drempel getrokken worden.

Conditions of access and use

Access regulations:Mits toestemming van de bewaargever
Reproduction conditions:Mits toestemming van de bewaargever
Language:Nederlands
Technique media original:film 16 mm
Technique material:acetaat
Technique sound:aparte klankband (magnetisch)
Color/Image editing:zwart-wit / black and white

Information on related materials

Copies (existence, storage location):Digitale copie in MAM (Meemoo. Vlaams Instituut voor het Archief)
PIDm901z5t193
 

Descriptoren

Items:  UNIAPAC-België (1935-heden) (Organizations\U)
  ontwikkelingssamenwerking (Subjects\O)
  Vanistendael, August (1917-2003) (Persons\V)
  Rens, Jef (1905-1985) (Persons\R)
 

Gebruik

Toestemming vereist:Bewaargever / archiefvormer
Raadpleegbaarheid:Without restrictions
Toegankelijkheid:Public
 

Sociale media

Delen
 
Startpagina|Bestelmandgeen items|Inloggen|nl en
Zoeken in archieven